Za Heydrichem do koncentráku

Za Heydrichem do koncentráku

Tisk

altPři procházce Prahou můžete v parku na Karlově náměstí narazit na ponuré dřevěné baráky obehnané plotem s ostnatým drátem a střežené strážní věží. Nad bránou, kterou zdobí nápis Arbeit macht frei, rozpíná svá křídla  říšská orlice. Zástupy kolemjdoucích vcházejí dovnitř a ocitají se v koncentračním táboře, který zde plní funkci výstavní síně.

 

 

Nezisková organizace Post Bellum, která již jedenáct let zaznamenává svědectví pamětníků 20.století, v tomto netradičním prostoru připravila výstavu Atentát na Heydricha, jejimž úkolem je připomenout sedmdesáté výročí atentátu prostřednictvím sedmdesáti příběhů z doby druhé světové války.

Stavba chce, podle organizátorů, symbolizovat nejen hrůznou nacistickou vyhlazovací mašinerii, má ale i přímou souvislost s událostmi před 70 lety. „24. října 1942 nacisté popravili v koncentračním táboře Mauthausenu přesně 261 československých občanů, z toho 126 mužů a 135 žen. Celé rodiny parašutistů, odbojářů a jejich spolupracovníků byly tady během jednoho dne popraveny. Je to jedna z nejděsivějších nacistických odvet, jako jsou Lidice, Ležáky, popravy v Kobylisích, utrpění vězňů v Malé pevnosti Terezín, mučení odbojářů v Petschkově paláci a další "odvetné" nacistické akce. Každý zná vojáky Gabčíka a Kubiše, kteří zabili Heydricha, ale ty, kteří jim pomáhali a zaplatili za to životem, nezná skoro nikdo,“ vysvětluje Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum.

alt

Ve třech dřevěných barácích a v úzkých uličkách mezi nimi jsou prezentovány vzpomínky lidí, z nichž polovinu tvoří pamětníci, jejichž vyprávění Post Bellum zaznamenalo (jedná se o vyprávění odbojářů, kteří vojáky z Anglie schovávali, dětí, kterým nacisté popravili rodiče, lidických žen, náhodných svědků oněch událostí, aj.) a druhou polovinu tvoří lidé, kteří zemřeli mnohem dříve, než mohli svůj životní příběh předat druhým. Jsou to vojáci Gabčík, Kubiš, Opálka, Bartoš, Valčík a další z mnoha paraskupin vysazených do protektorátu, ale i obyvatelé, kteří jim pomáhali.

alt
 
Nedílnou součástí mozaiky příběhů jsou i příběhy těch, kteří selhali - spolupracovníků gestapa Karla Čurdy, Viliama Gerika či Ladislava Vaňka. Nechybí ani portréty sedmi nacistů, kteří nesou přímou odpovědnost za nelidské zločiny, ať už je to Heydrich, Frank či Geschke.

Návštěvníci výstavy si vzpomínky pamětníků mohou nejen přečíst, ale i vyslechnout ze záznamu, který je zde vysílán. V jednom z baráků se nachází též promítací sál, v němž jsou promítány dokumenty a filmy.

alt

Každého doslova zamrazí při pohledu na zeď pokrytou fotografiemi mužů a žen popravených v Mauthausenu v souvislosti s atentátem a  na výškoměr tzv. Genickschuss, který v Mauthausenu fungoval jako popravčí zařízení.

Výstava byla zahájena 27. května v den atentátu a bude ukončena 18.června, kdy parašutisté padli v boji v kostele sv. Cyrila a Metoděje, v sousední Resslově ulici. Podle informací organizátorů za první týden shlédlo výstavu již přes 10 000 návštěvníků.

Doprovodný program na http://www.heydrich70.cz/doc/70_program.pdf

Atentát na Heydricha – sedmdesát příběhů Paměti národa
Datum a místo konání: 27. 5. - 18. 6. 2012 Karlovo náměstí, Praha
Pořadatel: Post Bellum (postbellum.cz, heydrich70.cz, pametnaroda.cz)


Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Děti si tancem osvojí koordinaci těla, získají fyzickou kondici, učí se pracovat ve skupině, a hlavně nesedí doma u počítače nebo televize.“

mezinarodni centrum tance 200Přečtěte si rozhovor s Kristýnou Kronovetrovou, jednatelkou a vedoucí produkce Mezinárodního centra tance a Tanečního centra Praha. Zjistíte v něm, jak se dostala do tanečního světa, v čem tkví výhody tance a n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zlatokorunská madona se vrací - po 78 letech

zlatokotu200V polovině dubna se do kláštera Zlatá Koruna na den přesně po 78 letech vrátí nejvýznamnější dílo, které je s jeho jménem spojeno – gotický deskový obraz známý jako Zlatokorunská madona.

...

Z archivu...


Literatura

Manželka mezi námi si pohraje i s vašimi emocemi

manzelka perexPříběhům psaným ne jedním, ale více autory najednou se tak trochu vyhýbám. Vlastně ani nevím proč, nejspíš nějaké předsudky o určité absenci harmonie celé knihy. Protože jsem ale velký fanoušek psychologických thrillerů, Manželku mezi námi...

Divadlo

O klucích aneb Jsem kuchta

jsem kuchta 3perexO klucích aneb Jsem kuchta se jmenuje komedie německého dramatika Davida Gieselmanna, kterou připravil pro podzimní sezónu režisér, někdy i autor, a vlastně spíš muž mnoha rolí, také třeba ředitel Domu dětí a mládeže v Praze 10, R...

Film

Konfident nás zklamat nemůže

altZlo plodí zlo, a o tom film je.

 

...