Kam na památky v září

Kam na památky v září

Tisk

pamatky zari 200Slavnosti úrody a darů matky přírody připravily na září památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Hrad Křivoklát připomene 3. a 4. září tradice původního loveckého sídla českých králů a knížat festivalem lovecké hudby a myslivosti. K vidění  budou k vidění sokolníci, ukázky vábení zvěře, lovečtí psi i troubená mše.

 

Soubor lidových staveb na Veselém Kopci na 3. září připravuje posvícení. Ve všech roubených objektech to bude vonět tradičním posvícenským pečivem, placky a buchty se neobejdou bez veselé muziky, tance a zpěvu.

pamatky zari1

O víkendu 9. - 11. září rozzáří zámek Zákupy již potřetí výstava jiřinek. U příležitosti 100. výročí úmrtí předposledního majitele zámku, císaře Františka Josefa I., bude pokřtěna nová odrůda této květiny  jménem tohoto významného panovníka.
Víno po kaskádovém schodišti poteče proudem 10. září v hospitálu Kuks, při Kukském tradičním vinobraní. 17. září, se vinobraní přesune na hrad Kunětická hora, která vedle celodenní degustace nabídne i kulturní program.

pamatky zari2

17. září na zámku Veltrusy proběhne Válka bramborová. Středem pozornosti budou bramborová jídla, na své si přijdou i obdivovatelé bojových ukázek, hudby, divadla, a programů pro děti. Všechny krásy podzimu rozzáří od 20. září do 2. října zámek Slatiňany – pestré barvy podzimu v podobě pozoruhodných květinových vazeb a aranží představí komnaty zámku.
Trochu aristokratické zábavy v zámeckém parku připravuje na 24. září zámek Sychrov. Knížecí lov na Sychrově  přinese instruktáž pro střelbu z luku, ukázky středověké, japonské, indiánské a bojové lukostřelby, i prodejní výstavu nožů a lukostřeleckého vybavení.

pamatky zari3
Letošní úrodu jablek oslaví 1. října zámek Krásný Dvůr. Jablečný den přinese jablka, jablečné speciality a vše z jablek, ale také koncerty, divadlo, sokolníky, koně, kejklíře a další atrakce. Památky ve správě NPÚ se již tradičně připojí k akci Dny Evropského dědictví, Europian herritage days (EHD). Posláním akce je propagace kulturního dědictví a historie. Letos se uskuteční od 3. do 11. září
Foto: autor, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s jednou ze zručných umělkyň sesterského dua Malypetrovy!

malypa perexVytvořit šperk, který svými vlastnostmi bude odpovídat představám potenciálních zákazníků, to není jen tak. Chce to nemalou dávku šikovnosti a trpělivosti, bez toho se zkrátka příkladný výrobce prostě neobejde.  O tom by mohla říct své J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

O smíchu a rozvernostech ve středověku

Rabelais 200I za komunistických časů vznikaly v někdejším Sovětském svazu myšlenkově pronikavé a svým záběrem pozoruhodné knihy také na poli literární teorie a historie, často provázené na historii obecnou a čerpající z evropského, ne-li celosvětového odka...

Z archivu...


Literatura

Ohromující švédská prvotina – Rašeliniště od Susanne Janssonové

raseliniste 200V dubnu vydalo nakladatelství Host napínavý detektivní thriller Rašeliniště, knižní debut švédské autorky Susanne Janssonové. Kniha spojuje vše, co máme na severské próze rádi a přináší nám vzrušující příběh, kde nejen zajímavé postavy...

Divadlo

Komorní opera Hudební fakulty JAMU uvede komediální operu Albert Herring

herring 200V tuzemsku nejuváděnější operu britského skladatele Benjamina Brittena nastudovali studenti Hudební fakulty JAMU. Komorní opera brněnské umělecké akademie nabídne novou inscenaci díla Albert Herring ve dvou premiérách 20. a 21. listopadu v 19 ...

Film

Národní filmový archiv se představuje

generaceNárodní filmový archiv (dále NFA), jemuž lze zazlívat jedině to, že dosud nenakutal dějiny národní kinematografie, což se pravidelně děje nejen u našich sousedů (a na Slovensku už v druhém rozšířeném pojednání), vedle přehledných katalogů filmové tvorby...