Památkáři prosí: Pomozte s vyhledáváním ztracených starožitností

Památkáři prosí: Pomozte s vyhledáváním ztracených starožitností

Tisk

cirkevni pamatky200

Oddělení evidence movitých památek při generálním ředitelství Národního památkového ústavu hledá dobrovolníky, kteří by památkářům prostřednictvím internetu pomáhali s vyhledáváním předmětů ztracených z mobiliárních fondů. Předpokladem je samozřejmě výborná počítačová gramotnost a jde o práci z domova.

 

Práce zahrnuje pravidelné sledování pohybu na starožitnických trzích a webových portálech aukčních síní, a to jak domácích, tak zahraničních.

Identifikace a ztotožňování odcizených movitých památek je jednou z činností Národního památkového ústavu, které nejsou na veřejnosti příliš vidět, ale mají velký význam pro zachování hmotného dědictví naší minulosti. Jednotlivá oddělení evidence movitých památek Národního památkového ústavu totiž po celé republice od 90. let soustavně mapují, dokumentují a evidují památkově a umělecko-historicky cenné předměty. Tyto údaje jsou cenné nejen z hlediska památkové evidence, ale samozřejmě také pro účely vědeckého výzkumu. Na základě údajů z této evidence památkáři také zpracovávají podklady pro pátrání Policie ČR v případě, že předmět byl odcizen nebo nebo ztracen. Kvalitně zpracované popisy a fotografie pak pomohou vypátrat osudy památek a nalézt je například v soukromých sbírkách, takže se mohou vrátit do povědomí alespoň pro účely vědeckého výzkumu a publikování.

O spolupráci Národního památkového ústavu s Policií ČR podala před nedávnem svědectví i výstava v Muzeu Policie ČR s názvem Víra odcizená a navrácená. Výstava veřejnosti přiblížila problematiku krádeží uměleckých děl zejména z kostelů a církevních objektů, které byly v 90. letech 20. století odcizeny a vyvezeny do zahraničí. Některé z těchto předmětů se podařilo za pomoci Policie ČR vrátit zpět do vlasti.

Cirkevni pamatky4

V devadesátých letech minulého století došlo v naší republice k nebývalému nárůstu krádeží starožitností, zejména pak sakrálních předmětů.

Cirkevni pamatky1

Od roku 1990 do roku 2013 bylo na území České republiky spácháno více než 10 tisíc takovýchto krádeží, při kterých byly odcizeny umělecké a historické předměty za necelé 2 miliardy Kč. Skutečná škoda je však několikanásobně vyšší, neboť historická, umělecká a morální hodnota takových předmětů je nevyčíslitelná.

Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR se snaží společně s dalšími složkami policie o navrácení těchto památek zpět do České republiky. Jedná se mnohdy o velice složitý proces, kde jsou zainteresovány i další složky státní správy, jako je Ministerstvo kultury ČR nebo Ministerstvo spravedlnosti ČR. Bohužel, návrat takto vyvezených památek je nejistý a velmi zdlouhavý. Kostely, kaple, kapličky, hřbitovy a další místa, kde se tyto historické památky nacházejí, byly doslova rabovány. Při krádežích tak docházelo často k nevratnému poškození soch, obrazů a jiných zejména sakrálních předmětů.

Cirkevni pamatky2

Policie ČR využívá od první poloviny 90. let specializovanou databázi odcizených a nalezených uměleckých děl s názvem Portál systému evidence uměleckých děl, kterou mají k dispozici i pracovníci resortu kultury a celní správy. Policistům v zahraničí je tato databáze k dispozici ve třech jazykových mutacích.

K dnešnímu dni obsahuje databáze více než 20 500 záznamů. Jedná se především o krádeže a poškozování soch, památníků, budov, ale i o nelegální činnost amatérských hledačů kovů. I přes využití moderních technologií a kamerových systémů je stále velký problém zabezpečit zejména kulturní památky ve volné krajině, které jsou poškozovány nejen vandaly, ale mnohdy i samotnými návštěvníky při jejich nevhodném chování na území pietních míst.

Cirkevni pamatky3

Ctibor Čejpa, podle podkladů Národního památkového ústavu a Policie České republiky, ilustrační foto autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Emily D. Beňová: Díky příběhům žiji hodně životů

archiv Emily D. Beňová3

„Píšu dlouho a nedovedu si představit, že bych to nedělala,“ přiznává Emily D. Beňová, autorka řady fantasy příběhů a románů pro ženy. Také vydavatelka a majitelka eshopu 1 000 knih. V současné době p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Draní peří

drani peri 200V dobách, kdy ještě neexistovala televize, ba ani rádio, byly dlouhé zimní večery jako stvořené k činnostem, které vyžadují trpělivost a zaberou hodně času. Patří mezi ně například i draní peří.

...

Z archivu...


Literatura

Nejosobnější případ Matěje Mynáře

hrichy-otcu200Martin Stručovský patří mezi mé oblíbené české spisovatele a jak už jsem uváděla v předchozích recenzím, jsem ochotná díky němu číst dlouho do noci. Proto jsem měla velkou radost, když se konečně objevila další kniha s Matějem Mynářem.

...

Divadlo

Mary Page Marlowová: Mozaika jednoho obyčejně neobyčejného života

Mary Page Marlowova200Kdybyste měli vybrat z celého svého života jedenáct scén, které by ho dokázaly vystihnout, které by to byly? A dal by se z nich složit příběh, který by dával smysl?

 

...

Film

Jeho jméno znají všichni, ale vyslovit si ho netroufne nikdo!

Candyman200Stačí ho pětkrát vyvolat před zrcadlem a on se objeví, ale proč by to někdo dělal. Candyman, kultovní hrdina všech strašidelných historek, jehož poznávacím znakem je zlověstný hák natřený medem a roj včel. Mladý výtvarník Anthony má pocit, že jeh...