Procházky Prahou

Procházky Prahou

Tisk

prochazky prahou 200V červenci vydalo nakladatelství CPress cestopisnou knihu Ivy a Jana Pohunkových Procházky Prahou. Procházky metropolí nás zavedou na ta nejznámější místa, ale autoři nezapomínají ani na skryté poklady Prahy matky měst.

 


Jan Pohunek se narodil v roce 1981 v Praze, kde taky strávil většinu života. Po gymnáziu vystudoval archeologii a etnologii, v současnosti pracuje v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. Po několika povídkách v časopisech a soutěžních sbornících mu v roce 2008 vyšel jeho románový debut Polomené světy: Atlantský harc.

Už na zadní straně obálky nás lákají, abychom Prahu stověžatou zažili jinak! Nejedná se o žádný nudný cestopis se zadanými body a suchou omáčkou k tomu, ale najdeme tady opravdu zajímavé procházky metropolí, informace a tipy k procházce i pamětihodnostem, na začátku kapitol je vždy přehledná mapa a všude je plno barevných fotografií. Autor je rodilý Pražák a jde z knihy poznat, jak je na to hrdý.

V Obsahu se dozvíme, že je tento cestopis přehledně rozdělen na následující procházky, tedy kapitoly: Menší město pražské, Hora zvaná Petřín, Po hradbách Hradu, Kde lovili králové, Za strašidly Starého Města, Praha židovská a asanační, Prvorepublikovými pasážemi, Žižkov anarchistů, bohému a proletářů, Vyšehrad starých i nových pověstí českých, Z Bílé hory do Divoké Šárky, Praha krasová, Praha keltská. Některé procházky byly naprosto jasné, že jsou tím nej-, co Praha může nabídnout, jiné mě velmi překvapili – nejvíc asi procházet se a být unesená z nákupních pasáží.

Praha historická je pro mě nádherný klenot naší vlasti, ale bydlet bych tam nechtěla, ani kdyby mi platili. Zajít si na procházku, to je něco jiného a jsme ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou, protože nám předkládá i zapadlá místa, na která bychom třeba jinak nenarazili. Těším se, až se podle tohoto cestopisu vydám třeba na své oblíbené místo, na Vyšehrad.

Chcete-li zažít Prahu jinak, podle svého uvážení, nálady a cíle destinace, určitě vám tuto knihu doporučuji. Nabízí netradiční soupisku delších i kratších procházek a na své si musí přijít každý turista.

prochazky prahou

Název: Procházky Prahou - Krok za krokem ulicemi města
Autor: Iva Pohunková, Jan Pohunek
Žánr: cestopis
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2019, paperrback
Počet stran: 200
Hodnocení: 80 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/47523689/prochazky-prahou/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kapelník Fleretu: „Když s námi zpívá 25-tisícový dav, kam se na nás hrabou Alexandrovci.“

fleret zdenek hrachovyFolková skupina Fleret, která nedá dopustit na valašskou krajinu, je populární nejen na Moravě. Jejím velmi důležitým článkem byla „královna lidové písně“ Jarmila Šuláková. Nejen o ní si s námi povídal kap...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

České muzeum stříbra láká na Kutnohorské léto, nabídne noční prohlídky dolu na stříbro i vůni baroka

Průvodce v dole Českého muzea stříbra Tajuplné noční prohlídky středověkého stříbrného dolu za svitu kahanu, které se konají každou středu. Letní muzejní čtvr...

Z archivu...


Literatura

Kakébo: Japonské umění šetřit peníze. Zakuste japonský minimalismus v zacházení s penězi.

KakéboPokud chcete mít jasno ve svých financích, pořiďte si knihu od Fumiko Chiba. Moc si v ní nepočtete, ale poslouží vám jako deník příjmů a výdajů. Na prvních několika stranách je vysvětlen původ slova Kakébo, který vám neprozradím...

Divadlo

Saturnin místy ani nepotřeboval slova

saturnin 200Předposlední premiérou Městského divadla Zlín se stal Saturnin, notoricky známé humoristické dílo Zdeňka Jirotky.

...

Film

Albert Nobbs – všichni nosíme masku

albert nobbs dvdMuž, který má tajemství. Žena, která má sen. Stalo se vám někdy, že jste při pohledu do zrcadla sice viděli svůj obličej, ale měli jste pocit, že to je někdo jiný, úplně cizí? Jedna z mých kamarádek má pro tento p...