Inspirujte se fenoménem Hygge

Inspirujte se fenoménem Hygge

Tisk

hygge2 tr perexDalší kniha o tajemství šťastného skandinávského života je tentokrát zaměřena na fenomén útulna a čtenáři v ní najdou zajímavé povídání zaměřené především na recepty a bydlení.

 


Kniha je rozdělena do několika kapitol, které se zaměřují na přírodu a výlety do ní, popisují soběstačnost, hédonismus, spřízněnost, družnost a otevřenost, seznámí vás s pojmem fika a více se zaměřují hlavně na skandinávskou kuchyni a také na domov a design. Cílem je vysvětlit fenomén Hygge, který u Skandinávců jednoduše prostupuje jejich životy.


Nejvíce prostoru je věnováno místní kuchyni a velmi zajímavých je také 20 kroků k hygge skandinávské kuchyni, ze kterého mě zaujal například bod 10: „Přípravu oblíbeného moučníku si vyzkoušejte alespoň třikrát, dokud si ji zcela neosvojíte. Mít v repertoáru nějaký dezert, který umíte bezpečně připravit, a víte, že bude chutnat, je pýchou každého kuchaře. Jako příklad: jeden z nejjistějších dezertů, ke kterým se uchyluji, je letní mandlový koláč s citronovobezovou polevou na straně 78. Pokud ale přemýšlíte o dezertu se sladkými bramborami, avokádem, chia semínky nebo čímkoliv „zdravým“, tak vám smysl hygge poněkud unikl. Jde o vychutnávání si vynikajícího jídla, nikoli o obavy, abyste jedli zdravě.“


Tato kniha je na rozdíl od titulu Hygge: Tajemství spokojeného života od Louisy Thomsen Britsové je tato psána mnohem více lidsky. Jde vidět, že autorka všechny věci zná a má k nim hlavně velký vztah. Z jejich řádků čiší to, co je pro ni důležité, vzpomíná na dětství a všechny ty hodnoty. Není jen jednou z mnoha kuchařek, ale jde vidět, že je pro ni jídlo i jeho příprava opravdovou vášní.

Co mi na knize vadilo a rozhodně nebylo hygge pro mé oči, je typografie. Kvůli zvláštně zvolené sazbě s velkými mezerami od hřbetu knihy je písmo velmi malé a poměrně nahuštěné. Text navíc občas doplňuje nějaká poznámka nebo tip, který je opravdu miniaturní a ještě menším písmem.


Pokud máte rádi Skandinávii a chcete se inspirovat jiným přemýšlením, nebo chcete vyzkoušet nějaké zajímavé recepty, případně si zařídit domácnost ve skandinávském a navíc hygge stylu, rozhodně sáhněte po této knize. Díky různým přehledům se k ní můžete také často vracet a jistě si na ni nejednou vzpomenete.


Signe Johansenová je norsko-americká spisovatelka, která vystudovala archeologii a antropologii v Cambridge a dále obor antropologie jídla na Univerzitě v Londýně, kde si také udělala kurž v Leiths School of Food and Wine a pracovala v několika prestižních restauracích. Je autorkou několika skandinávských kuchařek a mnoha receptů a článků o jídle a restauracích. Signe Johansenová také ráda tráví čas a cestuje.

hygge2 tr


Hygge: Fenomén útulna
Autor: Signe Johansenová
Překlad: Radka Klimičková
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Euromedia Group v edici Esence
Rok vydání: 2017
Počet stran: 208
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rita Kindlerová: „Je to jeden z nejlepších příběhů o lidskosti a cestě člověka k poznání sebe sama a svého místa na světě.“

Rita Kindlerova 200Rita Kindlerová je naše nejrespektovanější překladatelka z/do ukrajinštiny, intelektuálka a žena různých zájmů. Ačkoliv dříve měla problém se překladatelstvím uživit, v posledním půlroce je její profese velmi žádaná. Její posled...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Osvětim očima tamního fotografa

osvetim 200Memoárů přeživších z koncentračních táborů je poměrně mnoho. Můžeme být vděční, že měli vůli se o svůj děsivý zážitek podělit a podat svědectví. Většina (auto)biografií je o vězních, kteří byli přiděleni na těžkou práci, obvykle i mimo tábor. Ale...

Z archivu...


Literatura

Vyrazte si s klokanem do Cannes

klok 200Jede jede klokan je prý kniha veršů pro neukázněné děti. Alespoň tak se to uvádí na obálce. Povedené básničky napsal Jiří Dědeček. Nutno podotknout, že jsou rozverné a rozpustilé, ale netuším, proč by j...

Divadlo

Holešovská Regata 2014 nabídne i divadelní zážitky

regata 200Čtvrtý ročník rodinného festivalu Holešovská Regata se koná 20. – 21. června v areálu holešovského zámku. Právě u zámku úspěšně proběhla rekonstrukce nádvoří, což nalákalo organizátory festivalu k uspořádání několika divadelních ak...

Film

Arvéd. Čemu všemu lze zaprodat duši?

Arved perexJiří Arvéd Smíchovský byl významný hermetik, okultista, vyznavač černé magie a mimořádně vzdělaný člověk s geniální pamětí. Aby dosáhl svého cíle, byl ochoten jít až k hranicím samotného pekla.

 

...