Zařaďte do jídelníčku Hummusy a pasty

Tisk

hummusy a pasty 200Nakladatelství Bookmedia vydalo kuchařku skvěle se hodící do letních dní zaměřenou na Hummusy a pasty. Připravte si mixér a udělejte si nějakou zdravou a barevnou dobrotu!

 

Kniha začíná Několika slovy o autorovi, kde se čtenáři dozví například to, že přešel na veganskou stravu a zhubnul 50 kilogramů za 5 let. Poté se stal blogerem a také napsal knihu, aby mohl ostatní inspirovat a přesvědčit o tom, že pasty jsou jednoduché na přípravu a umožňují velké množství kombinací a příchutí. Následují řádky o Pastách zaměřené na pohodlí, chuť, zdraví a všestrannost. Velmi podobné jsou věty o hummusu obsahující informaci o historii a zdravotních přínosech. Pro vegetariány a vegany je prý cizrna povinnou položkou v menu, protože má vysoký obsah vlákniny a je bohatá na bílkoviny. Dále čtenář zjistí, jak uskladnit luštěniny a jak si usnadnit život a pak už jej čekají recepty.

Receptů je dohromady 76 a jsou rozděleny na: hummusy, pasty, paštiky a chutné přílohy. U receptů nechybí údaje o surovinách, postup přílohy, doporučení, s čím se podává, krátký popis a také praktický přehled výživových hodnot a jednotlivých složek na 100 gramů pokrmu. Najdete zde kalorie, proteiny, tuky, sacharidy a vlákninu. Samozřejmostí jsou pak kvalitní, barevné a hlavně lákavé fotografie.

Osobně jsem byla ke knize poněkud nedůvěřivá, protože jsem si moc nedovedla představit jiný hummus než z cizrny a byla jsem dost zvědavá, jaké budou ty další recepty. A čekalo mě velmi milé překvapení a měla jsem nutkání vše hned vyzkoušet, například hummus s pečenou dýní, zelený hráškovo-mátový hummus nebo třeba hummus s červenými fazolemi ve stylu tex-mex. Pasty jsou podle mě podobné hummusům a zaujala mě například cizrnová pasta s pečeným jablkem a skořicí vhodná na palačinky nebo pasta z avokáda a sušených rajčat. Potěšil mě také recept na domácí tahini včetně jeho čokoládové obdoby a ráda vyzkouším i paštiku z červené čočky se sušenými rajčaty.

hummusy

Kniha zaujme hlavně ty, kteří mají rádi hummus a luštěniny obecně a také nedají dopustit na zeleninu. Musí mít tedy alespoň trochu podobné chutě jako autor. Za mě představují Hummusy a pasty opravdu skvělou kuchařku s velmi zajímavými recepty. Ty jsou plné netradičních kombinací, které by mě samotnou nenapadly, takže jde o výbornou inspiraci, za kterou jsem moc vděčná. Já si jdu udělat zásoby cizrny a vám doporučuji toto brožované dílko nepřehlédnout!

Konrad Budzyk je polský bloger, který nejprve začínal s kulinářským blogem, ten ho ale po čase tolik neuspokojoval, a protože chvála na jeho recepty se objevovala ze všech stran, rozhodl se založit internetový receptář Blendman. V knize Hummusy a pasty poukazuje na to, že jídla z rostlinných potravin lze připravit snadno, rychle, chutně a nepotřebujete k nim žádné speciální vybavení.

hummusy a pasty

Hummusy a pasty
Autor: Konrad Budzyk
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2018
Počet stran: 208
Hodnocení: 95 %

http://www.bookmedia.cz/products/hummusy-a-pasty/

Zdroj foto: www.bookmedia.cz


 

Zobrazit další články autora >>>