Léto na Valtickém zámku

Léto na Valtickém zámku

Tisk
Valtice2Valtický zámek letos v letních měsících připravil pro své návštěvníky množství prohlídek i zajímavých výstav, které doplní nabídka kulturního programu. Zámecký prohlídkový okruh včetně prodejny suvenýrů je otevřen každý den včetně pondělí, všechny dny v týdnu je otevřena také výstava o Křižácích a Kult koně i prohlídky barokních divadla.
 
 
 
Od úterý do neděle probíhají prohlídky zámecké kaple; ve vybraných dnech také s hudebním doprovodem na varhany, či harfu.
Speciální letní nabídkou je okruh plus, kdy při nákupu vstupenky do prohlídkového okruhu nebo na výstavu Křižáci je za pouhých 10,- Kč možnost přikoupit vstup na výstavu Kult koně, výstavu loutkových divadélek či do zámecké kaple.
Zámek nabízí také širokou škálu kulturních akcí. Téměř každý týden jsou ve středu v zámeckém divadle barokní představení Vivaldiho Čtvera ročních dob; středeční podvečer rozehraje zámecký dvůr živá kytarová hudba.
Čtvrtky patří rockovým koncertům na zámeckém dvoře, pátky příjemnému posezení u cimbálu na zámeckém dvoře.
Soboty poskytnou letní chvíle oddechu a pohody v zámeckém divadle při projektu Plaisirs de Musique: Divadelní kratochvíle. Tato vystoupení doplní další program; za povšimnutí stojí například show Miroslava Donutila na zámeckém vnitřním nádvoří ve čtvrtek 17. srpna.
 
Valtice3
 
Zámek – historie památky
Dominantou Valtic je barokní zámek s kaplí a kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kaple je využívána k hudebním produkcím.
Zámek sloužil rodu Lichtenštejnů jako rodinný domek. Zpřístupněno je 21 místností zámku. Nachází se zde také expozice o knížecí rodině, nově opravené sály a zámecké divadlo.
Barokní a rokokové zařízení zámeckých pokojů poskytuje obraz o tom, jak v 17. a 18. století žili bohatí šlechtici.
Muzeální instalace představuje cenné předměty z liechtensteinského majetku a připomíná významné návštěvníky a obyvatele zámku – rakouského císaře Františka Josefa I. s manželkou Elizabeth, kancléře Metternicha, či knížete Josefa Václava Liechtensteina.
V roce 2014 byla otevřena nová expozice o knížecí rodině Liechtensteinů. Nově opravené sály nabízejí reinstalované osvětlení obrazárny, či unikátní porcelánový servis.
Zámecký sklep nabízí návštěvníkům nejen prohlídku unikátních prostor doplněnou výkladem o historii vinařství.
Valtický zámek tvoří významnou součást Lednicko – valtického areálu, zapsaného v roce 1996 na seznam Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
 
Valtice1
Zdroj: Národní památkový ústav, ilustrační foto zámek Valtice

 
 

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Elly: „Motiv písně „Flower“ je inspirovaný i mým osobním životem a myslím, že si tím projde téměř každý člověk.“

elly 200Elly, vlastním jménem Eliška Tunková je novým objevem české popové scény. Momentálně ji čekají zkoušky na konzervatoři a před pár dní jí vyšla anglicky zpívaná píseň Flower. Zjistěte o písni i Elišce více díky našemu rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Výstava připomene půl tisíciletí působení Benediktinů v Čechách


200histNárodní galerie v Praze ve spolupráci s Národní knihovnou ČR, Národním muzeem, Správou Pražského hradu a Metropolitní kapitulou u sv. Víta v Praze připravuje na přelomu let 2014 a 2015 velkou mezinárodní výstavu Otevři zahradu rajskou, Benedikti...

Z archivu...


Literatura

PS: Pozor na depresi! Silný příběh o smrti partnera a trnité cestě jeho ženy zpět do života

ps miiluji te200Považuji se za emočně stabilního člověka, ale na straně 34 jsem si uvědomila, že je to už potřetí, co při této knize roním slzy.

...

Divadlo

Úspěšně lze cestovat do pravěku nejen na filmovém plátně, ale i na divadelních prknech

cesta-do-praveku 200Říká se, že pachatel se vrací na místo činu. Občas je těch pachatelů víc, třeba čtyři. A vracejí se na míst více. Třeba do Zlína a třeba do pravěku. Přesně tak tomu bylo v neděli 2. listopadu, kdy se ve zlínském Městs...

Film

Jak žena zvelebila park ve Versailles

kral 200Jedním z filmů, které ve čtvrtek 19. března zahájily letošní Febiofest, byl v předpremiéře uvedený anglický (a anglicky mluvený) snímek Králova zahradnice. Jedná se o další ukázku toho, jak umějí (či neumějí) režírovat uznávaní herci - v tomto případě ...