Tradiční český rok – Josef Lada

Tradiční český rok – Josef Lada

Tisk

tradicni cesky rok 200Nakladatelství Grada vydalo v listopadu absolutní lahůdku pro milovníky magických obrázků a ilustrací Josefa Lady. Kniha Tradiční česky rok, kterou Lada ilustroval, na nás dýchne kouzelnou atmosférou a poučí nás o svátcích, tradicích, zvycích, pověrách, ale taky se dozvíme říkadla, koledy a písničky z průběhu celého kalendářního roku. Prostě nádhera!

 


Josef Lada (1887 – 1957) byl malíř, ilustrátor, spisovatel, grafik a divadelní kritik. Patří k českým národním pokladům a rukopis jeho maleb je nezaměnitelný a nesrovnatelný s ničím, co vzniklo. Ať už autor rázovité podoby dobrého vojáka Švejka nebo autor kocoura Mikeše si získal děti i dospělé svými kresbami, které dýchají atmosférou dávno zapomenutých let.

Kniha nám na více než dvě stě stranách přiblíží kalendářní rok od jara do zimy a my si připomene tradice a zvyky, které se s konkrétním obdobím pojí. Některé obyčeje dodržujeme, jiné bohužel vyšuměly v zapomnění a to je mnohdy velká škoda. Tato kniha se to snaží napravit. Přináší nám pohled do minulosti a vysvětluje rozličné příběhy, je plná říkadel, říkanek a taky písniček. Dokáže dospělého lehce přenést do dětství a vyvolá nostalgické vzpomínky.

Jaro nás seznámí s konceptem masopustu a postní dobou a podíváme se podrobněji na tradice Velikonoc. Nebude chybět ani sekce o aprílu a zabrousíme i do minulosti a dovíme se o Svatém Vojtěchovi, Svatém Jiří a Svatém Janu Nepomuckém. Nechybějí ani tradiční lidové pranostiky. Horké léto osvětlí tradice Letnic, Svatého Medarda a Antonína, ale i zvyky, jež se týkají Svatojánské noci. S létem byly dříve spojené i trhy, jarmarky a poutě, stejně jako čas dožínek. To vše a mnohem víc nám nabízí léto. Podzim se nese v duchu sklizně a její oslavy, babího léta, posvícení, honů, ale taky Dušiček, dodnes dodržovaných zvyků o Svatém Martinovi. Chladná zima s těmi nejtypičtějšími obrázky pana Lady se soustředí na dobu adventu, takže nesmí chybět Svatá Barbora, Svatý Mikuláš nebo Svatý Štěpán.

Tradiční český rok je opravdu kouzelnou knihou, jež díky neopakovatelným ilustracím čtenáře naprosto okouzlí. Bohužel si myslím, že v dnešní moderní době více potěší dospělé čtenáře než děti, které atmosféru a dávné tradice nedokážou docenit. Knihu přesto doporučuji celé rodině a doufám, že si najde cestu pod vánoční stromeček celé řady lidí!

tradicni cesky rok

Název: Tradiční český rok – Josef Lada
Autor: Josef Lada, kolektiv autorů
Žánr: naučná literatura
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 224
Hodnocení: 100 %

https://www.grada.cz/tradicni-cesky-rok-josef-lada-10166/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Mužík: V Austrálii mi šlo dvakrát o život

muzik200Jeden z nejúspěšnějších českých atletů tohoto tisíciletí si v dětství nemusel lámat hlavu s tím, co z něj jednou bude. Jiří Mužík (39) měl vzor ve svém otci, který byl skokanem do dálky s osobním rekordem 775 cm. Když viděl jeho medaile a diplomy, by...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Cyrilometodějské tradice v Národní galerii v Praze

200hisVýstava, symbolicky nazvaná CM 863 s podtitulem Svatí Cyrila a Metoděj - Dějiny, tradice, úcta, je součástí oslav 1150 letého výročí příchodu Cyrila (Konstantina) a Metoděje na Velkou Moravu roku 863, pořádaných pod záštitou UNESCO.

...

Z archivu...


Literatura

Nevěru tolerovat nebo řešit razantně?

200litRomán od Táni Keleové-Vasilkové „Druhá“ mě zase jednou přiměl k zamyšlení, jak bych se zachovala na místě hlavní hrdinky. V kostce je to klasický a obvyklý až skoro okoukaný příběh. Hlavní hrdinka Alena žije spokojený život na mateřské dovolené s dvěma mal...

Divadlo

Nabarvené ptáče představilo první díl s názvem Bastard
ImagePalissimo Company uvedlo 7. a 8. února v divadle Archa reprízu kontroverzního tanečního představení z trilogie Nabarvené ptáče jeho první část s názvem Bastard. Že se jedná o skrze neotřelé a velmi poeticky zaměřené...

Film

Opět se pořádá přehlídka 3Kino


3Kino logoPřehlídka 3Kino, v Praze zpřístupňující (vedle českých příspěvků) u nás téměř neznámou současnou tvorbu polskou a maďarskou, každým rokem nabobtnává. Ve dnech 10. až 15. října 2019 obsadí vedle tradičního projekčního sálu v Atlasu také dvě ve...