Hildegarda z Bingenu je postava nové knihy Iluminace

Hildegarda z Bingenu je postava nové knihy Iluminace

Tisk

iluminaceNakladatelství Jota vydává skvělý román autorky Mary Sharrattové s názvem Iluminace, který pojednává o pohnutém životě svaté Hildegardy z Bingenu. Tato oblíbená středověká mystička se dostává do čím dál tím většího popředí v souvislosti s alternativní medicínou, léčbou bylinami, vlastní filozofií či vizemi, které sepsala v jednom ze svých děl s názvem Scivias. Kromě toho byla také velmi nadanou skladatelkou hudby.

Jméno Hildegarda z Bingenu je dnes často skloňováno ve všech pádech. Obliba mocné a vlivné středověké abatyše stoupá, a to nejen v Německu, kde založila několik klášterů, v nichž žila. O Hildegardě existuje spousta knih, které radí, jak léčit různé neduhy či jak se stravovat nebo zdravě žít, ale žádná její moderní biografie k sehnání nejspíše není. Jestli chcete vědět, jaký byl další osud malé osmileté holčičky, kterou matka odvedla do kláštera jako desátek, kde byla spolu se svou magistrou Juttou ze Sponheimu zazděná do maličké poustevny na třicet let, sáhněte právě po této knize, která sice není biografie, ale román, jež přesto vychází ze skutečných a dobře známých historických fakt.

Knížka Iluminace není žádnou nudnou dokumentací ze života jeptišky zavřené po celý svůj život v klášteře, ale naprosto skvěle napsaným románem plným emocí a kvalitně vyprávěného příběhu o této výjimečné ženě. Je také prokládán Hildegardinou filozofií a citacemi z jejích knih. Román se mi četl výborně a hodnotím jej velmi vysoko. Navíc Hildegarda patří k mým oblíbeným mystičkám a mohla jsem si jen potvrdit nakolik jsou informace v knize historicky pravdivé.

Velice oceňuji nápad autorky napsat právě o této středověké postavě. Vzhledem k ostatnímu dílu, které se chystám od ní přečíst, lze soudit, že se Mary Sharrattová ve své tvorbě soustředí především na silné, slavné a významné ženské hrdinky, které byly nuceny přijmout svůj pohnutý osud a statečně se postavit všem životním výzvám.

O autorce:

Původem americká autorka Mary Sharrattová žila dvanáct let v Německu, a posléze se se svým belgickým manželem usadili v anglickém hrabství Lancashire. Zaměřuje se na historické i smyšlené charaktery silných, odhodlaných a inteligentních žen, které boří zažitá pravidla a dokážou jít za svými sny. Nakladatelství Jota vydalo také další dva přeložené romány této autorky - Extáze - příběh Almy Mahlerové, který byl Amazonem vyhlášen jako nejlepší kniha měsíce, a dále Dcery čarodějného vrchu o pronásledování údajných čarodějnic v Anglii na počátku 17. století.

Tip na vánoční dárek!

Jak je vidno, Mary Sharrattová je rozhodně moje krevní skupina a jejími knihami uděláte radost každé ženě každého věku, obzvláště nyní v době blížících se Vánoc.

Ukázka z knihy:

“Opravdu by sis přála očistit se od své pravé povahy?” Soucit ve Volmarových očích byl hlubší než moře. Pán Bůh tě učinil tím, kým jsi, záměrně. Bez své kuráže a síly vůle bys dodnes seděla v poustevně zazděná ve dvou celách. Dívala jsem se na něj se slzami v očích. “Přivedlas nám sem, zbudovala tu pro nás domov,” pokračoval. “ Nyní splň ten skutečný účel, k němuž jsi stvořena.” “A jaký to je?” zeptala jsem se, protože jsem měla pocit, že jsem beznadějně zbloudila.

“Naplň touhu, kterou chovala tvá sestra v duši,” odpověděl mi. “Konej dobré věci, jaké by si ona přála.” Cara mi šeptala do ucha andělským hlasem. Opravdová láska vidí skrz věci až na jejich konec.

Té noci se mi zdálo, že jsem malé dítě ztracené hluboko v lese daleko od domova. Když jsem se strachy rozkřičela, objevila se Cara. Ona byla ta moudrá žena a já bezradné děvčátko. Utrhla bledě žlutý květ vyrůstající z vlhké jarní hlíny a podávala mi jej na otevřené dlani. Petrklíč si bere sílu od sluníčka a tak dokáže léčit trudnomyslnost. Zlehka mi přitiskla květinku na hruď, na tlukoucí srdce. Otevři nyní svou duši Světlu!

Název: Iluminace
Autor: Mary Sharrattová
Překlad: Ina Leckie
Žánr: román
Vydáno: 2019
Stran: 341
Vydalo nakladatelství: Jota
Hodnocení: 100 %

iluminace

https://www.jota.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová: V románu Hodina zmijí své pokušení hrát si se čtenáři posouvám až k hranici dokonalosti

Sylva Lauerova perexFanoušci spisovatelky Sylvy Lauerové se po třech letech konečně dočkali a jejich radost může být hned dvojnásobná. Je to jen pár týdnů, co vyšla její sbírka poezie s názvem Klóketen a nyní se na knižních pultech objevil i no...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jeden den ve středověku

jeden 200Jak vypadal všední život v minulosti, jak lidé přemýšleli, jaký byl jejich duchovní obzor? Co obnášela - od antiky až po romantismus 19. století - příslušnost k rozličným stavům či profesím, zkoumala sada přeložených knih, které vydalo nakladatelst...

Z archivu...


Literatura

Biografie biatlonové legendy možná vyšla příliš brzy

fourcade 200I díky úspěchům českých reprezentantů patří biatlon v posledních letech k nejoblíbenějším sportům v tuzemsku vůbec a závody, které se na našem území pořádají, bývají často vyprodané. K největším legendám a hvězdám tohoto sportu rozhodně patří fe...

Divadlo

Kočár plný neřesti i ctnosti

valmont 200Láska k jedné osobě na celý život a věrnost k tomu? Pro vyznavače volnomyšlenkářství je tato životní filozofie naprosto nepřípustná. Libertinové se právě naopak velmi rádi pouští nejen do neřízených sexuálních dobrodružstvích, ale také do milostný...

Film

Jak spolu prchali princezna a budoucí písař

princ 200Z trojice nových pohádek, které přichystala Česká televize, spatříme jako první Princeznu a písaře, a to ve stědrovečerním čase. O den později následuje Kdyby byly ryby a na druhý svátek vánoční se můžeme těšit na slovenský příspěvek Láska na vlásk...