Pivařka - ryze český projekt

Tisk

Pivarka perexPivařka je ryze český, v našich poměrech unikátní projekt. Tři nadšenci do domácího vaření piva se jednoho dne rozhodli, že osloví ostatní domavarníky, vyberou od nich ty nejlepší a nejověřenější receptury a vydají je. 

 

 

Podařilo se shromáždit stovku zcela unikátních receptů. Kniha je opatřena i kapitolami o historii vaření a hlavně odborným a rozsáhlým úvodem do domácího pivovarství.

Všechny recepty jsou optimalizovány na stejné množství piva a počítají s dostupností vstupních surovin na českém trhu. A malý bonus – domavarníci mají i vlastní etikety a speciální názvy pro své produkty.

Pivařka tak otevírá zcela nový a netušený svět chutí a vůní; a v nejednom z nás jistě vyvolá i touhu experimentovat.

Pivo a tradiční česká kuchyně

Pivo se používalo v české kuchyni od pradávna. Byly to především známé pivní polévky, o nichž se tvrdilo, že posilují lidi zesláblé po nemoci.

Pivo je již tradiční přísadou při přípravě různých druhů masitých jídel. Můžeme jej použít při pečení nebo grilování vepřového a hovězího masa. Je skvělé při dušení masa v guláších. Při přípravě masa drůbežího se používá pivo k podlévání pečené kachny, husy či kuřete.

Pivarka2

Pivo činí maso křehčím; stává se tak dobrým pomocníkem při marinování například zvěřiny. Pokud pivo použijeme na podlití, platí pravidlo, že čím déle se pivo v pokrmu vaří, tím výraznější mu dodává chuť. 

Jestliže pivo použijeme do těsta při pečení pečiva, to pak získá jemnější texturu a křupavější kůrku.

Kdo je patronem českých pivovarníků a pivařů

Kníže Václav hraje v národní historii mimořádnou roli. Rychle se šířící svatováclavská úcta dala podobu přemyslovské i lucemburské moci, jako k zemskému patronu se k němu obracejí i naši současníci. Skutečného Václava už dnes jde odlišit od jeho legendické až mytické podoby, které se mu dostalo v průběhu historie. A jako jsou křesťanští světci často specializováni na pomoc určitým profesím, není tomu jinak ani u prvního českého světce. Svatý Václav je mimo jiné patronem sládků a českého piva.

Dej Bůh štěstí.

O knize a autorovi  

Název knihy Pivařka vznikl spojením slov pivní a kuchařka. Velkoformátová, bohatě ilustrovaná kniha seznamuje čtenáře s technologií výroby domácího piva krok za krokem. Domácí vaření piva dnes patří k velmi atraktivním koníčkům. Kromě pivovarských výpočtů a pomůcek najdou čtenáři v knize i unikátní recepty na domácí vaření piva.

Petr Novotný vystudoval chemickou průmyslovku a poté VŠCHT v Praze, kde získal inženýrský titul v chemickém inženýrství a bioinženýrství. V současné době žije v USA, kde je doktorandem na North Carolina State University.


Důležitým životním milníkem byl okamžik, kdy se rozhodl proniknout do tajů domácí výroby piva. Své profesní zkušenosti úročil během psaní blogu o domácím vaření piva, kde se snažil přibližovat teorii výroby piva svým kolegům domácím sládkům. Tyto snahy se transformovaly až v publikaci Pivařka – Tajemství domácího pivovarnictví, na které se spolupodíleli desítky českých domácích sládků. Spolu s realizačním týmem Pivařky – Radkem Michelem a Jiřím Valou – spoluzaložil Cech domácích pivovarníků, který se snaží o sdružování domácích sládků, jejich podporu a vzdělávání.

 

Pivarka

Pivařka tajemství domácího pivovarství, teorie rady návody recepty

Petr Novotný a kolektiv 

Vychází v brněnském nakladatelství JOTA v roce. 2017, bohatě ilustrované, vázané, 328 stran


 

Zobrazit další články autora >>>