Při archeologickém průzkumu na Bečově byly nalezeny původní ozdobné prvky z relikviáře sv. Maura

Při archeologickém průzkumu na Bečově byly nalezeny původní ozdobné prvky z relikviáře sv. Maura

Tisk

Pruzkum Becov2Podlaží kaple v bečovském hradu zkoumali v květnu a červnu archeologové. Cílem bylo doplnit prázdná místa v poznání stavebního vývoje objektu a detailně prozkoumat podlaží kaple nejen pro potřeby plánované stavební obnovy hradního jádra. Průzkum přinesl zajímavé nálezy; mezi nimi i patnáct původních ozdobných prvků z relikviáře sv. Maura.

 

Archeologové během průzkumu odkryli dvě třetiny podloží hradní kaple, zejména pak v části, kde byl nalezen relikviář sv. Maura. Odkryté části pak zkoumali různými metodami; použit byl například detektor kovů, prostorová dokumentace, či průběžné vyhodnocování odebraných vzorků. Časově nejnáročnější bylo ruční prosévání zeminy síty s 3–5 milimetrů velkými oky, díky němuž skupina odborníků nalezla 15 původních ozdobných prvků z relikviáře sv. Maura či tabulku označení vína z tekutého pokladu.

 Pruzkum Becov1 

Výzkum ale přinesl zajímavé poznatky ohledně pohřbívání. Nalezen byl druhotný pohřeb, tedy ostatky přemístěné z původního místa uložení. Ty patřily nejspíše členům významného šlechtického rodu ze 14.–15. století (Hrabišicové, páni z Oseka a Rýzmburka). Mezi nalezenými ostatky byly kosti dospělých mužů i malého, nedonošeného dítěte. Mezi ostatky se nenalezly lebky pohřbených, jejich osud není dosud znám. Výzkum trval od 17. května do 16. června 2017.

 Pruzkum Becov2 


Zdroj: Národní památkový ústav


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bejzo z Polemic: „Nálady sa v takom početnom týme zvyknú často meniť...“

bejzo polemicSlovenská legenda ska Polemic si užívá léta plnými doušky, a to především na festivalech. Nyní hráli i v samotném olympijském Londýně. Nejen o něm nám něco pověděl leader skupiny Bejzo.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Veletrh Památky 2012 poprvé v Česku aneb nové způsoby komunikace s veřejností

zamek veltrusySpolečnost Incheba Praha připravila unikátní specializovaný veletrh Památky 2012 s podtitulem regenerace, financování a současné využití. Veletrh svoji záštitou podpořili Ministerstvo kultury ČR,...

Z archivu...


Literatura

Husa Líza aneb když se chceme mermomocí odlišit

husa liza horacekMaminka je první, která jim zprostředkovává nové dojmy, které děti nacházejí nejdříve doma, a pak venku za dveřmi svého domova. A k tomu jim napomáhají pohádkové i nepohádkové příběhy, které máma i táta svým dětem čtou. Neznám d...

Divadlo

Osmý ročník Pernštejnlove startuje předprodej a láká na Robina Ferra nebo Válku Roseových v podání Divadla Tramtarie

pernstejnlove-200Na pět červencových dnů od 25. do 29. července se Zámek Pardubice a jeho nádvoří, parkán i valy stanou dějištěm 8. ročníku divadelního festivalu pod širým nebem Pernštejnlove. I letos láká na řadu kvalitních divadelních představení, kte...

Film

Hrdinové Země bez zákona nemají s prohibicí slitování

zeme bez zakona plakatPremiéra americké gangsterky Země bez zákona, odehrávající se ve 30. letech v čase vrcholící prohibice, nemohla do Česka dorazit ve vhodnější dobu. Hlavní protagonisté, bratři Bondurantovi, v ní české publikum pro...