Hildegarda z Bingenu je postava nové knihy Iluminace

Hildegarda z Bingenu je postava nové knihy Iluminace

Tisk

iluminaceNakladatelství Jota vydává skvělý román autorky Mary Sharrattové s názvem Iluminace, který pojednává o pohnutém životě svaté Hildegardy z Bingenu. Tato oblíbená středověká mystička se dostává do čím dál tím většího popředí v souvislosti s alternativní medicínou, léčbou bylinami, vlastní filozofií či vizemi, které sepsala v jednom ze svých děl s názvem Scivias. Kromě toho byla také velmi nadanou skladatelkou hudby.

Jméno Hildegarda z Bingenu je dnes často skloňováno ve všech pádech. Obliba mocné a vlivné středověké abatyše stoupá, a to nejen v Německu, kde založila několik klášterů, v nichž žila. O Hildegardě existuje spousta knih, které radí, jak léčit různé neduhy či jak se stravovat nebo zdravě žít, ale žádná její moderní biografie k sehnání nejspíše není. Jestli chcete vědět, jaký byl další osud malé osmileté holčičky, kterou matka odvedla do kláštera jako desátek, kde byla spolu se svou magistrou Juttou ze Sponheimu zazděná do maličké poustevny na třicet let, sáhněte právě po této knize, která sice není biografie, ale román, jež přesto vychází ze skutečných a dobře známých historických fakt.

Knížka Iluminace není žádnou nudnou dokumentací ze života jeptišky zavřené po celý svůj život v klášteře, ale naprosto skvěle napsaným románem plným emocí a kvalitně vyprávěného příběhu o této výjimečné ženě. Je také prokládán Hildegardinou filozofií a citacemi z jejích knih. Román se mi četl výborně a hodnotím jej velmi vysoko. Navíc Hildegarda patří k mým oblíbeným mystičkám a mohla jsem si jen potvrdit nakolik jsou informace v knize historicky pravdivé.

Velice oceňuji nápad autorky napsat právě o této středověké postavě. Vzhledem k ostatnímu dílu, které se chystám od ní přečíst, lze soudit, že se Mary Sharrattová ve své tvorbě soustředí především na silné, slavné a významné ženské hrdinky, které byly nuceny přijmout svůj pohnutý osud a statečně se postavit všem životním výzvám.

O autorce:

Původem americká autorka Mary Sharrattová žila dvanáct let v Německu, a posléze se se svým belgickým manželem usadili v anglickém hrabství Lancashire. Zaměřuje se na historické i smyšlené charaktery silných, odhodlaných a inteligentních žen, které boří zažitá pravidla a dokážou jít za svými sny. Nakladatelství Jota vydalo také další dva přeložené romány této autorky - Extáze - příběh Almy Mahlerové, který byl Amazonem vyhlášen jako nejlepší kniha měsíce, a dále Dcery čarodějného vrchu o pronásledování údajných čarodějnic v Anglii na počátku 17. století.

Tip na vánoční dárek!

Jak je vidno, Mary Sharrattová je rozhodně moje krevní skupina a jejími knihami uděláte radost každé ženě každého věku, obzvláště nyní v době blížících se Vánoc.

Ukázka z knihy:

“Opravdu by sis přála očistit se od své pravé povahy?” Soucit ve Volmarových očích byl hlubší než moře. Pán Bůh tě učinil tím, kým jsi, záměrně. Bez své kuráže a síly vůle bys dodnes seděla v poustevně zazděná ve dvou celách. Dívala jsem se na něj se slzami v očích. “Přivedlas nám sem, zbudovala tu pro nás domov,” pokračoval. “ Nyní splň ten skutečný účel, k němuž jsi stvořena.” “A jaký to je?” zeptala jsem se, protože jsem měla pocit, že jsem beznadějně zbloudila.

“Naplň touhu, kterou chovala tvá sestra v duši,” odpověděl mi. “Konej dobré věci, jaké by si ona přála.” Cara mi šeptala do ucha andělským hlasem. Opravdová láska vidí skrz věci až na jejich konec.

Té noci se mi zdálo, že jsem malé dítě ztracené hluboko v lese daleko od domova. Když jsem se strachy rozkřičela, objevila se Cara. Ona byla ta moudrá žena a já bezradné děvčátko. Utrhla bledě žlutý květ vyrůstající z vlhké jarní hlíny a podávala mi jej na otevřené dlani. Petrklíč si bere sílu od sluníčka a tak dokáže léčit trudnomyslnost. Zlehka mi přitiskla květinku na hruď, na tlukoucí srdce. Otevři nyní svou duši Světlu!

Název: Iluminace
Autor: Mary Sharrattová
Překlad: Ina Leckie
Žánr: román
Vydáno: 2019
Stran: 341
Vydalo nakladatelství: Jota
Hodnocení: 100 %

iluminace

https://www.jota.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ale já žiji v radosti, mám kolem sebe skvělé lidi, říká pěvkyně Dagmar Pecková

dagmar 200Moře krásné práce má za sebou i před sebou mezinárodně proslulá mezzosopranistka Dagmar Pecková. Zatímco na hudebním trhu má stále ještě aktuální a zcela unikátní album Hříšnice, jehož dramaturgii si dělala sama, pomalu už připravuje další projekt Wa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Turistický seriál K21: Šatlava – Muzeum vězeňství Uničov

satlava exterier 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou c...

Z archivu...


Literatura

Být druhá je vždy nebezpečné

at zemre200V nakladatelství Metafora vyšel další thriller oblíbené britské spisovatelky Sarah Pinborough. Ta je význačná různými dějovými zvraty a není divu, že je s ní spojen hashtag neprozraďte konec.

 

...

Divadlo

Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

MaM 1Představení Moravského divadla Olomouc na motivy Bulgakovova slavného románu Mistr a Markétka se odehrálo v sobotu 20. 5. v 16:00 v rámci 21. ročníku festivalu Divadelní Flora.

 

...

Film

Kean vs. Kean

big eyes uvodkaPo dvaceti letech se Tim Burton opět pustil do natočení životopisného filmu (první Ed Wood, 1994). Tentokrát se zaměřil na malířku Margaret Kean, která proslula obrazy dětí s obrovskýma očima a které je Burton sám fanoušek a vlastní některá...