Jak přemýšlet o dějinách, lidu a lidech

Jak přemýšlet o dějinách, lidu a lidech

Tisk

o-dejinach-lidu-a-lidech perexJe jistě chvályhodné, že vycházejí výbory nejdůležitějších (přirozeně že kratších) textů, jaké sepsali naši přední historici – a netýká se to jen Josefa Pekaře, jedné ze zakladatelských osobností, od jejíhož narození zanedlouho uplyne rovných 150 let, ale třeba také dosud žijících Jaroslava Čechury, Petra Čorneje, Eduarda Maura, Františka Šmahela a dalších. Nyní k nim přibyl FRANTIŠEK KUTNAR (1903-1983).

 


V nakladatelství Pavel Mervart vyšla kniha nazvaná O dějinách, lidu a lidech, která sesbírala Kutnarovy drobnější práce, zpravidla dnes obtížně dostupné, často otištěné jen časopisecky, nebo dokonce neznámé, vyzdvižené z pozůstalosti. Více než dvacet statí pokrývá širokou škálu témat, kterými se Kutnar zabýval. K tomu přistupují jak tři závěrečné vzpomínkové črty (ať již u příležitosti životního výročí nebo skonu), tak úvodní zamyšlení nad jeho životní dráhou i odkazem.

František Kutnar jako člověk věrný svým zásadám
Pod zajisté Pekařovým vlivem se orientoval na zejména hospodářské dějiny, průkopnicky studoval poddanskou vesnici, avšak zabýval se v širším náhledu obrozeneckou dobou a v posledku se věnoval i pojetí a úkolům samotného dějepisectví. Snažil se přiblížit mentalitu minulých epoch a využíval to mu nejmodernějších metodologických nástrojů, jaké nabídla třeba sociologie. Celé jeho bádání přitom vychází z principů strukturalismu, který odmítne zavrhnout a z něhož průběžně čerpá po celý svůj život – však také kvůli tomu několik let nesměl vyučovat.

o-dejinach-lidu-a-lidech obalka 1

Sborník Kutnarových textů, k vydání připravených Magdalénou Pokornou a Zdeňkem Benešem, je rozčleněn do tří oddílů. První nazvaný O dějinách obsahuje práce věnované metodice a úkolům dějinnému bádání: všímá si nejen struktury historického faktu a jeho prezentace, ale také samotného písemného pojednání, když zkoumá postavení slova a věty v historické práci. Dotýká se historického názvosloví, zvažuje dosah regionální události v celospolečenském kontextu.

Věrnost svědomí nad vším
V oddílu O lidu se věnuje tváři české vesnice – jak je ostatně pojmenována i jedna z jeho nejslavnějších úvah, poprvé publikovaná za německé okupace (a podruhé až v této knize). Obírá se sociologií venkova, opakovaně se vrací k odkazu písmáků, vesnických samouků s literárním nadáním, kteří si vytrvale zapisovali dění kolem sebe. Ostatně milčickému rychtáři Vavákovi a jeho obsáhlým Pamětem (jejich vydání tiskem trvalo doslova celé století!) zasvětil celou monografii, o vydání vzpomínek sedláka Dlaska, jiného význačného písmáka, se pak osobně zasloužil. Bohužel nejen tyto práce jsou kvůli nadměrnému rozsahu vynechány – stejně jako objevné Malé dějiny brambor, které se sice dočkaly dvou vydání, ale stejně jsou nyní už nesehnatelné.

o-dejinach-lidu-a-lidech obalka 2

Třetí oddíl zahrnuje portréty významných i méně známých osobností – vedle osvícenských historiků dnes víceméně neznámých (Ignác Cornova, Mikuláš Adaukt Voight) jej přitahoval zejména František Palacký coby zakladatel českého dějepisectví. Probíral jeho pojetí společnosti, národa a státu, dovozoval politické smýšlení, zkoumal jeho podíl na novodobém českém nacionalismu. Také můžeme obhlédnout, jak postihl myšlenkový obzor svého vrstevníka, historika Zdeňka Kalisty.

Kutnarova pojednání se vyznačují přesnými, výstižnými formulacemi a postřehy, vyhýbá se používání zbytečné slovní vaty, nezaklíná se právě módními či závaznými koncepty (např. marx-leninismem), ačkoli je musel zohlednit. Stačí nahlédnout do dvou svazků Přehledných dějin českého a slovenského dějepisectví, které svědčí o tlacích normalizačního období. Stále si zůstává vědom svého venkovského původu, až citově podložené provázanosti s vesnicí - a je na to hrdý. Minulost venkova pro něho není odtažitým předmětem výzkumu, nýbrž živoucím důkazem sepětí dřívějška s dneškem. Ostatně o tom všem pojednává i ve své autobiografii Děkuji životu, vydané teprve před několika lety.

o-dejinach-lidu-a-lidech obalka

František Kutnar: O dějinách, lidu a lidech
K vydání připravili Magdaléna Pokorná a Zdeněk Beneš
Vydalo nakladatelství Pavel Mervart, Červený Kostelec 2019. 396 stran

Hodnocení: 90 %

www.pavelmervart.cz/kniha/o-dejinach-lidu-a-lidech-635/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Boušková: „Nad osobní kontakt s publikem nic není.“

Bouskova 200Rozhovor s harfistkou světového formátu Janou Bouškovou, která je neúnavnou patronkou festivalu Klášterní hudební slavnosti. Letošní 15 ročník má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vajíčka jako symbol: Vkládala se i do hrobek

velikonoce 200Velikonoční kraslice je tradičním symbolem zrození života. Stávala se odměnou pro koledníka, který jaksepatří vyšlehal pomlázkou ženu v domě. Vejce ale měla posvátnou moc a dokonce se vkládala i do hrobů zemřelých. Jedno z ...

Z archivu...


Literatura

Jedna žena. Dva životy. Který z nich je skutečný?

1946-knihkupkyne 2001962, Denver. Kitty Millerová se věnuje svému knihkupectví a každý večer se vrací do svého útulného domu, kde na ni nikdo nečeká.
1963, Denver. Katharyn Anderssonová je provdaná za Larse, svou životní lásku. Ži...

Divadlo

Návod na přežití v Divadle MANA: o lásce, naději a síle přátelství

Navod na preziti 200Návod na přežití - to je dubnová novinka, kterou připravuje divadlo MANA v pražských Vršovicích. Návod na přežití, je dojemná tragikomedie o stáří a nemoci, ale hlavně o životním nadhledu a nezdolném optimismu se skvělými herečkami...

Film

Čtyřlístek ve službách krále - krása z pera scenáristů!

ctyrlistek ve sluzbach krale200Do českých kin vstoupil pro některé z našich rodičů, ale nejen pro ně dlouho vysněný filmový snímek Čtyřlístek, který už vychoval dvě generace našich spoluobčanů, ale aspiruje v prohloubení...