Slavné Češky a jejich blízcí tak, jak je neznáte

Slavné Češky a jejich blízcí tak, jak je neznáte

Tisk

slavne ceskyKniha Stanislavy Jarolímkové Slavné Češky a jejich blízcí představuje několik významných ženských postav v české historii, o kterých se můžete dozvědět spoustu zajímavého. Knihu, kterou ocení nejen milovníci historie, vydalo nakladatelství Euromedia Group.

 

Publikace popisuje život a lásky šesti slavných českých žen, které ovlivnily běh našich dějin. Autorka se soustředí na zajímavé informace, které třeba nejsou běžně dostupné. Každá ze šesti žen měla kolem sebe další pro nás známé historické postavy, především také své muže. Těm je v knize rovněž věnována pozornost a nejen jim, ale i příbuzným a přátelům.
Kniha představuje Polyxenu z Lobkovic, Magdalenu Dobromilu Rettigovou, Boženu Němcovou, Sofii Podlipskou, Renátu Tyršovou a Alici Masarykovou.

Dozvíte se například, proč nemohla být matkou Boženy Němcové kněžna Zaháňská, proč můžete v Babiččině údolí navštívit Nové bělidlo, kterému se říká Staré, proč měla Božena Němcová služku a nepřijala stálé zaměstnání, kdo přidělil Janu Němcovi nálepku tyrana a jak hodnotila manželství rodičů jejich dcera Dora. Dále třeba kde bývala Alice Masaryková nazývána “Lady Nazdar”, za co byla roku 1915 na více než rok uvězněna a jak jí tehdy pomohla matka Charlotta, proč se nikdy neprovdala a čím jí byl blízký bratr Jan, který dal otci slib, jenž ho zřejmě stál život. Ale i mnoho dalšího…

Člověk jakoby při čtení vplouval do dávných časů a prožíval příběhy slavných. Jde sice o životopisy, ale jsou napsány velmi čtivě a s množstvím velmi osobních a zajímavých informací. V knize nechybí ani ilustrace Jiřího Filípka a tučně zdůrazněná klíčová slova textu. Díky nim knížka spíše připomíná učebnici a při rychlé četbě zrak tučně označená slova registruje, celkově mě to ale při řádném čtení souvislého textu rušilo. Věřím, že to ale třeba někdo uvítá.

O autorce:

PhDr. Stanislava Jarolímková je česká žurnalistka a spisovatelka, která má na svém kontě několik knih - například Co v průvodcích nebývá, Co v učebnicích nebývá, Netradiční procházky Prahou, Světové osobnosti, jak je (možná) neznáte, Za tajemstvím věštíren a mnohé další.

Název: Slavné ženy
Autor: Stanislava Jarolímková
Ilustrace: Jiří Filípek
Žánr: populárně naučná, životopisy
Vydáno: 2019
Stran: 199
Vydalo nakladatelství: Universum (Euromedia Group)
Hodnocení: 90 %

slavne cesky

https://www.euromedia.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pokud děti vidí číst své rodiče, jistě si sami také najdou ke knize cestu…“

blecha zdenek 200Poslední dobou se objevuje stále více periodik obecního charakteru a o zajímavé čtení není nouze. Uvědomila jsem si, že mě trochu mrzí, že jsme se zatím nikde nedočetli o místní knihovně. Známe dobrovolný spolek Čarodějnice od Juliány...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Víte, kolik jitrnic dokážete sníst? V Máslovicích to můžete zjistit!

masopust perexMasopustní veselí je v plném proudu. Zúčastnit se ho můžete i tuto sobotu, 15. února. Tentokrát se pravá vesnická zabíjačka bude konat v obci Máslovice, ve Středočeském kraji.

...

Literatura

Pokračování Smrtky opět hitem letošního roku

Nimbus maláPrvní díl trilogie s názvem Smrtka od Neala Shustermana se stal jednou z nejoblíbenějších young adult knih za minulý rok. Dokázal Nimbus doskočit na vysoko nastavenou laťku?

...

Divadlo

Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič získal cenu Trilobit 2023

Trilobit200Umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič dostal cenu Trilobit za režii svého dokumentárního filmu DEŽO HOFFMANN - FOTOGRAF BEATLES.

...

Film

Zapomenutá žánrovka Ozvěny mrtvých se připomíná na DVD

ozveny 200Konec devadesátých let minulého století byl ve filmovém světě bohatý na různé žánrovky, které v poslední dekádě opravdu hrály takřka prim, a byl po nich velký divácký hlad.

...