Nenechte si ujít svátek mistrů hrnčířského řemesla – přijeďte do Berouna!

Nenechte si ujít svátek mistrů hrnčířského řemesla – přijeďte do Berouna!

Tisk

hrncirske trhy berounHusovo náměstí ve středočeském Berouně o víkendu 8. – 9. září 2012 zaplní zruční hrnčíři se svými pestrobarevnými pálenými výrobky. Milovníci kvalitní keramiky se tu sejdou na tradičních hrnčířských trzích. Zastavte se tu i vy!

 

Hrnčíři v Berouně se svým umem proslavili už počátkem 14. století, svoji zlatou éru ovšem zažívali hlavně v 16. a 17. století. Tehdy zdatně konkurovali pražským hrnčířům a situace došla dokonce tak daleko, že v roce 1560 probíhal soudní spor, v jehož rámci došlo k i k osobním útokům a berounské hrnce dovezené do Prahy se na protest rozbíjely!

O kvalitě zdejší produkce svědčí i skutečnost, že ji nadšeně odebírali šlechtici Vilém z Rožmberka (1535 – 1592) i jeho bratr Petr Vok (1539 – 1611) a český král Matyáš Habsburský (1557 – 1619) při své korunovaci v roce 1611 popíjel lahodný mok právě z berounských džbánků.

hrncirske trhy beroun

Úspěch s řemeslnickými trhy

V Berouně v letech 1523 – 1735 působilo dokonce 8 významných hrnčířských rodů. Jenže v 19. století začala tradice bohužel mizet. Na konci 20. století se naštěstí berounští rozhodli, že by byla škoda navždy ztratit svou dávnou pýchu a na zručnost dávných řemeslníků na podzim roku 1997 navázali hrnčířskými trhy. Kvůli velkému zájmu se k nim o pět let později přidaly i jarní trhy, které ovšem kromě hrnčířů hostí i mnohá další stará umělecká řemesla.

hrncirske trhy beroun

Berounské trhy vypuknou už tento víkend 8. – 9. září 2012. Takže máte-li volno a na poličce v kuchyni prázdné místo, kam by se nějaký ten džbáneček hodil, určitě přijeďte! Nabídka bude stát za to.

hrncirske trhy beroun

Zdroj foto: hrncirsketrhy.cz
Foto: Vladimír Izbický


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

HANKA KŘÍŽKOVÁ: „S úsměvem jde všechno líp…“

Krizkova 200Muzikálová herečka, zpěvačka Hanka Křížková, která momentálně účinkuje v Mamma Mia!, Dracula, připravuje se na znovuobnovenou Carmen je ve svém živlu. Začalo jaro a ona, milovnice květin, všeho barevného a voňavého ožila. Jak přiznává, od jara ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Výstava představuje urbanistické dědictví České republiky

budej200 V galerii Národního památkového ústavu na českobudějovickém Senovážném náměstí je do 27. listopadu otevřena výstava s názvem Urbanistické dědictví České republiky. Představuje příkladně dochovaná historicky cenná území, ale také nenávratně změněné u...

Z archivu...


Literatura

Zopakujte si názvy zvířat s další Velkou knížkou pro malé vypravěče

velka-knizka-zvirata-pro-male-vypravece 200Nakladatelství Presco Group vydalo další Velkou knížku pro malé vypravěče, kterou tentokrát zaměřili na zvířata.

 

...

Divadlo

DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

ostrav200Národní divadlo moravskoslezské představilo seznam premiér příští divadelní sezóny – těšit se diváci mohou na Havelku, Jařaba, Kyliána a 4x Lloyda Webbera! Divadlo se svým sloganem také připojuje k debatám o centru Ostravy – DIVADLO JE V CENTRU!!! V ...

Film

Nepřestávejte snít se Severskou filmovou zimou

sfz 200I v únoru letošního roku se fanoušci severské kinematografie dočkají festivalu Severská filmová zima. Na programu jsou filmy, které již bylo možné zhlédnout třeba při Severském filmovém podzimu, zimní festival s sebou nese mnohé novinky. Jako třeba film N...