Když přestanou fungovat limity lidskosti

Když přestanou fungovat limity lidskosti

Tisk

Limity lidskosti perexKdosi spočítal, že celými lidskými dějinami se táhne jediná konstanta – a sice válčení. Války měly společný rys: snahu protivníka za každou cenu zničit, vyvraždit, vyhladit třeba i památku na něho. Už od starověku známe, že dobytá města se obracela v ruiny, s obyvateli v lepším případě prodávanými do otroctví. Je znám údajný výrok, pronesený ve Francii během náboženských válek v 16. století: když jednomu vojevůdci bylo vyčítáno, že v dobytém městě nechal povraždit všechny obyvatele, aniž by zkoumal, kdo je protestant a kdo katolík, měl odvětit, že Pánbůh si je určitě přebere. A nezdá se, že by s postupujícím staletími a všestranným pokrokem slábly vražednické pudy při úderu na nepřítele.

 


Jaromír Mrňka se v knize Limity lidskosti zaměřil na přelomovou dobu konce druhé světové války, kdy ukrutností se takříkajíc se strojovým odosobněním dopouštěli nejprve Němci, načež totéž žezlo – s větším podílem živelnosti - převzali po jejich porážce Češi. Autor barvitě líčí nejkřiklavější případy, které vyhřezly na obou stranách (byť musí vzít na vědomí posloupnost dění, nezkoumat je izolovaně). Avšak nejprve si klade otázku, proč k takovým činům vůbec dochází.

S použitím konceptů sociologických i psychologických nástrojů poskytuje vysvětlení na základě dvou vzájemně propojených schémat: „Jednak byly lidské bytosti redukovány na pouhé přebytečně neužitečné věci, jednak byly identifikovány jako nepřátelské vlastnímu společenství a měly z něj být vyloučeny.“ (s.13) A zdaleka, jak autor připomíná, se nejedná o (post)válečné skutky, mohou se odehrát kdykoli – viz třeba brutální útoky na bezdomovce, případně činy rasově motivované. A zmíní rovněž film těchto událostí se dotýkající, a sice krátký snímek Rekonstrukce.

Limity lidskosti

Autor sice prohrábl vražednou nesnášenlivost (nejen) německo-českou, jak se zahušťovala během první půle minulého století, až za války vyvrcholila likvidací Lidic a Ležáků, ovšem převážně se soustředí na trojletí 1944-1946. Zločiny spáchané Němci shrnuje do oddílu nazvaného Bezmezné násilí 1944-1945, vraždění německého obyvatelstva pak zkoumá část označená jako Očistné násilí 1945-1946. Už zvolenými názvy dává najevo svůj postoj k probíraným událostem.

Cenný příspěvek k bližnímu poznání temné stránky novodobých dějin

U německých zločinů se zabývá takzvanými pochody smrti, trestnými protipartyzánskými i partyzánskými akcemi, jejichž obětí se staly třeba obce Přibyslav a Javoříčko. Pozornost přirozeně věnuje i květnovému povstání v Praze a a posledním válečným dnům na území Čech, Moarvy a Slezska. Dlužno dodat, že za války se ukrutností dopouštěli všechny proti sobě bojující strany a leckteré počínání mělo být pádnou, a proto krvavou výstrahou, případně pomstou.

Limity lidskosti2

Poválečné excesy, někdy v součinnosti s ruskými jednotkami, se týkaly hlavně vyhánění německého obyvatelstva z měst (Praha, Brno) a rovněž obsazování pohraničí, po Mnichovu zabraného Německem. Popisuje brutální zacházení s internovanými, situaci v pracovních táborech, výbuchy vražedných agresí i chladnokrevné masové popravy. Násilnosti mnohdy nabývaly až jakéhosi ritualizovaného tvaru. Zmiňuje, jak zubožení vězni přestávali být vnímáni jako lidské bytosti, mnohdy se stali pouhým objektem pro ukrácení nudy. Podrobně jsou dokumentovány případy spojené s konkrétními místy (Postoloprty, Horní Moštěnice, Teplice nad Metují, Most, Ústí nad Labem, Záluží u Mostu…).

Mrňka čerpá z dochovaných archivních materiálů, cituje dobová svědectví i výpovědi zúčastněných. Doplňuje, že někteří lidé odpovědní za masakry se dokonce ocitli před soudem, byly otevírány hromadné hroby – vesměs ovšem před převzetím moci komunisty v únoru 1948. Je také patrné, jak se československé úřady postupně snažily podchytit vysídlování německého obyvatelstva tak, aby se těsně poválečné excesy již neopakovaly, strážní služba byla regulována.

Knihu Limity lidskosti považuji za cenný příspěvek k bližnímu poznání temné stránky novodobých dějin – hlavně proto, že se autor vystříhal nepodložené proklamativnosti. Důsledně vychází z probírky mnoha dochovaných materiálů, roztroušených po nejrůznějších archivních zdrojích. Cenné jsou rovněž připojené mapky, dokumentační fotografie, tabulky a grafy. Nechybí ani jmenný a předmětný rejstřík. Zbývá doplnit, že posuzovaná kniha rozpracovává autorovu disertační práci, před dvěma roky obhájenou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Limity lidskosti1

Jaromír Mrňka: Limity lidskosti. Politika a sociální praxe kolektivního násilí v českých zemích 1944-1946
Vydal Ústav pro studium totalitních režimů, Praha 2019, 343 strany
Hodnocení: 100 %

www.ustrcr.cz/publikace/jaromir-mrnka-limity-lidskosti-politika-a-socialni-praxe-kolektivniho-nasili-v-ceskych-zemich-1944-1946/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Klan Sylva L perexBásnířka Sylva Lauerová se před časem spojila s fotografem Tomášem Pickou, aby spolu s ním a jeho fotografiemi zachycujícími nevšední okamžiky baletních vystoupení žáků Taneční konzervatoře Brno – p.o. , realizovala projekt s názvem...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rozkvetlá pole: nedoceněný jetel nachový

jetel perexZhruba v polovině května při průjezdu Dubou na Kokořínsku zaujalo nejednoho pozorovatele rozkvetlé pole, které svým nachem zářilo do dálky. Copak tady asi pěstují? Je to nějaká ušlechtilá odrůda určená na pulty květinářství, nebo jenom jetel? Al...

Z archivu...


Literatura

David Deida a Intimní splynutí. Další bestseller?

DeidaSplynuti perexNo má na to rozhodně našlápnuto. Pokud však znáte všechny jeho předchozí knihy, zejména pak tu první – Cestu pravého muže – zažijete podstatně menší čtenářský šok. Či prozření. Nebo snad osvícení? Kdoví, jak tento...

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

Povedený film Dáma ve zlatém

damaVezlatem perexFilmová novinka Dáma ve zlatém se představila českým divákům premiérou 25. června. Jedná se o životopisný snímek, kdy hlavní postava Maria Altmannová, v podání oscarové herečky Helen Mirren, bojuje o ...