Velikonoční a jiné pivní speciály mají stále více příznivců

Velikonoční a jiné pivní speciály mají stále více příznivců

Tisk

Pivo1 perexK Zelenému čtvrtku patří  velikonoční zelené pivo. Pivovary se vracejí k tradici výroby speciálních piv pro různé slavnostní příležitosti. V době, kdy spotřeba klasického piva příliš neroste, vidí mnohé pivovary v rozšíření nabídky svých pivních speciálů šanci, jak si udržet zákazníky.

 


I když konzervativní pivaři ještě před několika lety speciálními pivy spíše opovrhovali, dnes jim mnozí přicházejí stále více na chuť.


Češi už se podle pivovarů nebojí zelených piv, nesmí být ale jen obarvená. V nápoji, který se v Česku začal hojně šířit před několika lety, musí čeští zákazníci cítit bylinkové trestě.

Pivo3


Unikátní zelená piva vaří desítky pivovarů v Česku, a to včetně největších průmyslových.


Pivo na Velikonoce uvařil jihlavský pivovar Ježek. Tradičně už vaří brčálově zelený velikonoční mok například pivovary Starobrno, Janáček v Uherském Brodě a pivovar Krásné Březno.


Další výrobci, například humpolecký Bernard, vylepšili své lahve velikonočními pivními etiketami. Velikonoční speciály, většinou vícestupňová piva, nabízejí také pivovary Kácov, Klášterní pivovar na Strahově a celá řada dalších minipivovarú. Speciální velikonoční pivo připravuje už několik let také pivovar Velké Březno.

Pivo1


Pivovary navazují na prvorepublikovou tradici
Speciální piva, vařená k různým svátkům mají u nás dlouholetou tradici. Podobné speciály - polotmavé a všelijaké jiné k této příležitosti a k jiným dalším - se budou vařit stále více víc.


Bývalo to vždy zvykem pivovarů za první republiky a za Rakouska. Obvykle bylo takové zvláštní pivo na Vánoce, na Velikonoce, na Letnice, nebo na svatojánské svátky; při všech, většinou nějak s církví propojených událostech, se vařilo speciální pivo. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven se podíl speciálního piva ve výstavu pivovarů zvyšuje.

Pivo2


Čeští pivaři se mění; jejich chutě se rozšiřují a doby, kdy stačily jeden, dva, nebo tři druhy piva, jsou pryč. Dnes naopak roste zájem o pivní speciály, o piva nefiltrovaná, piva pšeničná. Podle pivovarů budoucnost patří i takovým zajímavostem, jako je velikonoční krasličák, to znamená pivům s různými ovocnými příchutěmi.   


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milan Macho: „Inspirací mně byl celý můj život a události, které naši generaci formovaly.“

Macho200Milan Macho se narodil v roce 1947 v Praze. Na Univerzitě Karlově získal doktorát filozofie. Převážnou část profesního života pracoval jako novinář: byl redaktorem Svobodného slova a Mladé fronty Dnes, šéfredaktorem časopisů Stadion a Hattrick. V současn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie zmodernizuje stálé expozice

muzeumskla perexStálé expozice jabloneckého Muzea skla a bižuterie procházejí proměnou. V průběhu následujících tří měsíců přibyde nová stálá expozice historického šperku, významně se rozšíří také množství vystavených unikátních skleněný...

Z archivu...


Literatura

Transsibiřská magistrála

Transsib oblka 200Miluju cestopisy. A obdivuji lidi, kteří je píšou. Projedou kus světa, aby pak ostatním podali svoje svědectví o tom, jak to chodí jinde, jací taM žijí lidé a v jakých podmínkách, v jakých kulturách, co si na sebe oblékají, jaká je...

Divadlo

Přímý přenos derniéry představení Dejvického divadla Ucpanej systém uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

ucpanej system200Nedosažitelné Dejvické divadlo mohou 19. dubna navštívit všichni, komu unikl boj o vstupenky na inscenaci tohoto legendárního a hereckými hvězdami protkaného souboru. Derniéra Ucpanýho systému, kde hlavní roli Boha ztvárňuje oblíbený Iv...

Film

Vraždy v kruhu

vrazdy 200Seriál Vraždy v kruhu má za sebou premiéru v České televizi, a proto se musíme zaměřit i na jeho literární předlohu. Napsala ji oblíbená spisovatelka Iva Procházková a kniha nese podtitul Muž na dně.

...