Po stopách těsta, na kterém si nepochutnáte

Po stopách těsta, na kterém si nepochutnáte

Tisk

vizovicke pecivoNa Moravě, a především na Valašsku, je jistě málo domácností, které by neměly alespoň jeden kousek vizovického pečiva. Ozdobu, které klame svým názvem – nedá se jíst, ale nadělá mnoho parády. Dnes jeho popularita i tradice uvadá, ale nejen pro Vizovjany je věčná.

 

 

Nejčastěji se z vizovického pečiva tvořily ozdoby vánočních stromečků, svícny či hračky pro chudé děti. Bylo k dostání především na poutích, jarmarcích a slavnostech, což platí i dnes.

vizovicke pecivo

Co se samotného těsta týče, dříve se dělalo z té nejhorší mouky, nyní postačí 1 kilogram hladké, ke které se přilijí 4 decilitry vody, a zpracovává se do té doby, dokud nevznikne tuhá hladká hmota bez hrudek. Toto může trvat až několik hodin, stejně jako jeho chlazení v ledničce. Poté přichází na řadu tvarování – vyrábí se copánky, symboly a zvířata. Teoreticky můžete udělat cokoliv dle vaší šikovnosti a představ, prakticky musí každé vizovické pečivo obsahovat pět základních technik. Tou první je krájení, které využijete například při zdobení křidýlek, dále stříhání, vpichování, mašličkování a obtisk. Můžete také vroubkovat, a to hřebínkem nebo špičkou nože. Jako pomyslná třešnička na dortu zde slouží různé koření, kterým vytvoříte například oči nebo nějakou dekoraci.  

vizovicke pecivo

Kromě toho, že se jedná o ozdobu, má podle tradic každé zvířátko nebo figurka svou symboliku. Celkem je známo 32 tvarů, přičemž například veverka značí dobrou hospodyni, koník znamená věrnost, ježek svými bodlinami vyháněl zlo z rodiny a páv byl symbolem bohatství. Zajímavostí je i mrtvá holubička, která symbolizuje ubitého valašského zbojníka.

Takže až dostanete nějakou figurku nebo budete chtít blízké potěšit netradičním dárkem, můžete se inspirovat právě ve Vizovicích a jeho okolí.

vizovicke pecivo

Zdroj foto a informací: www.vizovickepecivo.ic.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dasha & Epoque Quartet a jejich album Ellaboration, to je jako diamant vybroušený do dokonalosti

dasha200Ellaboration je název nového alba zpěvačky Dashy a smyčcového Epoque Quartetu, který vydali u Supraphonu před koncem minulého roku. Jeho základ tvoří písně z repertoáru americké jazzové zpěvačky Elly Fitzgerald, které protagonisté rozvedli, tedy elaborova...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Muzeum představuje poklady slavných rudolfinských sbírek

mis 200Muzeum hlavního města Prahy pořádá do 29. 3. 2015 výstavu Rudolfínští mistři – díla dvorních umělců Rudolfa II. z českých soukromých sbírek. Jsou na ní představeny obrazy, sochy a grafiky, které byly kdysi součástí sbírek Rudolfa II. na Pražském hradě...

Z archivu...


Literatura

Agatha Christie jako hlavní postava - Talent na vraždu

talent na vrazdu 200V lednu vydalo nakladatelství Knižní klub knihu Andrewa Wilsona Talent na vraždu, ve které sází na hlavní hrdinku. Není jí totiž nikdo jiný, než světoznámá spisovatelka detektivních příběhů, Agatha Christie. Jak se příběh, který...

Divadlo

V disco-operním muzikálu Pudl a pudr představí Geisslers fantastické počátky divadla v Čechách

pudl a pudr 200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v neděli 25. září 2022 v Divadle VILA Štvanice pražskou premiéru autorského nově-barokního muzikálu Pudl a pudr. Představení roztančené v rytmu disco-opery je inspirováno pražskými divadelními ...

Film

Kniha o pozapomenutém proklatci nové vlny

nemec perexJan Bernard patří k význačným filmovým badatelům, spojeným zejména s pražskou FAMU, kde byl během 90. let děkanem. Zabývá se jak teoretickými otázkami, tak zkoumáním tvorby významných režisérů (Pier Paolo Pasolin...