Mariánský sloup je znovu v Praze

Mariánský sloup je znovu v Praze

Tisk

Sloup 3 (2)Na Alšově nábřeží v centru Prahy 11. června 2019 v podvečerních hodinách zakotvila loď, které přivezla repliku barokního Mariánského sloupu. Nyní mohou návštěvníci Prahy i její obyvatelé sledovat práci kameníků a sochařů od uměleckého sochaře Petra Váni na na tomto díle, která zabere asi měsíc.

 

Na nákladní lodi je 250 kusů fragmentů sloupu, v nemocnici Boromejek pod Petřínem je už sokl sloupu a dřík. To je dohromady 20 tun kamene a čekají tam už 19 let. Další částí je socha Panny Marie u Týnského chrámu. Celá socha váží 100 tun.

Sloup 1

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze byl raně barokní pískovcový sloup se sochou Panny Marie na vrcholu a dalšími sochami na čtyřech soklech kolem sloupu. Postaven byl v roce 1650, jeho sochařskou výzdobu vytvořil Jan Jiří Bendl. Sloup stál na náměstí 268 let, z toho tři roky společně s pomníkem mistra Jana Husa z roku 1915.

Sloup 2

Po vzniku samostatného Československa dne 3. listopadu 1918 byl stržen davem Žižkováků, kteří ve sloupu spatřovali symbol svrženého habsburského režimu. Jeho pozůstatky jsou uloženy v Lapidáriu Národního muzea. Dochoval se dostatek dokumentace i fragmentů díla, aby bylo možno postavit věrnou a umělecky hodnotnou repliku barbarsky zbořené památky.

Sloup 4

Nyní sochař Petr Váňa a jeho tým vyřizují poslední povolení, aby tento sloup mohl být zase vztyčen na svém bývalém místě, na Staroměstském náměstí v centru Prahy.

Sloup 5

Foto: Roman Šebek, www.baseprodukce.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kolikrát si připadám jak na houpačce, říká herec Martin Vrtáček

vrtacek 200Za dvacet let ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti toho získal herec Martin Vrtáček požehnaně. A nejsou to jen ceny publika i kritiky a ovace. Početná plejáda rozmanitých postav a charakterů z něj vybrousily osobnost, které nechybí pokora i sc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Klasická česká opera měla svou premiéru před 150 lety

prodana nevesta 200Smetanova Prodaná nevěsta je bezesporu jedna z nejslavnějších českých oper a právem patří do zlatého fondu české hudební tvorby.

...

Z archivu...


Literatura

RECENZE: Útok na pekárnu

utok na pekarnu200Autora nová kniha Útok na pekárnu Harukiho Murakamiho netřeba dlouze představovat. Tento světoznámý japonský spisovatel má na své kontě již více, než dvě desítky knih, které čtenáře okamžitě ohromí svou jedinečností.

Divadlo

Pohádka o stvoření bude plná magie a hravosti

MDZ Pohadka-o-stvoreni200Městské divadlo Zlín připravilo pro své nejmenší diváky zbrusu novou pohádku. Po Pipi dlouhé punčoše a Palečkovi přichází s další českou premiérou, tentokrát v režii Hany Marvanové s názvem Pohádka o stvoření. Nepůjde o bi...

Film

Malá holčička se v dubnu pokusí zachránit posledního žijícího draka

Jak zachranit draka 200Ve starověké Číně byli draci a lidé přáteli, ale lidská chamtivost ukončila jejich spojenectví a tato kouzelná stvoření se stala kořistí. Posledního z nich teď drží v zajetí krutý císař. Jednoho dne přinese krmení drakov...