Královské město Ústí nad Labem po 2. světové válce

Královské město Ústí nad Labem po 2. světové válce

Tisk

UL 3 perexJiž třetí zastávkou si připomeneme další nejdůležitější události města Ústí nad Labem, jenž si v loňském roce připomínalo několik významných výročí. Jedním z nich bylo například 700 let od postavení hradu Střekova... Minule náš návrat do minulosti končil v období po 2. světové válce.

Zastavení třetí

Pomalu začíná obnova města. V roce 1950 jsou na dnešním Lidickém náměstí postaveny třípodlažní domy s 19 byty s obchody. Lidické náměstí a jeho okolí bylo při bombardování v roce 1945 hodně zasaženo, město tam přišlo i o knihovnu z roku 1912. Ta měla velký koncertní a přednáškový sál pro 600 osob, menší sály i výstavní síně a další prostory. Pro značné poškození byla v roce 1946 zbourána. Až později se zjistilo, že její oprava by byla levnější než demolice. Od té doby město knihovnu jako takovou nemá, využívají se prostory ve vilách po bývalých podnikatelích.

UL 3 odstre2

Byty se staví ve vnitřním městě dál, i když původní bytová zástavba je odsouzena už k řízené demolici. Na jejich místech rostou až sedmipodlažní panelové domy. Celkem tek vnitřní město získalo na 588 bytů, většinou dole s obchody. Jenže bytů je stále nedostatek, a tak se hledají další cesty. Demolice nekončí, počítá se s asanací celého historického jádra, což umožnilo používání výbušnin. Poprvé byla metoda vyzkoušena v roce 1959 na krásné novogotické vile bývalého ředitele Chemičky. I klasicistní budova soudu na Mírovém náměstí byla v roce 1976 odstřelena. V roce 1979 se bourá se celý blok měšťanských domů v dnešní Masarykově ulici a vily v Churchillově ulici. Na jejich místě jsou postaveny nevzhledné paneláky s malými byty, nákupní středisko a hotel Vladimír (osmi podlažní hotel byl otevřen v roce 1986). Odstřely pokračovaly dál, bylo tak ve vnitřním městě o stovku domů méně. Poslednímu odstřelu padla za oběť novorenesanční budova české pošty. Jsou to nenahraditelné historické škody, přesto se i v roce 2007 uvažovalo o zbourání dalších 25 historických budov.

UL 3 odstrel1

Co nezničily bomby v roce 1945, o to se postarala nová doba. Rozvoj průmyslu sice přinesl lidem práci, ale negativně ovlivňoval životní prostředí. Rozhodnutí v šedesátých letech, nahradit tramvajovou dopravu autobusy, ještě více znečišťovalo už tak nedýchatelné prostředí. Město je šedivé, zapáchající, plné kouře a smogu a lidé se snaží z tohoto prostředí uniknout. Aby lidé neodcházeli, bylo rozhodnuto jednou ročně pracujícím dát tzv. stabilizační příspěvek ve výši 2 tisíce korun, lidově se mu říkalo pohřebné.

UL 3 odstrel3

Uhlí je stále důležitou surovinou. Původní, malé hlubinné doly kolem města, se staly nerentabilními, a proto se přechází na povrchové velkolomy. Republika má uhlí, ale s negativními dopady na území severních Čech. Dochází ke zrušení mnoha obcí, jejichž obyvatelé jsou přednostně přesídlováni do panelových sídlišť, která se staví po celém kraji. Stále sílí tlak na výstavbu dalších bytů. Občanská vybavenost je druhořadá, ale staví se, zejména u velkých sídlišť, obchody, jesle, školky, školy i zdravotnická zařízení. V 60. letech minulého století bylo rozhodnuto postavit velké sídliště. Byl vybrán prostor na „zelené louce“ nad městem. Zde se mělo nejen dát bydlet, ale hlavně i žít, což byl záměr tehdejších architektů, který se jim povedl. Výstavba jižní části započala v roce 1982. 

UL 3 odstrel4

Staveniště je i ve středu města, bourání jde velmi rychle a nová výstavba se opožďuje. Přednost má výstavba budov pro úřady ve středu města, přestavba náměstí se posouvá.

Mnozí lidé začínají v relativně čistém okolí hledat opuštěné chalupy, zejména v kopcích. Většina z nich byla v dezolátním stavu s nutností často velkých oprav, ale dalo se tam dýchat a zejména dětem to tam prospívalo. Prospěch z toho měly i vesnice, ruiny získaly majitele podílející se na jejich záchraně.

Foto – ústecké muzeum a internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bez vášně je život šedý a nudný

Martina Adamcová - Tina Adams - foto Dorota BylicaPřiznává, že patří k těm šťastlivcům, kteří vždy věděli, co chtějí v životě dělat a nakonec se jí to podařilo a dokázala se prosadit i v dalek...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hledáme průvodce na zámku!

Hleda se pruvodce-Rotunda perexPokud vás zajímá historie, nestydíte se mluvit před lidmi a chcete si přivydělat ke studiu, ideální volbou je pro vás sezónní brigáda na některém hradě nebo zámku. S výběrem však neotálejte, právě teď j...


Literatura

Vánoce se blíží a s nimi přicházejí vánoční příběhy

krtek a vanoce albatrosJe sice teprve říjen, ale podle obchodníků už se blíží čas vánoční a je třeba vytáhnout vánoční sortiment. V některých supermarketech se už objevily adventní čokoládové kalendáře, vedle nich se kupí čokoládové figurky a vrství ván...

Divadlo

Mamma Mia! Další vítězství Heleny Vondráčkové na muzikálové scéně

helena perex1Prozatím poslední muzikálovou rolí Heleny Vondráčkové je Donna v muzikálu Mamma Mia!, který se v Kongresovém centru Praha hraje bezmála rok. Přitom popová diva do něj vstoupila až v sobotu 21. listopadu, co...

Film

Anna Karenina: Příběh lásky a bolesti od Lva Nikolajeviče Tolstého

anna karenina joe wright knightleyRomantické drama Anna Karenina právě přichází do kin. Smysluplný film natočený na motivy románu Lva Nikolajeviče Tolstého přináší srdcervoucí děj plný lásky a emocí. Režisér