Tkaní - pozapomenuté řemeslo

Tkaní - pozapomenuté řemeslo

Tisk

Tkaní je jednou z nejstarších technik výroby látek. Změnu oproti minulosti představuje především rychlost zpracování materiálu. Tento posun v rychlosti se však netýká techniky samotné. Na dnešních stavech se většinou využívá jednoduchá plátnová vazba, látky se odlišují hlavně barvením a potiskem -  především u průmyslově vyráběných látek. Pokud bychom si chtěli prohlédnout složitější tkaniny, musíme se, stejně jako kdysi, podívat pod ruce řemeslníkům, kteří se zabývají tkaním na klasických stavech.

 

K nejstarším historickým nálezům patří, spíš než zbytky látek, pozůstatky jednoduchých tkalcovských stavů - např. osnovní závaží. Přes svoji “malou trvanlivost” byly nalezeny zbytky vlněné tkaniny, pocházející již ze 7 stol. př. n l. (Turecko, Peru).

K častým nálezům patří různá vyobrazení práce tkalců i primitivních tkalcovských stavů. (Egypt - 4400 let př. n l.) V Egyptě se také dochovaly zbytky tkanin, především z královských hrobek.

Významné nálezy pocházejí z Číny - v ledu zde byl nalezen koberec pocházející z 5. stol. př. n l. Na území Mexika a Peru se dochovaly především kresby. Stavy, které jsou na nich vyobrazeny, se však v některých indiánských vesnicích používají dodnes.  

alt

Tkalcovské stavy prošly vývojem od těch nejprimitivnějších po současné supermoderní. Jedno však zůstává stále stejné, a to je princip provlékání a křížení osnovních nití s útkovými v určitém pořadí.

Kvalita a využití tkaných látek se v minulosti, stejně jako dnes, lišily zpracovávaným materiálem. S druhem materiálu se mění vzhled konečného výrobku. V rukodělné práci se převážně používají přírodní suroviny, jako je vlna, bavlna, len, konopí a hedvábí. Využití najdou však také materiály netradiční, především zlaté a stříbrné nitě, které byly vetkávány do drahých látek i v minulosti.

Tkalcovský stav pro občasné domácí použití je náročný na prostor, a ani jeho cena není zanedbatelná.  Přesto si můžeme techniku tkaní vyzkoušet na jednodušších pomůckách. Tkát se dá třeba na obyčejném kartonu, na destičkách, hřebenovém stávku, na rámu nebo na stolním stavu. U všech těchto pomůcek je jejich velikostí omezena také velikost výrobku.

alt

Tip na zajímavé video:
http://www.fler.cz/magazin/muj-kreativni-svet-svetlana-hejnova-786

Zdroj foto: ehow.com
Zdroj info: I. PROŠKOVÁ, Tkaní na rámu, Grada 2010
J. SKARLANTOVÁ, H. VECHOVÁ, Textilní výtvarné techniky, Fraus, 2005


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Flying Bulls létají skutečně skupinové přemety, výkruty a další figury v těsné formaci“, láká letový ředitel Vladimír Labuda na XVI. Acrobatshow

acrobatshow flying bullsMilovníci letectví všeobecně mají jistě v kalendáři zaznamenanou neděli 16. září. To se koná v Dlouhé Lhotě u Příbrami XVI. Acrobatshow- XII. Memoriálu M. Stáhalíka. Kromě špičkové letecké akrobacie, která ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vyšel Akademický atlas českých dějin

akademicky-atlas-ceskych-dejiny 200Mezi uchazeče o knihu roku se určitě zařadí monumentální Akademický atlas českých dějin - a to nejen svou velikostí (na výšku měří téměř půl metru), ale především šíří svého záběru....

Z archivu...


Literatura

Jeden dům, dvě rodiny, tři těla

rodina z podkrovi 200Toto tvrzení zdobí obálku nejnovější knihy Lisy Jewellové s názvem Rodina z podkroví, která vyšla v nakladatelství Grada.

 

...

Divadlo

Neváhejte a vyrazte za zážitky na Kulturu pod hvězdami

kultura pod hvezdami200Kultura pod hvězdami pořádá letní kulturní akce open-air s tím, že spojuje krásná místa s krásným zážitkem v podobě muzikálů a činohry pod širým nebem. Už mají za sebou několik zastávek jako je Opočno, Kroměříž, Brno nebo ...

Film

Bajkeři nejsou příliš originální, ale pobaví

bajkeri 200Letní komedie Bajkeři vstupuje v těchto dnech do našich kin a slibuje slušnou porci zábavy i romantiky. Ale jak už tomu u podobných filmů bývá, jen pro určitou sortu lidí.

...