O víkendu na speciální prohlídky zámku Frýdlant

O víkendu na speciální prohlídky zámku Frýdlant

Tisk
frydlant perZámek Frýdlant na Liberecku připravil na tento víkend speciální prohlídky původně gotické hradní věže, vybudované v polovině 13. století, odkud je kouzelný výhled do okolí.
 
 
 
 
 

Frýdlant je jedním z nejnavštěvovanějších historických objektů v České republice. Z původního gotického hradu byl během staletí přestavěn na rozlehlý renesanční zámek s bohatou výzdobou a rozsáhlými sbírkami nesmírné historické a umělecké ceny.
Zámek patří k nejrozsáhlejším a nejvýznamnějším památkovým celkům v severních Čechách. Spojuje v sobě dva architektonické útvary: středověký hrad a renesanční zámek. Hrad byl vybudován kolem poloviny 13. století.
K vidění jsou interiéry hradu, zbrojnice, vrchnostenská kancelář i interiéry zámku. Všechny prostory jsou vybaveny původním nábytkem, obrazy, porcelánem a dalšími doplňky. Součástí prohlídky je rovněž renesanční zámecká kaple sv. Anny.
Do areálu hradu se vstupuje padacím mostem. Z nádvoří stoupá cesta dál na velké zámecké nádvoří a odtud k hradu.
 
frydlant 1

Z historie hradu a zámku
V roce 1278 získali panství Bibrštejnové, kteří se významně podíleli na vybudování mohutného hradního paláce. V letech 1558 - 1621 patřil Frýdlant rodu Redernů. Ti pokračovali ve zvelebování frýdlatského panství. Mezi lety 1622 - 1634 patřil Frýdlant Albrechtu z Valdštejna.
V roce 1801 tehdejší majitelé Clam-Gallasové zpřístupnili pro veřejnost část hradu a vzniklo tak první hradní a zámecké muzeum ve střední Evropě.
Věž není součásti prohlídkového okruhu. Věž od paty měří 49 metrů, od zámeckého nádvoří na vrchol věže je to téměř 300 schodů. Z věže je krásný pohled na město i okolí včetně celého panoramatu Jizerských hor. Věž je nejstarší památkou Frýdlantska; ještě před kamennou věží zde stávala vysoká dřevěná věž.
Prohlídku lze předem rezervovat telefonicky (+420 482 312 130) nebo e-mailem ( Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ). Maximální počet osob ve skupině je 12. 
 
frydlant 2
Zdroj: Národní památkový ústav a zámek Frýdlant

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Ke zpěvu u mě vedla dlouhá cesta a několik učitelů zpěvu,“ říká muzikální herečka Jarmila Vlčková

jarmila200S Bárou Hrzánovou a Liborem Jeníkem hraje Jarmila Vlčková v legendárním představení Hrdý Budžes dvacet let. Za tu dobu vystřídala několik divadelních angažmá a má za sebou desítky nádherných rolí. Objevila se v klasice i moderních hrách a publiku ji z...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

O městě naruby, aneb jak vágní terén proměňuje město

Město narubySoubor textů mapuje neustále vyjevující se ambivalentní živost měst mezi urbanismem a zdánlivě opuštěným prostorem. Publikace je tedy především o městu, které svým pohledem obrací naruby a zkouší se na něj dívat novými perspektivami, a to op...

Z archivu...


Literatura

Příběh květinářky s temnou minulostí pokračuje

seda jako popel 200Nechte se zlákat a přečíst si napínavý příběh Šedá jako popel od rakouské spisovatelky Ursuly Poznanski, který v dubnu vydalo nakladatelství Kalibr. Jedná se o druhý díl knižní série z plánovaných tří, ale můžu říct, že dobře fung...

Divadlo

Saturnin místy ani nepotřeboval slova

saturnin 200Předposlední premiérou Městského divadla Zlín se stal Saturnin, notoricky známé humoristické dílo Zdeňka Jirotky.

...

Film

Gradující drama Znovu a jinak. Najdete se v něm.

altCo je v životě nejdůležitější? Jít si vždy za svým snem i za možností tvrdého pádu nebo uspokojení z fádního života? Poslední film Jasona Reitmana nás zavádí do města Minneapolis v Minnesotě za Mavis Garyovou (Charl...