Do země Vikingů a podmanivé přírody

Do země Vikingů a podmanivé přírody

Tisk

Svedsko2018 200Cestovat na sever Evropy je stále populárnější. Nakladatelství JOTA vydala v češtině průvodce po Švédsku ze známé řady Rough Guides. Pojďte se začíst - švédské území má toho mnoho, co nabídnout.

 

 

 

První kapitola je věnovaná asi nejznámějšímu místu země - hlavnímu městu Stockholm. Čtrnáct ostrovů, které dohromady tvoří největší švédskou metropoli, okouzlí každého, kdo nemá rád přílišný ruch a má radost, když je obklopený i v rámci městského života přírodou.

I na dalších místech pro vás cestovatelé James Proctor a Steve Vickers našli to nejzajímavější. Ať už třeba v Malmö proslaveném detektivním seriálem Most, ve kterém je jednou z hlavních postav také Öresundský most spojující Malmö s dánskou Kodaní, nebo další větší města jako Götenborg, ve kterém pobýval náš hudební skladatel Bedřich Smetana, Lund, který je význačný svým ruchem díky studentskému životu v něm.

Ale Švédsko je také plné míst, která známe z knih - kromě Stockholmu třeba Ystad (Kurt Wallander) nebo Pajala, kterou nás provází Matti z příběhu Popmusic z Vittuly. Fjällbacka z kultovních příběhů Camilly Läckberg chybí, ale o kraji Bohuslän zmínka je. Sami byste jistě dokázali můj výčet rozšířit.

Pokud vás více zajímá hudba, tak je třeba si nastudovat cestu k Muzeu kytar v Umeå, pokud chcete spíše zažít ducha počátku firmy IKEA, zajeďte si do okolí Växjö, také není problém si vyzkoušet v osadě pravý vikingský život, nebo strávit noc v ledovém hotelu v Laponsku. Ve městě bez hranic - ze švédské části Harapanda, z finské části Tornio, najdete údajně nejošklivější kostel v zemi - Harapanda kyrka.

Naši malou procházku po stránkách průvodce můžeme ukončit na severu země v Kiruně - město, které se postupně stěhuje na nové místo kvůli důlním vlivům, kdy se jednoduše řečeno Kiruna propadá do země. Ale to je jen opravdu malý výčet toho, co byste ve skutečnosti mohli navštívit.

Co bych uvítala, by bylo uvádění výslovnosti u všech měst, která se nevyslovují stejně, jako se píšou. Autoři je uvádějí jen někdy, a to je trochu zavádějící.

Průvodce je jako vždy přehledný, má v sobě nepřeberné množství informací a každý si je vytřídí dle svých zájmů. Ve Švédsku najdete vše podstatné - krásná historická místa, nádhernou a čistou přírodu, sportovní vyžití i adrenalin.

Svedsko2018

Název: Švédsko
Autor: James Proctor, Steve Vickers
Překlad: Jan Sládek
Žánr: průvodce
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2018
Počet stran: 400
Hodnocení: 90 %                                      
Zdroj foto: www.jota.cz
https://www.jota.cz/svedsko-2


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K velkým i malým rolím všech žánrů přistupuji se stejným nadšením i respektem, říká Lenka Kočišová

lenka kocisova 200Zpočátku to byly naivky, ty pak vystřídaly na jevišti komediální a dramatické role. A protože je Lenka Kočišová muzikální, objevuje se i v muzikálu. Už jako začínající herečka si vyzkoušela Lízu Doolittlovou, což je náročná herecko...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Chyťte si rybičku! Výlov rybníka Olšovce se blíží!

200ryba28. říjen letos padne na pondělí, a tak má Česko před sebou prodloužený víkend. Přemýšlíte, jak se třemi volnými dny naložit a nic kloudného vás nenapadá? Zkuste se zúčastnit výlovu rybníka! Sezóna je v plném proudu. Rybník Olšovec v Jedovnicích vydá své...

Z archivu...


Literatura

Někdo se dívá aneb mord na pařbě

200krimiČetba je pro většinu dnešních náctiletých vopruz a synonymum nepříjemné školní povinnosti, tedy nic, čemu by bylo záhodno se věnovat ve volném čase a dobrovolně. Punc a předsudky o nutném zlu a čase, který je stráven nad knihou, jako promarněném, však d...

Divadlo

Národní divadlo slavnostně zahájilo svou již 132. sezonu módní přehlídkou pro veřejnost

nd 200Při příležitosti otevření již „více než stoleté“ sezóny Národního divadla, byla pro veřejnost připravena akce módní přehlídky protagonistů čtyř odvětví Národního divadla - baletu, činohry, opery a Laterna Magiky. Moderace mó...

Film

Podzim života Vratných lahví

vratne perexFilm Vratné lahve (2006) je zatím posledním projektem scénáristy Zdeňka Svěráka, kde si rovnou zahrál také hlavní roli. Dlouhou uměleckou kariérou člověk dozraje, ale je legrační, jen když se dokáže zamíchat s nadhledem. A pr...