Když musíte ze života na vysoké noze mezi obyčejný lid

Když musíte ze života na vysoké noze mezi obyčejný lid

Tisk

zivot200Nakladatelství Academia už několik let přináší ve své edici Paměť memoáry lidí, kteří si prožili hektické dvacáté století a jsou ochotní své zkušenosti a vzpomínky prezentovat široké veřejnosti. V knize Život se nedá plánovat se seznámíme s Eleonore Schönbornovou, která má mnoho co říct k životním kotrmelcům a osudové houpačce.

 

 

Eleonore se narodila v roce 1920 v Brně, dětství prožila v Račicích. Vysoké postavení rodiny přineslo Eleonore i jejím sourozencům pohodové dětství. Její život měl být poklidný a jednoduchý, plný společenských událostí. Až otcova (Herbert Doblhoff) nemoc vrhla na prozatím bezstarostný život první stín. Matka (Gertrud Skutetzká) se stala ve čtyřiceti letech vdovou a musela se o svou rodinu na nějakou dobu postarat sama.

První velké odloučení prožila Eleonore v internátu ve Štýrském Hradci. Od té chvíle už v podstatě neměla moc možností navštívit svůj původní domov. Po studiích si musela odpracovat tzv. landjahr, při kterém se naučila práce na statku a začala vynikat v organizaci práce.

Osudové bylo setkání s manželem Hugem, který ji požádal o ruku téměř okamžitě. Hugo, velký bohém, který se chtěl plně věnovat své lásce – malířství, ale nebyl zrovna člověkem do života. Svatba proběhla během války a pár byl velice rychle od sebe oddělen. Eleonore musela také zvládnout sama narození prvního dítěte, manžel daleko ve válečné vřavě. Eleonore nakonec vychovala celkem čtyři děti – Philippa, Christopha, Barbaru a Michaela a i jejich životní dráhy jsou velmi pestré. Kniha je plná mnohých fotografií celé rodiny i míst, kde se její příběhy odehrávají, určitě vám tak všichni bude bližší.

Eleonore nakonec zakotvila v textilním průmyslu, kde stoupala postupně po příčkách tamní hierarchie. Jako malá holčička by si asi nikdy nemyslela, že jednou bude samostatnou a silnou ženou, která zvládne všechny náročné situace, které ji osud předloží.

Knihou Život se nedá plánovat můžete nahlédnout do příběhu jedné rodiny, která zažila mnohé zvraty. Je psán celkem střídmě, Eleonore se vyjadřuje ke všem peripetiím docela krátce. Kdyby šla však do hloubky, měli bychom v ruce knihu čítající tisíce stran. Můžeme poděkovat nakladatelství Academia, že nám zpřístupnilo další ze zajímavých osudů převratného dvacátého století.

 

zivot

 


Život se nedá plánovat – Osud v pohnutých časech
Autor: Eleonore Schönbornová
Přeložila: František Rudl, Helena Rudlová
Žánr: memoár
Vydáno: 2018
Nakladatelství: Academia
Počet stran: 320
Hodnocení: 80 %
Foto: www.academia.cz
http://www.academia.cz/zivot-se-neda-planovat--schonbornova-eleonore--academia--2018


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S módou se přátelím snad odjakživa, říká módní návrhářka Iveta llkov

iveta200Móda, vytříbený vkus a originální nápady. To jsou atributy, které sedí pro módní návrhářku Ivetu Ilkov. I když má atraktivní černovláska krásnou a náročnou profesi, manžela a téměř dospělého syna, přesto nesedí jen doma při vymýšlení módy či u šicího stro...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Každý si v sobě nese nějaké Tajné tipy od babiček

tajne tipy nasich babicek 200V nakladatelství Motto vyšla po nějaké době další kniha Heleny Vrábkové, tentokrát s názvem Tajné tipy našich babiček.

 

...

Z archivu...


Literatura

Lékař vyvrací stoletími opředený mýtus - X vs. Y

lepsi polovicka 200Slabší pohlaví, slovní spojení, které po staletí popisuje ženu. Spojení, které mě udivuje, protože už jen to, co žena musí zvládnout během těhotenství a porodu, rozhodně není pro slabochy. Přesto se tato náročná úloha bere jako samoz...

Divadlo

„Pomozte svému divadlu“ - informační kampaň Asociace profesionálních divadel České republiky odstartovala

pomozte svemu divadluA proč kampaň?
Informační kampaň Asociace profesionálních divadel ČR se koná od 5. do 21. září 2012 ve městech po celé České republice. Cílem je upozornit nás, jako občany České republiky, na neřešený ...

Film

Avatar nemůže své příznivce omrzet

altFilm Avatar (2009) se těšil obrovské popularitě a díky šmoulímu zbarvení mimozemšťanů si na něj dodnes každý vzpomene. Kvůli pěkným vizuálním efektům a nápadité anatomii různých mimozemských příšer se dá sledovat s úžasem. Napodruhé však může působ...