Vsaďte na kurkumu

Vsaďte na kurkumu

Tisk

kurkumova kucharka 200V září vydalo nakladatelství CPress kuchařku, která oslavuje jeden z nejzajímavějších antioxidantů na světě, kurkumu. Kurkumová kuchařka s podtitulem Objevte léčebné účinky a využití kurkumy v 50 receptech vám prozradí něco o původu tohoto koření, ale hlavně se zaměří na chutné a neobyčejné recepty, které si můžeme doma připravit.

 

Zlato v kuchyni – i tak se dá pohlížet na kurkumu, která svými léčivými vlastnostmi dominuje hlavně ve známém a oblíbeném koření kari. Ale koupit si ji můžeme i samotnou a určitě je to mnohem lepší. Kurkuma se dá dnes už sehnat prakticky v každém větším obchodě, nemusíme si pro ni chodit do prodejen zdravé výživy.

Kuchařka je přehledně rozdělena na několik kapitol, kromě nezbytného Obsahu, Úvodu a Rejstříku zde máme kapitoly Snídaně, Drobné občerstvení a přísady, Polévky, Vegetariánské pokrmy, Pokrmy z masa a ryb, Dezerty, Nápoje a nečekaně i kratší oddíl s názvem Krása. Ten mi tu ale připadá navíc. Knihu doplňují velké barevné fotografie a neotřelý design nejen rozložení receptů. Mně osobně ale přišel poměrně chladný až sterilní – stejně bych taky změnila, respektive zvětšila, velikost písma.

Kurkumu využívám při vaření prakticky denně, a přesto mě kniha velmi mile překvapila svými odvážnými kombinacemi chutí (např. Ovesné lívance s kurkumou a černým pepřem, nebo koktejl Kurkuma s maracujou) a využití tohoto všeléku, který se již staletí využívá v tradiční čínské a indické medicíně. Možnosti využití záleží opravdu na vaší fantazii, které se meze nekladou. Kurkuma bude chutnat dobře ve snídaňové kaši, stejně jako ozvláštní dezert, nebo si ji můžeme dopřát i v nápoji, například v kurkumovém čaji.

V knize nalezneme padesát receptů na různorodé pokrmy a způsoby uplatnění kurkumy vás možná přivedou v úžas. O to ale v kuchařkách jde – naservírovat kuchaři něco, s čím může dále pracovat a případně si to uzpůsobit k obrazu svému. Nemyslím si totiž, že každý má doma v zásobě některé ze surovin, které v kuchařce zmiňují (např. extrémně specifickou kafrovou limetku, alkoholický nápoj Angostura, galgán).

Kurkumová kuchařka mě mile překvapila svými nápady a v mých očích až inovacemi, jak s tímto kořením dokázala čarovat. Moderní provedení mě však příliš nezaujalo, což je však pouze můj osobní názor. Pro příznivce zdravé výživy a stravování představuje tato kniha must-have kousek!

kurkumova kucharka

Název: Kurkumová kuchařka
Autor: kolektiv autorů
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 128
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/46814169/kurkumova-kucharka/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Česká kapela Jelen sa pripravuje na turné na Slovensku

DSC 0260Skupina vznikla pod vedením Jindra Poláka, ktorý sa v 15 rokoch zamiloval do gitary a začal skladať svoje prvé piesne. Prešiel si rôznymi kapelami až našiel správnych muzikantov do kapely. V roku 2011 sa dostal do štúdia Martina Ledvin...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pozvánka do soukromého muzea Staré krásnosti

krasnosti1ZPVážení čtenáři, jsem velmi ráda, že zde mohu představit naše rodinné muzeum Staré krásnosti. Jak už název napovídá, shromažďujeme a opatrujeme věci – tedy především hračky, panenky, kočárky, loutky a loutková divadélka z dob minulých, aby návštěvníkům předaly inform...

Z archivu...


Literatura

Sedmý syn je temná, ale přesto komerčně zpracovatelná fantasy

SedmySyn perexFantasy příběh Sedmý syn již obšťastňuje návštěvníky českých kin, ale zároveň se vrací i na literární trh. První dva díly z řady od Josepha Delaneyho opětovně vycházejí pod nakladatelstvím Brána.

...

Divadlo

Hadry, kosti kůže. Miroslav Hanuš exceluje v roli Wericha

hadry perexVila na Kampě – U Sovových mlýnů 501/7. Dříve Dobrovského, dnes Werichova vila. Od roku 1945 až do své smrti roce 1980 zde žil „národní klaun a národní rabín“ Jan Werich. V roce 1948, půl roku po odchodu Jiřího Voskovce, se sem do přízemí nastěho...

Film

Úsměv Zdeňka Trošky je nakažlivý, škoda, že Trošků není u nás víc
ImageRežiséra Trošku mají určitě všichni rádi – je s ním dobře. Rád se směje, rád povídá o jídle a točí filmy, které se líbí. Proč? Jsou nám blízké, jsou o nás, poznáváme se v nich. Jeho pohádky jsou tak ...