Deset poutních cest západní Evropy v jedné knize

Deset poutních cest západní Evropy v jedné knize

Tisk

 

Poutní cestyKaždé poutní místo má svůj příběh. Na cestách, co k nim vedou, stále můžeme potkávat architekturu dané doby, která přetrvala. Jen krajina v okolí se mnohdy změnila a tím i některé trasy. Derry Brabbs v knize Poutní cesty zvěčnil fotografie památek, architektury, ale také aktuální krajiny a přidal k nim precizní popisky.

 

Na začátku knihy je dobová mapa Evropy a v ní zaznačeno deset poutních cest. U každé je doporučen směr a také zastávky ve městech. Hned to člověka láká, aby si na jednu najel prstem a řekl si: “Ano, tak tuhle bych si mohl v létě projít.” Stačí si jen vybrat dle destinace nebo vzdálenosti, a poté se nechat unášet fotografiemi a popisky v příslušné kapitole. Nejprve se dozvíme historii středověkých cest a příběhy, jež poutě mají. Například impulzivní princ Caradoc, jenž sťal hlavu nebohé jeptišce Winifredě, jelikož neopětovala jeho vášeň. Tento čin je zhmotněn pramenem, který vytryskl na místě zločinu. Celým kořenem knihy jsou krásné fotografie kaplí, soch a krajin. Dalo by se říci, že text versus obrazy jsou si v počtu rovny. Tudíž kniha je vhodná i pro člověka, co rád listuje a kouká na obrázky. A že je na co koukat!

Derry Brabbs

Foto: www.derrybrabbs.com

Derry Brabbs je uznávaný britský fotograf, který se zaměřuje především na krajinu a architekturu své domoviny. Jeho fotografie jsou použity jako ilustrace v mnoha knihách, také vede fotografické workshopy a je považován za zábavného mentora.

Ukázka z knihy:

Dnešní pouti se od těch ze 12. století zřetelně odlišují v jedné věci. Jen málokdo z dnešních poutníků se vrací domů také pěšky ve svých vlastních stopách. Současný poutník si pravděpodobně nechá ujít rituál speciální mše, při níž se žehná tradiční poutnické “uniformě” tvořené pláštěm, kloboukem se širokou krempou, dřevěnou holí a vakem. Dlouhé putování po souši nebylo ve středověku nic snadného. I když měl člověk dost sil na to, aby se vyrovnal s obtížemi cestování, byl vystaven neustálému a velmi reálnému riziku přepadení lupiči. Z okrádání skupin poutníků se stalo výnosné mezinárodní podnikání přitahující organizované bandy darebáků, které si vytyčovaly své území.

Název: Poutní cesty (z anglického originálu Pilgrimage)

Autor: Derry Brabbs

Žánr: Cestopisné

Nakladatelství: Euromedia Group a.s.

Rok vydání: září 2019

Počet stran: 256

Hodnocení: 90%

Poutní cesty

https://www.euromedia.cz/

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vše co jste chtěli vědět o baletu a báli jste se zeptat

bero 200Položili jsme několik otázek ředitelce Baletního studia Regina paní Regině Blažkové Holubové a díky tomu vám přinášíme jedinečný rozhovor nejen o tomto baletním studiu. Dozvíte se, na co je balet dobrý, proč by jej měly ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Od krále Artuše a svatého grálu po Jiřího a draka. Poznejte nejznámější anglické mýty

Anglicke myty perexPříběhy o kouzelníkovi Merlinovi, Robinu Hoodovi a jeho stoupencích či o netvoru Grendelovi jsou všeobecně známé. V anglickém folkloru a mytologii, starých jako sama země, se však ukrývají i další fascinující historky.

...

Z archivu...


Literatura

Co když se psaní knihy zvrhne?

finlay-na-zabiti 200Finlay na zabití je bláznivá komedie o tom, že opravdový zločin je o poznání komplikovanější než na papíře. Tato kniha vyšla v nakladatelství HOST a její autorkou je Elle Cosimanová.

...

Divadlo

Veroničin pokoj v divadle Reduta v Brně

Veronicin pokoj 200Jedna za scén Národního divadla v Brně, staroslavná Reduta kde byl divadelní sál přestavěn  v roce 1773 a čekal na nové otevření po rekonstrukci až v roce 2005, je malý prostorem, velký svými ambicemi..  Za deset let té nové existen...

Film

Rafani: 31 konců/ 31 začátků

altDne 25.6.2012 vešel do distribuce osobitý dokument - debut umělecké skupiny Rafani 31 konců/ 31 začátků, lze ho tak zdarma zhlédnout na serveru Doc Alliance Films (http:/...