Dny slovanské kultury 2020 v novém termínu

Dny slovanské kultury 2020 v novém termínu

Tisk

dny slovanske kultury 200V letošním roce probíhá již 7. ročník mezinárodního festivalu DNY SLOVANSKÉ KULTURY 2020, který bude letos věnován opět prezentaci Kulturního dědictví UNESCO dvou slovanských zemí – Bosny a Hercegoviny a Ruské federace. Festival proběhne v novém termínu 3. - 13. září 2020 ve městech Zlínského a Jihomoravského kraje (Staré Město, Velehrad, Uherský Brod, Hodonín). Základem festivalu je několik putovních výstav, které byly zahájeny již v červnu a budou pokračovat i po skončení festivalu (Brno, Uherský Brod, Uherské Hradiště, Praha).

Slavnostní zahájení k poctě V.Vysockého, I. Bunina a dalších ruských básníkům

Slavnostní zahájení festivalu proběhne ve čtvrtek 3 září 2020 od 19:30 v Polyfunkčním sále Event Centra Staré Město. Na programu bude derniéra výstavy Kulturní dědictví UNESCO a Miniatury ruských národních krojů a především komponovaný program POCTA VYSOCKÉMU.

Akce se koná na počest 150. výročí prvního ruského nositele Nobelovy ceny za literaturu spisovatele Ivana Bunina a v programu vystoupí písničkáři Jiří Vondrák, Aljoša Kudrjavcev a Jiří Klapka. Obdobný program pak bude součástí slavnostního zahájení festivalu v JMK – v pátek 4. září od 17.30 v Městské knihovna Hodonín. Zde ale bude součástí programu vernisáž výstavy Paměť světa UNESCO Ruské federace. Derniéra této výstavy proběhne na Velehradě v sále Kardinále Špidlíka ve čtvrtek 3. září od 17.00 formou přednášky O historii a vývoji ruské literatury a jazyka (Anastasije Sokolové z katedry Ruského jazyka a litaratury PF MUNI Brno).

Všech akcí se zúčastní zástupci významných institucí a ruských menšin.

dny slovanske kultury 0

Návštěva velvyslankyně Bosny a Hercegoviny

O víkendu 5. a 6. září navštíví festival i nová velvyslankyně Bosny a Hercegoviny. Kromě oficiální jednání se starosty Hodonína, Holíče a Starého Města se zúčastní i Bosenského večera v Hodoníně (sobota 5. září 2020 od 19.00 ve foyer Domu kultury Hodonín s vernisážemi výstav a především besedou a koncertem skupiny Sarraf bosenského zpěváka Predraga Duronjiće) a na druhý den pak ve Starém Městě (neděle 6. září 2020 od 19.00 v Polyfunkčním sále Staré Město s vernisáží výstavy Kulturní dědictví UNESCO BiH).

dny slovanske kultury 1

Ruské večery v Hodoníně a Uherském Brodě

Druhý festivalový víkend 11. - 13. září nabídne setkání výhradně s ruskou kulturou. V pátek 11. září od 19:00 v amfiteátru Lázní Hodonín proběhne Ruský večer, na kterém vystoupí ruské lidové soubory Kozáci Vltavy a Matrjoška, proběhne jednodenní výstavy Kulturní dědictví UNESCO Ruské federace a na závěr pak projekce slavného historického filmu WATERLOO (1970) na počest 100. výročí narození herce a režiséra Sergeje Bondarčuka. Podobný program pak nabídne i Ruský večer v Uherském Brodě v sobotu 12. září . Od 19.00 hodin v Domě kultury UB vystoupí ruské soubory Kozáci Vltavy a Sudaruška, proběhne vernisáž výstavy Kulturní dědictví UNESCO Ruské federace, ochutnávka specialit a projekce letního kina s filmem Waterloo(1970).

Na druhý den v neděli 13. září dopoledne bude v 9:30 zahájena vernisáž výstavy Miniatur ruských krojů s vystoupením souboru Sudaruška a ukázkami dílniček. Soubor Sudaruška pak vystoupí i ve speciálním odpoledním bloku věnovaném tradičním oslavám Dne evropského kulturního dědictví v Uherském Brodě.

dny slovanske kultury kroje

Koncertní zakončení festivalu s poctou Vadimu Petrovovi a ruské duchovní hudbě

Poslední festivalovou akcí budou dva koncerty věnované Ruské duchovní hudbě a dvěma skladatelům – P. I. Čajkovskému a českému skladateli ruského původu Vadimu Petrovovi. Na koncertu vystoupí Pražský komorní mužský sbor Alexeje Klepcina společně se Smíšeným sborem Města Hodonín. První koncert proběhne od 13.30 v Kostele sv. Ducha ve Starém Městě, druhý pak od 16.00 v Chrámu sv. Vavřince v Hodoníně.

dny slovanske kultury Ruskahudba

Festivalové akce ZDARMA díky podpoře, spolupráci a záštitám

Všechny festivalové akce budou ZDARMA díky podpoře a spolupráci místních kulturních institucí, záštitám i finanční podporám. Pozitivní výsledky posledních dvou ročníků festivalu iniciovaly vznik celoročního projektu Kulturní dědictví UNESCO a který v roce 2021 představí kulturní dědictví Arménie, Běloruska, Černé Hory a Rakouska. Putovní výstavy s doprovodnými akcemi plánujeme ve více městech ČR a poprvé i v SR (prioritně ve městech a místech UNESCO, partnerských městech a městech tradičně hostících festival DNY SLOVANSKÉ KULTURY v roce 2021 bude prezentovat kulturu Běloruska a Černé Hory).

Více informací: www.dny-slovanske-kultury.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Táňa Havlíčková: Sebevědomí nelze dohnat oblečením

Tana-Havlickov perex“Tělo, mysl a srdce jsou svatá trojice. A každá z této trojice má stejnou důležitost,” říká módní návrhářka Táňa Havlíčková, kterou znají převážně ženy. Její jméno totiž bývá spojováno především s její ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

V Českém Krumlově to žije; od májky do války

Krumlov perexČtyři mimořádně rušné dny zažije Český Krumlov na přelomu dubna a května. Oslavy jara spojené historicky prvním majálesem vystřídá rallye a sraz majitelů luxusních automobilů. Sérii atraktivních akcí završí připomínka osvobození města americko...

Z archivu...


Literatura

Zlé časy – netradiční česká scifi

zle casy200V únoru vydalo nakladatelství Laser novou scifi knihu Michala Březiny s názvem Zlé časy o netradičním cestovali časem. Záměrně neuvádím slovo „hrdina“, ale počkejte sami… Co myslíte, bude hůř?

 

...

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

S nadšením a díky za knihy o filmu, dvakrát ze Slovenska

Rozhovory o filme perexNa Slovensku občas vyjdou knihy, které můžeme jen tiše závidět. Mám na mysli zejména ABECEDÁR SLOVENSKÉHO FILMU 1921-2021. Nejsou to dějiny národní kinematografie (ty ostatně – na rozdíl od Česka – vyšly rovněž), je to spí...