Udit nemusíte jen maso, inspirujte se v nové knize Uzení

Udit nemusíte jen maso, inspirujte se v nové knize Uzení

Email Tisk

uzeni 200Nakladatelství Grada vydalo knihu Uzení obsahující spoustu cenných informací o tom, jak naložit a připravit maso, mořské plody, zeleninu, ovoce a další lahůdky. Nahlédněte do ní a připravte si nějakou dobrotu.

 

 

Kniha Uzení má šitou vazbu na první pohled připomínající nějaký silnější časopis, ale tím by se čtenáři neměli nechat zmást. Jednak se jedná o poměrně praktický počin a za druhé je mnohem kvalitnější než nějaký časopis. Mohou za to také krásné čisté fotografie od Devina Harta.

Velmi přínosný je hned úvod knihy, kde autor seznamuje čtenáře se samotným procesem uzení, popisuje potřebné vybavení na uzení nebo třeba dřevo a další paliva. Skvělý je také praktický návod krok za krokem na výrobu udírny na studený kouř z vinného sudu. Tu jsem hned zatoužila mít doma a nadchla i manžela, tak uvidíme. Následuje kapitola o uzení masa, kde jsou nejdůležitější dva základní recepty na lák a také přehledná tabulka se základními údaji o době nakládaní. A pak jsou tu recepty například na pastrami, uzené kuře, slaninu, klobásy nebo například burgery. Další kapitola je věnována rybám a dalším mořským plodům a chuťové pohárky tak polechtají koláčky z uzeného lososa se salsou nebo uzené ústřice v těstíčku.

Nadšená jsem byla z kapitolo o Uzení mléčných výrobků, vajec a ořechů, protože zatímco na domácí uzený sýr doma nedáme dopustit, dát do udírny máslo, šlehačku nebo čokoládu by nás nenapadlo. Jeremy Schmid zde vysvětluje, že uzené máslo nebo smetana se většinou do pokrmů přidávají v poměru 1:1 s normálním, aby chuť nebyla příliš uzená. Posledními recepty jsou ty na ovoce a zeleninu, například řepu, cibule, rajčata, fíky nebo hrušky uzené za studena, které využijete do čatní, salátů nebo pyré. V závěru je ještě kapitola nazvaná Základy, kde jsou ještě nějaké recepty na dressingy, omáčky a další dobroty, dále slovníček, tipy na řešení problémů, odměřování a rejstřík.

Uzení je velmi dobrá kniha plná jak praktických návodů, tak zajímavých receptů. Opravdu mě mile překvapila tím, kolik toho přináší nového a jak pracuje s netradičními kombinacemi. Navíc z ní přímo čiší autorova vášeň jak k uzení, tak k jídlu obecně. A tak to má přeci u kuchařek být!

Jeremy Schmid je kuchař z Aucklandu, který je přezdívaný „králem klobás a konzervovaných mas Nového Zélandu“. Byl majitelem a šéfkuchařem oceňovaného podniku Dominion Road a momentálně otevřel The Officers Mess, dějiště svateb, oslav a konferencí. Svou kariéru začal jako učeň v roce 1989 na Hyatt Auckland, studoval na prestižním Culinary Institute of America v údolí Napa a pracoval v restauracích v Aucklandu, Švýcarsku i Londýně. K jeho dalším knihám patří Bangers to Bacon - A New Zealand Guide to Making, Cooking, and Using Cured Meats (2012) a Outdoors Simple Delicious Food for Barbecues Spits and Open Fires (2016).

uzeni

Uzení
Autor: Jeremy Schmid
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2018
Počet stran: 160
Hodnocení: 92 %

https://www.grada.cz/uzeni-9869/


 
Banner

Rozhovor

Adam Mišík: Návrat Flamenga s mým tátou byla ta nejúžasnější věc, co se mohla stát.

adam misik200Adam Mišík je zatím pro většinu lidí jméno méně známé. Patnáctiletý chlapec, který se na svoji životní cestu připravuje od píky a váží každého kroku. Žongluje s pěti míčky, škola, přátelé, rodina, hudba, herectví a všechno drž...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Krylov odkaz aj po dvadsiatich rokoch znie: „Sloboda nie je samozrejmosť, treba si ju vážiť, niesť ju vo svojom srdci a predovšetkým treba si ju vedieť zaslúžiť. “

kryl perexKarel Kryl, ktorý sa narodil 12. apríla 1944 v českom Kroměříži, by o niekoľko dní oslávil svoje nedožité sedemdesiate narodeniny. Je autorom 170 piesní, desiatich básnických zbierok a viacerých výtvarných prác. Ako umelec sa nebál ...

Z archivu...


Literatura

Želvou a citrónem proti zdi v 36 povídkách Daniely Fischerové

zelvou proti zdi perexKnížka šestatřiceti uvěřitelných i neuvěřitelných povídek Daniely Fischerové s názvem Želvou proti zdi je plná života, smrti, lásky, vášně, vzteku i mystiky. Kromě skvělého vypravěčského jazyka a duchovního přesahu pou...

Divadlo

Koule – skvělá rozhlasová hra
ImageKoule je opravdu silná rozhlasová hra. Myslím, že se od ní málokdo odtrhne, že skoro každý ji vyslechne až do konce, i když spousta replik mu nebude po chuti. Když posloucháte Pavlu Tomicovou v roli Mileny, máte chu...

Film

Underwold se vrací ke svým kořenům

underwold200Při zmínce o akčních filmových sériích o upírech se mi ihned vybaví dva názvy. Tím prvním je samozřejmě Blade s nepřekonatelným Wesley Snipesem a druhým jednoznačně Underworld (fanoušci Stmívání prominou). Právě druhý jmenovaný se dočkal v po...