Papír není přežitek – zkuste si ho ručně vyrobit

Papír není přežitek – zkuste si ho ručně vyrobit

Tisk

 

vyroba rucniho papiruMyslíte si, že používat papír je dnes, v éře elektronických médií, pouhý přežitek vhodný jenom do muzea? Opak je pravdou. Stále zůstává naším věrným společníkem. Málokdo tuší, že se bez něho neobejdeme už téměř 2000 let.

Na dvoře čínského císaře Cho Ti žije kolem roku 105 n. l. úředník, ministr orby, eunuch Cchaj Lun (†114 n. l.). Právě on se stane vynálezcem listu, bez kterého si nemůžeme svůj život představit. Rozdrtí konopí, bambus, odřezky hedvábí, hadry i rybářské sítě. Vzniklou směs pak jednoduše povaří na kaši, kterou rozmíchá ve vodě. Nabere ji na vytvořený rámeček a nechá vysušit. Vzorky prvního papíru hrdě přinese panovníkovi. Ten je z materiálu, na který se dá krásně psát, velice nadšený. Cchaj Lun za odměnu získává šlechtický titul i velké bohatství. Přesto ho čeká tragický konec. Stává se obětí palácových intrik a kvůli tomu raději zvolí sebevraždu vypitím číše jedu.

vyroba rucniho papiru

Bílý arch nad zlato

Číňané považují výrobu papíru dlouhou dobu za státní tajemství a mlčí o něm. Dál do světa proto začíná pronikat až mnohem později. Někdy začátkem 7. století n. l. se o něm dozvídají Japonci a Korejci, v roce 751 n. l. zase zajmou Arabové několik čínských výrobců papírů. Jejich tajemství je konečně prozrazeno a dál se rozšiřuje v Bagdádu a Samarkandu. I do Evropy první listy papíru přinášejí právě arabští učenci.   

Papírenské tradici se dobře daří i v Čechách, ovšem až v pozdním středověku. Nejstarším důkazem o použití papíru u nás je městská kniha Starého města pražského psaná od roku 1310. První papírna v Čechách začíná pracovat na Zbraslavi v roce 1499. Papír, a tím pádem i knihy, jsou ale tehdy těžko dostupné, a tedy i drahé. Jako dnes platí přísloví sůl nad zlato, tenkrát platilo arch papíru nad zlato.

 

vyroba rucniho papiru workshop

Udělejte si z papíru sochu

Nyní sice přibyla moderní technika, ale zakládní princip výroby papíru se od Cchal Lunových časů nijak nezměnil. Stále se na síto nalije kaše z vláken, která se usazují, a přebytečná voda se odsaje.

Ruční výrobu papíru si ostatně můžete vyzkoušet sami na vlastní kůži. Rozmixujte v kuchyňském mixéru kousíčky papíru nebo přírodních materiálů na vodní kaši. Zhotovení rámu s jemným sítem pro vás také jistě nebude nic příliš náročného. Síto pak jednoduše ponoříte do kádě s vytvořenou kaší – papírovinou. Hotový arch se potom sejme na takzvaný plstěnec, látku, která z něho odsaje přebytečnou vodu. Pokud nemáte odvahu pustit se do tvorby sami a raději byste začátky zvládli pod dozorem zkušeného odborníka, příležitost dostanete v Dílně ručního papíru v Litoměřicích www.rucnipapir.com. Na zdejších kreativních seminářích překvapivě zjistíte, co všechno se dá z papíru vytvořit. Fantazii se meze nekladou a tak může z husté kaše vzniknout dokonce i prostorový objekt, například socha.

 

Zdroj foto: Dílna ručního papíru Litoměřice a rucnipapir.com
.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kytarista německé skupiny Xandria: „Dostáváme se na level, který od nás lidé opravdu očekávají!“

xandria marco 200Německá skupina Xandria servíruje symfonický metal v čele s novou vokalistkou Manuelou Kraller. Nejen na ni a jejich poslední desku Neverworld´s end jsme se zeptali kytaristy a kláves...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

SLAVNÉ VILY ČECH, MORAVY, SLEZSKA A ÚSTECKÉHO KRAJE

slavne vily cr200Nápad zmapovat a přiblížit široké veřejnosti zajímavé vilové stavby vznikl v roce 2007. Vznikl tím velký a rozsáhlý projekt, na kterém se podílely desítky nadšenců z řad historiků a pracovníků archívů. Projekt, který ve své závěrečné fázi umožňuje...

Z archivu...


Literatura

Kočkomilové

kockomilove 200Na počátku roku se objevily dvě nápadité knížky Kreativní kreslení pro Kočkomily a Pejskomily. Obě se stejným záměrem pobavit, poučit a naučit kreslit. Najdete tam na padesát nápadů nejen pro milovníky koček a pejsků, ale také pro ty, co ...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran

kolowrat200Další reprízu inscenace Bez zábran proběhne v Divadle Kolowrat v pátek 12. května v 19.30 hodin. Představení připravilo s hereckým kvartetem nedávno založené Staromódní divadlo, režisérem je Robert Russell. Hru napsal britský prozaik, dramatik, sat...

Film

Febiofest letos již po devatenácté
ImageStěží bychom u nás našli ryze fanouškovskou akci (v posledních letech "soutěžně" zaštítěnou), která by se stejně jako Febiofest rozvinula z veleskromných počátků v akci srovnatelnou na jedné straně s rádoby pres...