Zlaté české ručičky stvořily repliku hodinářského skvostu

Zlaté české ručičky stvořily repliku hodinářského skvostu

Tisk

Muzeum-UNL-hodiny perexPan Pavel Pitelka z Ústí nad Labem nemá ruce ze zlata, ani se zlatem nikdy nepracoval, ale to nijak neubírá na jeho šikovnosti a zejména obří trpělivosti. Kdysi se mu zalíbily v jednom časopise krásné stolní hodiny a rozhodl se postavit jejich repliku.

Ve volných chvílí, za pomoci lupenkové pilky a zubních frézek formoval mosazné dílce podle obrázku. Ovšem nebylo to ono, chtěl tento hodinářský skvost vidět na vlastní oči. V depozitáři Uměleckoprůmyslového muzea v Praze hodiny z roku 1736, které sestrojil v Augsburgu Johannes Beitirockhem mají. Nechybí jim ani pochopení pro nadšeného kutila, a tak si je mohl prohlédnout, detailně změřit a nakreslit. 

muzeum usti pavel pitelka

Jenže najednou mu hodiny připadly docela chudé, a tak je vylepšil o bohatě zdobený zvonek z roku 1560 podle inspirace ze sbírek muzea. Osazením moderním hodinovým strojkem se staly i funkčními a tím skončila v roce 2001 jeho dvacetiletá práce.

Muzeum-UNL-hodiny

Ovšem jen na těchto hodinách, protože hned po dokončení se pustil podle své fantazie do dalších s gotickým motivem. Zatím si na nich odpracoval jen 18 let a pokud zdraví dovolí, určitě i ve svém úctyhodném věku 80 let je dokončí a veřejnosti ukáže.

Svou první práci představil v ústeckém muzeu počátkem letošního roku.

Prameny a foto: ústecké muzeum


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zlínská Zelenáčova šopa je pro naši kapelu GAIA kultovní místo, říká Vladan Vavruša

vladan vavrusaI když zlínsko-otrokovickou kapelu GAIA čeká v sobotu 23. března další koncert ve zlínské Zelenáčově šopě, následující rozhovor s kapelníkem Vladanem Vavrušou je hlavně o novinkách a plánech. Třeba o nových písničkách a nahrá...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jaký je dnes odkaz Fučíka? Zajímá se o něj i britský historik

Fucik perex 1Julius Fučík dnes. Takový název nesl mezinárodní kulatý stůl, který se nedávno uskutečnil v Praze. Uspořádaly jej Společnost Julia Fučíka a Výbor národní kultury.

 

 

...

Z archivu...


Literatura

Owen Marcus: Pochlap se!

pochla200„Vzala si svého otce.“ Podobnou větu jsme už všichni slyšeli, píše v této knize autor. Je to jen jedna z mnoha situací, které v této nabité knize otevřete nejen na sněhobílých stránkách, ale především ve své duši. A pak už je jen na vás, nakolik au...

Divadlo

BALETNÍ KARAFIÁTOVI BROUČCI V ÚSTÍ NAD LABEM

Broucci plakat 200Po 13 letech se v Severočeském divadle v Ústí nad Labem představili v premiéře 6.10 2013 v 15 hodin Karafiátovi Broučci. Pohádkový příběh o lásce, pochopení i naději napsal Jan Karafiát (1846-1929) v...

Film

Zanedlouho začne Febiofest

Febiofes tperexSpolu s festivalem v Karlových Varech a letní školou v Uherském Hradišti patří FEBIOFEST ke největším filmovým akcím, jaké se u nás pořádají. Jako obvykle ani letos nezůstane omezen jen na Prahu, kde se pořádá mezi 17. až 24. zářím: někt...