Do podzemí kláštera Plasy

Do podzemí kláštera Plasy

Tisk

Plasy perSpeciální prohlídkový okruh je zaměřený na fungování vodního, větracího a tepelného systému budovy konventu. Budova konventu byla vystavěna v letech 1711 – 1738 podle plánů architekta Jana Blažeje Santini Aichela pro cisterciácké mnichy, kteří obývali zdejší kraj již od 12. století. Cisterciáci prosluli už ve středověku jako výborní vodohospodáři.

 

 

Ze znalostí cisterciáků čerpal jistě i Santini, když projektoval budovu konventu pro plaské mnichy. Podle cisterciácké tradice se stavělo v údolní říční nivě, kde se nacházelo velmi nestabilní bažinaté podloží. Proto byla budova založena na 5100 dubových pilotách, k nimž byla přivedena voda, jež konzervuje toto dřevo v základech.
Soustava vodních kanálů nacházejících se pod budovou konventu, není jediným technickým řešením této stavby. Konvent má také vzdušný systém, který pomáhá odbourávat vlhkost a prohřívat budovu.

Plasy3

Prohlídkový okruh Vodní systém zpřístupňuje prostory, kam se návštěvník s klasickou prohlídkou nepodívá.
Speciální prohlídky jsou pro skupiny zpřístupněné na předchozí objednávku. Pro jednotlivce je správa objektu organizuje v rámci cyklu Monastýrování, aneb Klášterní podzemí a to 15. a 16. července a 12. srpna 2017. Na červencový termín se mohou zájemci objednávat od 1. července a na srpnový termín od 1. srpna 2017 na tel. č. 373 322 174. Rezervace místa ve skupině je nutná.

Plasy1

Zdroj: Národní památkový ústav


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Ruml – zpěvák a muzikálový herec

ruml 200Herec Ondřej Ruml se z finalisty X-factoru dostal na dosky Divadla Kalich. O jeho současném působení v divadle i o zkušenostech ze soutěže se dozvíte v následujícím rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Karnevalové veselí zaplavilo pražské ulice a náměstí

Karneval 200Masopust představuje již tradičně období veselí, jídla a hodování mezi dvěma postními dobami (od Tří králů až do Popeleční středy).

...

Z archivu...


Literatura

Nevěřte svému sousedovi

Jeden z nas perexŽivot na poklidném newyorském předměstí se nese ve znamení míru a klidu, které naruší až anonymní dopis doručený do jednoho z domů. Jeho pisatelka se v něm omlouvá za to, že se jejich syn do domu vloupal a ujišťuje, že se to už n...

Divadlo

Vinohradská inscenace Já třeba zabít Sekala se podobá šílené realitě dnešního světa

sekal 200Velké téma, které vymyslel špičkový scenárista a které se dočkalo adekvátní divadelní adaptace na velkém jevišti, se odehrává ve skvělé režii Pavla Kheka. Tak hodnotím jednu z posledních inscenací Je třeba zabít Sekala v Divadle na Vinohradech. Syrové ...

Film

Iron Sky nad námi

altPíše se rok 2018, od konce druhé světové války, kdy německá Třetí říše skončila v nedozírném spáleništi, uplynuly tři čtvrtiny století a nikdo netuší, že z odvrácené strany Měsíce chystají tam usazení nacisti odvetnou akci. Je zbytečné řešit, jak se tam dostali...