Bratři z růže

Bratři z růže

Tisk

bratri z ruze200V Českém Krumlově jsme měli možnost nahlédnout do historie skrze válečnické umění středověkých bojovníků při představení Bratrů z růže, které se uskutečnilo 1. října. Středové boje ale nebyly jediné, co jsme mohli zahlédnout. Protože Bratři z růže slavili třicáté narozeniny souboru, pozvali si do klášterních prostorů také folkovou kapelu Lakomou Barku, skupinu historického šermu Vendettu, soubor historických tanců Campanello a Fioretto. Jako završení dne si pro diváky Bratři připravili humornou pohádku, která pobavila nejen děti, ale i dospělé.

 

 

Bratři z růže vystupují nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Členové účinkují například i na Českokrumlovském otáčivém hledišti. Mimo jiné vystoupení dokáží přizpůsobit konkrétním požadavkům. Kromě již tradičního působení na Českokrumlovských Slavnostech pětilisté růže, oživili svým programem prohlídky historického centra města, narozeniny a svatby.

bratri z ruze01

Mně osobně se denní program velice líbil. Po celou dobu se snažili Bratři zapojit i diváky. Nejednou si k sobě z laviček někoho vytáhli a šťastlivec měl možnost se také předvést.

Nejvíce možností měly děti při závěrečné pohádce Podivuhodná dobrodružství, kde rytíř Adam de la Hall vypráví o svých neuvěřitelných příhodách. Shrnutě zde můžeme vidět hned několik pohádek v jedné. A to právě ty nejznámější, které mnozí z nás slyšeli několikrát. Pohádka o perníkové chaloupce a Popelce. Do příběhu jsou zamotané i ostatní známé pohádkové postavy a bytosti, příkladem vládce pekel Lucifer a strašlivý drak. V podání bratrů ale neuslyšíme to samé, co známe a tím se celé vystoupení stává originálním a upoutá pozornost jakékoliv věkové kategorie právě díky humornému pojetí.

bratri z ruze02

Dostalo se mi i pár stručných odpovědí přímo od vedoucího souboru Romana Zaimla na mé zvědavé otázky. Turisté prý více jezdí na podívanou k nám, než soubor vyjíždí přes hranice. Zbraně používali podomácku vyrobené v 80. letech, v dnešní době už mají po většině kupované od kovářů. To samé platí i s kupovanými kostýmy, které se zřídka mění. Konceptu pro šermířská vystoupení se drží přibližně deset až patnáct let, než se obmění. Scénář k pohádce píše Ivan Studený a pohádka sama o sobě se mění kolem čtvrtého, pátého roku."Vyměníme ji až, když nás přestane bavit." A kde nabrali inspiraci? Již od začátku pro ně byl šerm a tahle chlapská zábava koníčkem.

bratri z ruze03

Veškerá vystoupení se prokládala humorem, což byla radost nejen pro oči, ale i rozdrážděnou bránici a rozhodně se nešlo mračit. Atmosféra byla vynikající, celkově na mě vše udělalo pozitivní dojem a já tak odjela domů s úsměvem na tváři. Upřímně to předčilo mé očekávání.

Všichni z vystupujících působili mile a člověk se tak mohl příjemně naladit. A protože Bratři z růže oslavili své třicáté narozeniny, přeji jim tímto hodně dalších úspěchů do budoucna, hlavně ať je vystupování nadále baví a to samé i ostatním zúčastněným souborům.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbora Adamcová: Ráda nasávám vůni deště

BARAperexPrvní místo v literární soutěži na téma Všechny vůně a chutě světa patří díky hlasování čtenářů Kultury21 teprve patnáctileté Barboře Adamcové z Litoměřic. Zajímalo mě, zda jsou všechny zážitky popsané v povídce její vlastní, jaké má plány do budou...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Představuje se finská síla SISU

sisu200 jste si možná nastudovali pravidla švédského lagom, který znamená „ani moc, ani málo”. Z našich stránek jste také obeznámení o dánském hygge a lykke, které hlásají pohodu a štěstí. Finsko nezůstává pozadu a odkrývá zatím nezasvěceným svůj životní p...

Z archivu...


Literatura

Hořkosladké Laskonky


laskonky 200Před Vánoci vyšla v nakladatelství Motto další kniha oblíbené spisovatelky píšící pro ženy Barbory Nesvadbové. Tentokrát má název Laskonky a jedná se o sbírku povídek a fejetonů především o nepoučitelnosti žen, především když jde o lásk...

Divadlo

Hmyzí revue ve Zlaté kapličce

ze zivota hmyzu perexZáměrem alegorických děl bylo odjakživa nastavovat společnosti zrcadlo a pomocí jinotajů přesně, i když převážně skrytě, poukazovat na palčivé problémy, které jsou ve většině případů přehlíženy. Ve Zlaté kapličce se ale tvů...

Film

Hodný dinosaurus, Špunt a jedno velké dobrodružství

Film Hoddinosaurus 200ný dinosaurus (2015) je bombasticky zpracované animované drama pro děti, kde v jednu chvíli trhají dinosauři na poli kukuřici, aby se vzápětí po řece přiřítila vlna tsunami.

...