Na Den židovských památek se otevřely desítky synagog, či hřbitovů

Na Den židovských památek se otevřely desítky synagog, či hřbitovů

Tisk

zidovske pamatky 200Židovská komunita v Čechách nebyla nikdy příliš početná; její kulturní vliv byl ale velký. Židé, žijící v uzavřených ghettech udržovali své tradice a zvyky. I dnes se tak můžeme projít židovskými čtvrtěmi, navštívit některý z židovských hřbitovů, nebo si prohlédnout některou z asi dvou set synagog.

 

V polovině srpna se v České republice konal Den židovských památek. Otevřely se čtyři desítky židovských pamětihodností v Čechách, na Moravě a Slezsku. Zájemci mohli navštívit hřbitovy a synagogy, které nejsou volně přístupné, nebo prošly v posledních letech rekonstrukcí.

zidovske pamatky

Do Dne židovských památek se zapojilo i 15 nedávno opravených objektů z projektu revitalizace židovských památek Deset hvězd. Projekt umožnil díky příspěvku z Evropského fondu pro regionální rozvoj opravit celkem 15 lokalit v ČR. Opravilo se mimo jiné šest synagog, ve kterých vznikly stálé expozice, které umožňují seznámit se s židovskou historií a s judaismem v autentickém prostředí.

zidovske pamatky2

Většina židovských obcí na území dnešní České republiky zanikla kvůli holokaustu a v důsledku poválečných emigračních vln. Synagogy a židovské hřbitovy byly opuštěny a chátraly. Během druhé světové války bylo nacisty vypáleno, zbořeno, nebo zničeno na 70 synagog. Dalších 105 synagog bylo zbořeno za komunistického režimu. Teprve po listopadu 1989 se začaly zbylé památky dokumentovat a postupně zachraňovat. Do dnešní doby se dochovalo na 200 synagog a 370 židovských hřbitovů. Tyto památky jsou ve vlastnictví některé z deseti židovských obcí nebo Federace židovských obcí v ČR, ale také měst, církví i soukromých majitelů.  

Foto: autor, podle podkladů Národního památkového ústavu, www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Temperamentní tango na nádvoří historického pivovaru v Dalešicích

Quintet perexMezinárodní hudební festival Petra Dvorského nabídne ve svém jubilejním 20. ročníku svým posluchačům temperamentní tango. Abychom se o tangu a jeho protagonistech z Escualo Quintetu dověděli více, položili jsme několik otázek Jakubovi Jedl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ochrana památek nově

pama200Vláda schválila návrh zákona o ochraně památkového fondu. Nahradit má stávající zákon o státní památkové péči, pocházející z roku 1987. Dosud platný zákon je již podle Ministerstva kultury zastaralý.

...

Z archivu...


Literatura

Jak průkopníci umírání hledají smysl života

Hovory k sobe perexObavy ze smrti nebo z umírání pocítí na své pouti životem snad každý člověk. Někteří lidé pocítí úzkost tak velikou, že si s ní nevědí rady a vyhledají pomoc psychoterapeuta. Irvin D. Yalom ve své nové knize opět otevírá téma ps...

Divadlo

Zkrocení zlé ženy rozzářil neplánovaný ohňostroj

zkroceni zle zenyNa brněnském nádvoří hradu Špilberk se letos uskutečnil již třináctý ročník Letních shakespearovských slavností. Čtvrtou červencovou sobotu se hrálo představení Zkrocení zlé ženy, nejúspěšně...

Film

Poctivý životopisný film o legendách zločinu

zlocin 200Film Legendy zločinu (2015) je povedený snímek o klasickém gangsterském tématu, který ale patří mezi ty nejlepší, které kdy byly natočeny. Nechybí mu nic, zakládá se na skutečné události, je v něm zločin, krev i humor, ale celé to je navíc dost m...