Český rok podle Josefa Lady

Český rok podle Josefa Lady

Tisk

Lada cesky rok perexJak vypadal český rok v minulosti? Jaké tradice doprovázely jednotlivá roční období? O tom se rozepsal známý český spisovatel Josef Lada ve své knize Český rok Josefa Lady. Ta je určená primárně dětem, ale dokáže zaujmout i dospělé, kteří by se rádi dozvěděli, jak kdysi vypadal běžný život a kteří si pořád pamatují, jaké to je být dítětem.

 


Jednotlivé příběhy napsal Josef Ladana základě svých vzpomínek. Postupně vás provede veselým jarem plným naděje, rozmarným létem, barevných podzimem a chladnou, ale kouzelnou zimou, kterou korunují vánoční svátky, čas radosti a veselosti. Příběhy jsou doplněné Ladovými ilustracemi, které z knihy dělají opravdové mistrovské dílo.


Zajímavé jsou povídky o příchodu jara, domečku pro čmeláka, stavění hráze, strašidlech, teplých letních nocích, pečení brambor, návštěve Mikuláše, nejkrásnějším dni v roce – Štědrém večeru, a taky o narození Jezulátka. Mezi jednotlivými příběhy se nachází půvabné básničky Michala Černíka, jednoho z nejpřednějších českých básniků. Jsou to klasické rýmované verše o přírodě – například o jarní přeháňce, probouzení sluníčka, stydlivém kosu, počítání hrušek nebo o prvních sněhových vločkách.


Kniha je citlivá a laskavá a pohladí po duši. Nenajdete v ní tedy žádnou akci ani napětí. “Jen” jednoduché, ale přesto poutavé a zábavné čtení o dávno minulých časech. Díky již zmiňované jednoduchosti děti příběhy bez problemů pochopí a co víc, užijí si jejich nostalgickou atmosféru. Stejně tak si snadno zapamatují veselé básničky.

 Lada cesky rok


ČESKÝ ROK JOSEFA LADY
Autoří: Josef Lada, Michal Černík
Vydáno: Pikola, 2019
Žánr: kniha pro děti
Počet stran: 80

Hodnocení: 100 %

www.euromedia.cz/cesky-rok-josefa-lady-obrazky-a-vzpominky-josefa-lady/kniha/4891/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Táňa Havlíčková: Sebevědomí nelze dohnat oblečením

Tana-Havlickov perex“Tělo, mysl a srdce jsou svatá trojice. A každá z této trojice má stejnou důležitost,” říká módní návrhářka Táňa Havlíčková, kterou znají převážně ženy. Její jméno totiž bývá spojováno především s její ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Výstava představuje historii kláštera založeného Karlem IV.

Emauzy 200Emauzský klášter jako důležité duchovní centrum pražského Nového Města a evropské centrum slovanské hlaholské kultury 14. století. Tak se ho snaží představit výstava, která je od začátku května přístupná přímo v prostorách kláštera. Klášter Na Slov...

Z archivu...


Literatura

Mistr thrilleru opět boduje

cizi200Harlan Coben patří dlouhodobě mezi moje nejoblíbenější autory. Každý nový přírůstek v jeho biografii oslavuju šampaňským. Proto mě samozřejmě nemohl minout ani Cizinec, kterého v nedávné době vydalo nakladatelství Knižní klub.

...

Divadlo

Životní příběh Jiřího Plannera, který začínal kdysi v Semaforu, je hlavně o něčem

planner perexKniha Planner Story přibližuje osobnost Jiřího Plannera, který sice už dávno není hvězdou, ale má neskutečný tah. Už jako provozní šéf známého pražského divadla prošel neskutečnou spoustu dobrodružství, zážitků a ...

Film

Spider-man: Homecoming

spider-man200Dlouho očekávaný v pořadí již šestý návrat Spider-mana na filmová plátna je po 3 letech konečně zde. V únoru roku 2015 uzavřely Marvel Studios a Sony smlouvu, týkající se postavy Spider-mana a jejího užití ve filmech v produkci Marvel, čímž se...