Kostnic v českých zemích se vyskytuje více než stopadesát

Kostnic v českých zemích se vyskytuje více než stopadesát

Tisk

Kostnice perexV edici Průvodce nabídlo nakladatelství Academia další svazek, nazvaný KOSTNICE V ČESKÝCH ZEMÍCH. Dosud v této řadě vycházely hlavně publikace zdůrazňující tradice odboje proti totalitám (Komunistické lágry, Prvních 100 dnů Charty 77, Průvodce protektorátní Prahou, Protektorátem po stopách parašutistů), avšak právě vydaná kniha navazuje na místopisně orientované předchůdce (např. Zděné zvonice České republiky, Rybníky České republiky, Sopky a sopečné vrchy České republiky, Keltské Čechy).


Vnitřní členění je obdobné jako v ostatních: pojednání uvozuje studie, která přiblíží dané téma – v tomto případě dokonce v mezinárodním kontextu a zamyslí se nad aspekty pohřebnictví i nakládání s lidskými ostatky poté, co spočinutím v posvěcené zemi byly po mnoha letech tlení takříkajíc očištěny na samou kost. Neboť do kostnic – jak napovídá sám pojem – byly ukládány kosterní pozůstatky, aby se v hrobech uvolnilo místo pro další nebožtíky.

Pánové Jan Rendek a František Libenský shromáždili údaje o více než 150 lokalitách, seřazených v abecedním pořádku. Rozvrstvení jejich výskytu je různorodé - v některých krajích nalezneme i dvě nebo tři desítky míst, v jiných třeba jen jednu památku (v krajích Moravskoslezském či Zlínském). Každé heslo má neměnnou strukturu: v záhlaví jsou tučně vytištěny základní orientační údaje a poté následuje popis místa. Kostnice se totiž vyskytují vedle kostelů, zpravidla jsou součástí hřbitovního areálu a občas jsou dokonce veřejnosti přístupné.

Největší pozornost je tudíž věnována popisu a historii svatostánků, dokonce se dočteme, kdy se konají bohoslužby. Samotné kostnice málokdy bývají něčím výjimečné, a tudíž informace o nich bývají spíše kusé a málověté. Cenná je ovšem obrazová příloha – hojné barevné fotografie zachycuje nynější stav jak kostnic, tak přilehlých budov, případně celé lokality. Škoda jen, že stranou zůstaly archivní průhledy, které by ukázaly, jak popisovaná místa vyhlížela v minulosti.

Kostnice Sedlec

Sedlec

Samozřejmě nalezneme u nás asi nejznámější kostnici, která se nachází v Sedlci na Kutnohorsku. Lidských kostí a lebek tu bylo použito k výzdobě celé hřbitovní kaple. Jsou z nich zhotovené i stropní lustr nebo erb šlechtického rodu Schwarzenbergů. Obrovské množství kosterních nálezů vypovídá, že sedlcké pohřebiště ve středověku pojalo doslova desetitisíce zesnulých, ať již pomřely za (hlado)moru nebo třeba během husitských válek. Autoři bohužel zdá se vůbec netuší, že věhlas této kostnice podpořil i obrazově sugestivní dokument Jana Švankmajera Kostnice (1970), v jedné z uváděných verzí opatřený svérázným, nevědomky cynickým a současně jakoby naivistickým výkladem tehdejší průvodkyně, která tak umocnila surreálně poetický náhled režisérův.

Kostnice se rovněž dochovala v jihočeské Putimi, vsi proslavené jak fiktivním vojákem Švejkem, tak skutečnou postavou sedláka Cimbury. Na rozdíl od Sedlce není putimská kostnice přístupná, lze do ní nahlížet jedině skrze vstupní mřížoví. Budova kostnice prý pochází z roku 1741 (tehdy ovšem byla putimská fara neobsazená, takže není jasné, kdo by stavbu přikázal), což je letopočet nápadně se shodující s dobou válek o „dědictví rakouské“ – a kostnice prý schraňuje pozůstatky francouzských vojáků. Jenže není nijak doloženo, že by se v dotyčném období vyskytovalo v Putimi či u Putimi vojenské ležení, že by tam někde byla svedena mimořádně vražedná bitva nebo že by vojáci hromadně umírali na nějakou epidemii. V takovém případě by sotva byli pohřbíváni na přeplněném hřbitůvku.

