Rhodos - Bájný ostrov, který se podle legendy vynořil z moře

Rhodos - Bájný ostrov, který se podle legendy vynořil z moře

Tisk

Rhodos 200Řecko je mýty a legendami doslova prosycené. Báje se samozřejmě nevyhnuly ani ostrovu Rhodos. Je pravdou, že k Rhodosu se neváže tolik legend jako například ke Krétě, či k Aténám, ale těch několik málo pověstí je stejně zajímavých.

 

 

V dávných dobách vládce bohů Zeus bojoval proti mocným titánům. Když byl boj konečně u konce, rozhodl se Zeus odměnit bohy, kteří mu k vítězství dopomohli. Rozdělil mezi ně všechnu pozemskou pevninu. Při dělbě však zapomněl na Helia, který právě se svým slunečním povozem křižoval oblohu. Tuto křivdu si bůh Slunce Helios nenechal líbit a dožadoval se svého podílu. Zeus ho pouze politoval a odmítl vzít kus pevniny jakémukoliv z dalších bohů, aby si je nerozhněval. Helios si vynutil slib, že mu připadne země, která se vynoří z moře. A tou byl právě ostrov Rhodos. Helios jej jako bůh Slunce ozářil svým jasem; od té doby je to nejkrásnější řecký ostrov.

Ke svému jménu přišel Rhodos zadlouho po tom, co se vynořil z moře. Prvním obyvatelům ostrova byl svěřen Diův syn Poseidon, aby zde vyrostl. Jakmile Poseidon dospěl, zamiloval se dcery pána ostrova, do Alie, s níž měl několik synů a jedinou dceru – Rhodos.Podle další legendy byl ostrov pojmenován po manželce boha Hélia Rhodě. Krom toho z Rhodosu také prý pocházel Pan - řecký bůh pastýřů, pověstný svou hrou na flétnu z rákosu.

Rhodos2

Ostrov a jeho historie

Název Rhodos pochází od slova ródos - růže, ale ve znaku má květinu spíše podobnou ibišku. Rhodos je ostrov v Egejském moři, největší z Dodekanéských ostrovů. Dosahuje rozlohu 1400 km2. Na délku ostrov měří necelých 80 kilometrů, na šířku 38 kilometrů. Ze všech Dodekanských ostrovů je Rhodos nejlidnatější; žije zde kolem 70 tisíc obyvatel.
Při dobré viditelnosti lze dohlédnout z hlavního města Rhodu na pobřeží Turecka; je to pouhých 20 kilometrů. Na Rhodosu je i mezinárodní letiště.

Ostrov se může pochlubit pestrou historií. Po éře řecké antiky, přichází byzantská říše, při níž se na ostrově šířilo křesťanství a stavěly kostely. S podobným ideálem sem po křížových výpravách přicházejí křižáci. Svou základnu zde budují Johanité (templáři, později Maltézští rytíři). Těm ostrov a hlavně město Rhodos sloužilo jako centrum východoevropského obchodu a bankovních operací zejména ve spojení s městským státem Janovem.

Když Byzantskou říši dobyli Turci, Rhodos dlouho vzdoroval. Nakonec jej Turci roku 1552 dobyli na dlouhou dobu. Nikdy se jim ale nepodařilo získat na ostrově převahu nad Řeky. Součástí Řecka se Rhodos stal v roce 1947. Kvůli středověkému i novověkému italskému vlivu má hlavní město Rhodos celkem evropský charakter. V malebných uličkách Starého města najdeme spoustu obchůdků, kde lze zakoupit tradiční místní řemeslné výrobky, nebo ochutnat některou z regionálních specialit.

Rhodos3

Zdroj foto: autor


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Umění by nemělo být tvořeno jen v ukradených chvílích

Veronika perexVeronika Opatřilová, autorka úspěšného románu Počkej na moře, se stala patronkou naší literární soutěže Nejkrásnější milostný příběh. Slíbili jsme vám s ní rozhovor, tak tady je. Veronika na sebe prozradí, jakou literaturu má ráda, kdy začala p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Opravdu praktický turistický průvodce (tentokrát po Izraeli)

Izrael perexPlánujete cestu do Izraele…? V tom případě by pro vás mohlo být příjemnou novinkou, že nakladatelství Jota právě připravilo druhé, aktualizované vydání průvodce zaměřeného na tuto oblast. V dnešní době pa...

Z archivu...


Literatura

Msta písecké panny

lit1Jak už název napovídá, tentokrát se podíváme v cyklu Hříšní lidé Království českého do města Písku, kde Ota ze Zástřízlí, panoš královského prokurátora Oldřicha z Chlumu, očekává spolu s dalšími nejen svého pána, ale i příjezd krále Přemysla II. Otakara ze Štýr...

Divadlo

Trollové mezi námi

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí j...

Film

KRÁL ARTUŠ: LEGENDA O MEČI

Artus plakat (2)Guy Ritchie, jenž pozornost na sebe upoutal adrenalinovým uchopením příhod Sherlocka Holmese, se v obdobně „nabušeném“ stylu vypravil k artušovské legendě – a spolehlivě pohřbil všechnu její poezii. Do ponura laděná fantasy s fantaskn...