Post Bellum představuje novou mobilní aplikaci, která přinese příběhy pamětníků a „rozhýbe“ výstavy

Post Bellum představuje novou mobilní aplikaci, která přinese příběhy pamětníků a „rozhýbe“ výstavy

Tisk

pn 200Nezisková organizace Post Bellum už téměř 20 let vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Jejím stěžejním projektem je sbírka Paměť národa, která obsahuje vzpomínky konkrétních osobností, fotografie, deníky a další dokumenty z období totalit 20. století.

 

 

Příběhy malých či velkých hrdinství, bezpráví i naděje nyní nově představí také mobilní aplikace, která mimo jiné oživí i výstavy na principu rozšířené reality. Díky ní tak za využití nových technologií dojde k vytvoření Paměti národa pro 21. století. Projekt lze nyní podpořit na Hithitu.

pn 1

Hlavním cílem aplikace je přiblížit Paměť národa i mladší generaci, která se v dnešní době neobejde bez moderních technologií. „Chceme k vám i vašim dětem promlouvat skrze nástroje, které používáte nejčastěji. I o minulosti se dá vyprávět poutavě, přehledně a srozumitelně. Nová aplikace rozpohybuje a rozmluví naše výstavy na principu rozšířené reality a přinese do vašeho telefonu podcasty rozhlasového pořadu Příběhy 20. století, videa, fotky a články z Magazínu Paměti národa i kalendárium významných výročí,“ popisuje Mikuláš Kroupa, ředitel a zakladatel Post Bellum.

 pn 2

K tomu, aby aplikace fungovala tak, jak má, neziskové organizaci Post Bellum v tuto chvíli schází potřebné finance. Ty aktuálně shání pomocí sbírky na crowdfundingovém serveru Hithit.cz. „Budeme moc rádi, když naši snahu podpoříte zakoupením některé z odměn na Hithitu. Za vaše peníze naprogramujeme zajímavou mobilní aplikaci dobře použitelnou nejen dospělými, ale i dětmi ve škole. Poznáváním historie a lidských příběhů se učíme poznávat sami sebe, rozumět přítomnosti a předpokládat budoucnost. Příběhy nás učí, co je v životě důležité a za co stojí bojovat,“ vysvětluje Mikuláš Kroupa.

Na přispěvatele na Hithitu čeká celá řada atraktivních odměn. Kromě předplacení samotné mobilní aplikace tu lze zakoupit například upomínkovou placku, CD/MP3 s pěti díly populárního rozhlasového pořadu Příběhy 20. století, roční členství v Klubu přátel Paměti národa, startovné na Běh pro paměť národa, zážitkový workshop, celodenní procházku s průvodcem Paměti národa, VIP vstupenky na listopadové udílení Cen Paměti národa nebo setkání u večeře s ředitelem Post Bella Mikulášem Kroupou či šéfredaktorkou Magazínu Paměti národa.

pn 3


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Majitel Zlatéknihy.cz: „Čtenářům přinášíme nižší ceny, nakladatelům vyšší zisky.“

zlate knihy 200Nedávno byl spuštěn nový projekt pro milovníky knih Zlatéknihy.cz. Na našem webu jsme o něm imformovali a strhla se zde zajímavá diskuze, proto jsme oslovili původce nápadu a majitele toho internetového knihkupectví pana<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Co si počít se sebevrahy?

bez-zpevu-a-bez-zvoneni perexVyskytovala se období a společnosti, kde sebevražda byla přijatelným způsobem, jak opustit tento svět, pokud přestal vyhovovat nebo naopak – pokud člověk uznal, že nadále nemůže žít podle svých představ. Někd...

Z archivu...


Literatura

Máte rádi krimi a povídky? Pak si nenechte ujít Tři opice

tri opice 200V nakladatelství Kalibr vyšla sbírka kriminálních povídek s názvem Tři opice od Davida Urbana. Rozhodně se po této útlé knize podívejte!

 

...

Divadlo

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spout...

Film

Televizní archiv tají netušené poklady

CT poklady perexBlížící se vánoční čas přeje pohádkám, a pokud si vybavíme nabídku televizních stanic, vytanou nám na mysli hlavně pohádky původně filmové. Jenže daleko bohatší pohádková pokladnice patří televizi - za bezmála sedm desetiletí své e...