Kostnice Putim

Putim

Spíše se kosti nahromadily přirozeným způsobem zásluhou místního obyvatelstva, protože uzoučký hřbitov kruhově obepínající kostel sv. Vavřince sotva postačoval rostoucímu počtu pohřbů, navíc se jednalo o místo posledního odpočinku i pro lidi ze sousedních vesnic spadajících pod putimskou faru. Je pravděpodobné, že původní „kostní“ přístěnek opřený o hřbitovní zeď byl někdy až v první půli 19. století přestavěn do současné podoby a kosti v něm pietně poskládány. Ačkoli putimská kostnice nikdy nevstoupila do seznamů památek a vlastně se jedná o přehlížený objekt, přesto se už před půldruhým stoletím ocitla v centru vědeckého výzkumu. Autoři sice zmíní, že dr. Edvard Grégr zdejší lebky zkoumal, ale již nedodali celý kontext tohoto průzkumu: Grégr se v časopisu Živa (č.4 z roku 1858) pokusil dokázat, že česká populace je „krátkolebá“ na rozdíl od cizích národů, třeba keltské a germánské lebky jsou podle jeho měření o několik centimetrů delší. Vyvodil z toho, že soudě podle v Putimi uložených lebek bylo tamní obyvatelstvo odjakživa české, nenarušené žádnými cizáckými příměsemi. Pověst o francouzském původu kostí zřejmě neznal (nebo ještě neexistovala).

Kostnice obalka

Jan Rendek, František Libenský: Kostnice v českých zemích (edice Průvodce)
Vydalo nakladatelství Academia, Praha2019. 485 stran.
Hodnocení: 90 %
www.academia.cz/kostnice-v-ceskych-zemich--rendek-jan--academia--2019


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kromě Óčka, který mám většinou doma puštěný jako kulisu, si nic moc nepouštim,“ přiznává Petr Hrdlička

skwor peta hrdlickaSkupina Škwor dala českému rockovému světu především cover písně Shut  Sraž nás na kolena, ale od té doby už urazila velký kus cesty. Poslední album Drsný kraj je toho důkazem. Zpěvák a...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Cyrilometodějské tradice v Národní galerii v Praze

200hisVýstava, symbolicky nazvaná CM 863 s podtitulem Svatí Cyrila a Metoděj - Dějiny, tradice, úcta, je součástí oslav 1150 letého výročí příchodu Cyrila (Konstantina) a Metoděje na Velkou Moravu roku 863, pořádaných pod záštitou UNESCO.

...

Z archivu...


Literatura

Nový román Barbary Erskinové Spřádači snů opět nezklame

big spradaci-snu-GG4-489319 (2)Milovníci románů Barbary Erskinové zbystřete! Nakladatelství Ikar vydalo její nejnovější román Spřádači snů, který vás opět zavede do tajů dávné minulosti a vzbudí ve vás vzrušení a napětí. Tento román s au...

Divadlo

Sen noci svatojánské : Shakespeare by se nejspíš divil

sen noci svatojanskeV sobotu 13. října 2012 se ve zlínském Městském divadle uskutečnila premiéra komedie z pera mistra svého oboru Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. Přicházející noc byla říjnová a ch...

Film

Ledové Království je o dvou princeznách

Frozen perexLedové Království (2013) je zvláštní směs nejoblíbenějších a nejpozitivnějších žánrů. Animovaná pohádka je zároveň muzikál, komedie i dobrodružná akce, plná nebezpečí a nečekaných zvratů. Předlohu pro pohádku napsal Hans Christ...