Zařaďte do jídelníčku Hummusy a pasty

Zařaďte do jídelníčku Hummusy a pasty

Email Tisk

hummusy a pasty 200Nakladatelství Bookmedia vydalo kuchařku skvěle se hodící do letních dní zaměřenou na Hummusy a pasty. Připravte si mixér a udělejte si nějakou zdravou a barevnou dobrotu!

 

Kniha začíná Několika slovy o autorovi, kde se čtenáři dozví například to, že přešel na veganskou stravu a zhubnul 50 kilogramů za 5 let. Poté se stal blogerem a také napsal knihu, aby mohl ostatní inspirovat a přesvědčit o tom, že pasty jsou jednoduché na přípravu a umožňují velké množství kombinací a příchutí. Následují řádky o Pastách zaměřené na pohodlí, chuť, zdraví a všestrannost. Velmi podobné jsou věty o hummusu obsahující informaci o historii a zdravotních přínosech. Pro vegetariány a vegany je prý cizrna povinnou položkou v menu, protože má vysoký obsah vlákniny a je bohatá na bílkoviny. Dále čtenář zjistí, jak uskladnit luštěniny a jak si usnadnit život a pak už jej čekají recepty.

Receptů je dohromady 76 a jsou rozděleny na: hummusy, pasty, paštiky a chutné přílohy. U receptů nechybí údaje o surovinách, postup přílohy, doporučení, s čím se podává, krátký popis a také praktický přehled výživových hodnot a jednotlivých složek na 100 gramů pokrmu. Najdete zde kalorie, proteiny, tuky, sacharidy a vlákninu. Samozřejmostí jsou pak kvalitní, barevné a hlavně lákavé fotografie.

Osobně jsem byla ke knize poněkud nedůvěřivá, protože jsem si moc nedovedla představit jiný hummus než z cizrny a byla jsem dost zvědavá, jaké budou ty další recepty. A čekalo mě velmi milé překvapení a měla jsem nutkání vše hned vyzkoušet, například hummus s pečenou dýní, zelený hráškovo-mátový hummus nebo třeba hummus s červenými fazolemi ve stylu tex-mex. Pasty jsou podle mě podobné hummusům a zaujala mě například cizrnová pasta s pečeným jablkem a skořicí vhodná na palačinky nebo pasta z avokáda a sušených rajčat. Potěšil mě také recept na domácí tahini včetně jeho čokoládové obdoby a ráda vyzkouším i paštiku z červené čočky se sušenými rajčaty.

hummusy

Kniha zaujme hlavně ty, kteří mají rádi hummus a luštěniny obecně a také nedají dopustit na zeleninu. Musí mít tedy alespoň trochu podobné chutě jako autor. Za mě představují Hummusy a pasty opravdu skvělou kuchařku s velmi zajímavými recepty. Ty jsou plné netradičních kombinací, které by mě samotnou nenapadly, takže jde o výbornou inspiraci, za kterou jsem moc vděčná. Já si jdu udělat zásoby cizrny a vám doporučuji toto brožované dílko nepřehlédnout!

Konrad Budzyk je polský bloger, který nejprve začínal s kulinářským blogem, ten ho ale po čase tolik neuspokojoval, a protože chvála na jeho recepty se objevovala ze všech stran, rozhodl se založit internetový receptář Blendman. V knize Hummusy a pasty poukazuje na to, že jídla z rostlinných potravin lze připravit snadno, rychle, chutně a nepotřebujete k nim žádné speciální vybavení.

hummusy a pasty

Hummusy a pasty
Autor: Konrad Budzyk
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2018
Počet stran: 208
Hodnocení: 95 %

http://www.bookmedia.cz/products/hummusy-a-pasty/

Zdroj foto: www.bookmedia.cz



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 
Banner

Rozhovor

Ladislav Plecitý: Divadlo je živé, ale iluze filmu je dokonalá!

Plecity perexRežisér a scénárista Ladislav Plecitý, pod jehož taktovou vznikl absolventský film Poslední odměna, adaptace stejnojmenné povídky slavného spisovatele Terryho Pratchetta, se podí...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (21)

Čtěte také...

Světoznámá Vincentka v průběhu dějin dobyla Vídeň i Čínu

vincentka 200Když 29. listopadu 1780 zemřela ve Vídni císařovna (a česká královna) Marie Terezie, znalo již hlavní město Rakouska minerální vodu z Luhačovic. Právě od roku 1780 ji vozili luhačovičtí občané, zvaní vodáci, na vozech v sudech až do Vídně. ...


Literatura

Nezvalova generace už neoslovuje

basne II nezval 200Vítězslav Nezval je spolu s Jaroslavem Seifertem považován za předního představitele českého poetismu. Upřímně nechápu proč. Ano, samozřejmě Edison nebo Akrobat jsou kouzelnými výtvory, ale ne všec...

Divadlo

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Film

Jaké to je Být ženou?

Být ženouJeden svět “kouká” na nás všude. Reklamní plochy, internet, televize. Všude tam je nám připomínán ten svět sám pro sebe, dokumentární ostrov, na který máme možnost udělat si výlet. Široká nabídka pohledů do jádra všemožných problémů, denních realit...