Udit nemusíte jen maso, inspirujte se v nové knize Uzení
Banner

Udit nemusíte jen maso, inspirujte se v nové knize Uzení

uzeni 200Nakladatelství Grada vydalo knihu Uzení obsahující spoustu cenných informací o tom, jak naložit a připravit maso, mořské plody, zeleninu, ovoce a další lahůdky. Nahlédněte do ní a připravte si nějakou dobrotu.

 

 

Kniha Uzení má šitou vazbu na první pohled připomínající nějaký silnější časopis, ale tím by se čtenáři neměli nechat zmást. Jednak se jedná o poměrně praktický počin a za druhé je mnohem kvalitnější než nějaký časopis. Mohou za to také krásné čisté fotografie od Devina Harta.

Velmi přínosný je hned úvod knihy, kde autor seznamuje čtenáře se samotným procesem uzení, popisuje potřebné vybavení na uzení nebo třeba dřevo a další paliva. Skvělý je také praktický návod krok za krokem na výrobu udírny na studený kouř z vinného sudu. Tu jsem hned zatoužila mít doma a nadchla i manžela, tak uvidíme. Následuje kapitola o uzení masa, kde jsou nejdůležitější dva základní recepty na lák a také přehledná tabulka se základními údaji o době nakládaní. A pak jsou tu recepty například na pastrami, uzené kuře, slaninu, klobásy nebo například burgery. Další kapitola je věnována rybám a dalším mořským plodům a chuťové pohárky tak polechtají koláčky z uzeného lososa se salsou nebo uzené ústřice v těstíčku.

Nadšená jsem byla z kapitolo o Uzení mléčných výrobků, vajec a ořechů, protože zatímco na domácí uzený sýr doma nedáme dopustit, dát do udírny máslo, šlehačku nebo čokoládu by nás nenapadlo. Jeremy Schmid zde vysvětluje, že uzené máslo nebo smetana se většinou do pokrmů přidávají v poměru 1:1 s normálním, aby chuť nebyla příliš uzená. Posledními recepty jsou ty na ovoce a zeleninu, například řepu, cibule, rajčata, fíky nebo hrušky uzené za studena, které využijete do čatní, salátů nebo pyré. V závěru je ještě kapitola nazvaná Základy, kde jsou ještě nějaké recepty na dressingy, omáčky a další dobroty, dále slovníček, tipy na řešení problémů, odměřování a rejstřík.

Uzení je velmi dobrá kniha plná jak praktických návodů, tak zajímavých receptů. Opravdu mě mile překvapila tím, kolik toho přináší nového a jak pracuje s netradičními kombinacemi. Navíc z ní přímo čiší autorova vášeň jak k uzení, tak k jídlu obecně. A tak to má přeci u kuchařek být!

Jeremy Schmid je kuchař z Aucklandu, který je přezdívaný „králem klobás a konzervovaných mas Nového Zélandu“. Byl majitelem a šéfkuchařem oceňovaného podniku Dominion Road a momentálně otevřel The Officers Mess, dějiště svateb, oslav a konferencí. Svou kariéru začal jako učeň v roce 1989 na Hyatt Auckland, studoval na prestižním Culinary Institute of America v údolí Napa a pracoval v restauracích v Aucklandu, Švýcarsku i Londýně. K jeho dalším knihám patří Bangers to Bacon - A New Zealand Guide to Making, Cooking, and Using Cured Meats (2012) a Outdoors Simple Delicious Food for Barbecues Spits and Open Fires (2016).

uzeni

Uzení
Autor: Jeremy Schmid
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2018
Počet stran: 160
Hodnocení: 92 %

https://www.grada.cz/uzeni-9869/


 

Rozhovor

Jak se zrodily dárkové knihy od Milju

Milju perexStudentka psychologie Žaneta Krčilová založila značku Milju.Věří, že základem šťastného života jsou kvalitní vztahy a přeje si, aby lidé věnovali více času a péče právě jim. Je autorkou dárkových knih, které lze kreativně dotvářet. Její posled...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Palác Koruna se stává kulturním centrem Václavského náměstí: v červnu zahajuje jedinečnou sérií koncertů mezinárodních hvězd

Lori Goldston 200Secesní klenot zasazený ve spodní části Václavského náměstí se stává více než pouze krásnou budovou. Palác Koruna, postavený před 100 lety jako víceúčelová budova, která byla navržena s cílem vytvořit dynamické místo ...


Literatura

Mezi svými – o osamělosti mezi lidmi

Amos

Zatím poslední přeložený román od spisovatele Amose Oze vychází pod nakladatelstvím Paseka a pojednává o životě ve fiktivním kibucu v 50. letech. Pro spisovatele je to návrat do mládí a míst, kde začínal psát. Kibuc je oficiál...

Divadlo

Dorian Gray ožije ve Švandově divadle jako lovec zážitků

dg perexSlavný příběh okouzlujícího mladíka a jeho portrétu, který odrážel všechny jeho hříchy, zatímco půvabný model zůstával stále mladý, žádoucí a bez poskvrnky. Dychtění být ozdobou společnosti a udávat trendy. A také hlad po stále nov...

Film

Podzimní schéma České televize klepe na dveře

ctv 200Zatímco letní měsíce slouží k provětrání archivu a na obrazovkách se objevuje jeden evergreenový seriál a film za druhým, bývá září startovní čarou pro nové televizní projekty. Česká televize se rozhodla v boji o diváky s konkurenčními te...