Mistři svého řemesla: V Plzeňském Prazdroji pořád pracují bednáři

Mistři svého řemesla: V Plzeňském Prazdroji pořád pracují bednáři

Tisk

bednari plzen„A já pořád kdo to tluče a on bednář na obruče,“ mohli by si zpívat společně s dětskou říkankou plzeňáci. Bednářské řemeslo ve zdejším pivovaru naštěstí ještě nepatří do minulosti. Lidé mohou výrobu dubových sudů dokonce i vidět živě.

 



Ministerstvo podporuje tradice

Plzeňský Prazdroj dosud zachovává tradiční výrobu dřevěných sudů a kádí. Není proto divu, že Josef Hrůza, mistr zdejší bednářské party, který se bednařině věnuje více než 40 let, získal ocenění Nositelé tradice lidových řemesel. Tento titul každoročně uděluje Ministerstvo kultury a jeho cílem je podpořit pokračování staletých řemeslných tradic u nás.

Mistr chválí celou partu

„Ocenění jednoznačně patří celé naší partě, protože bednařina, a zejména práce na ležáckých kádích a sudech, je sehraný koncert celé party bednářů, kde má každý svoji roli. Jsem rád, že náš plzeňský pivovar tuto krásnou tradici nejen uchovává, ale umožňuje veřejnosti spatřit bednářské řemeslo naživo. Naposled před týdnem při Pilsner Festu v pivovaru, další příležitost vidět výsledek bednářské práce budou mít lidé při říjnových oslavách 170. výročí piva Pilsner Urquell,“ říká Josef Hrůza.

Pivaři mohou porovnávat tradici i modernu

Míst, kde se staré bednářské řemeslo dosud provozuje, není v Evropě mnoho a Plzeňský Prazdroj je jedním z nich. Část produkce plzeňského piva se už po 170 let vyrábí ve stejných podmínkách, a pivovar se proto bez pořádných dubových kvasných kádí a sudů neobejde. Milovníci lahodného moku tak mohou porovnávat chuť tekutého zlata vyrobeného v moderních nerezových tancích a tradičního ležáku, jehož způsob výroby se od poloviny 19. století nezměnil. Pivovar sice tvrdí, že zde není rozdíl, jenže milovníci tekutého chleba stejně nedají na tradici dopustit.

bednari plzen

Jak se stát z učedníka mistrem

Mezi zaměstnanci pivovaru v současnosti najdeme i 7 bednářů. Za ty, kteří odcházejí do důchodu, si pivovar vychovává nové. Stát se bednářem ovšem není jenom tak, protože výuka řemesla tu skončila už v roce 1975. Adept se proto neobejde bez bohaté truhlářské praxe, po které následují tři bednářské učednické roky. Teprve po nich dostane výuční list a mistr ho pohlavkem a slovy „Dej Bůh štěstí“ pasuje na opravdového bednáře. Společně s ostatními z party má potom v pivovarských sklepích na starosti péči o sudy a opravy již hotových sudů pro zrání ležáku a jeho transport, a také výrobu sudů nových. Například sudy také vymazává smolou.

Pozvánka pro příznivce

Plzeňský ležák je dnes lahůdkou pro zvláštní příležitosti. Jedna z nich, pro kterou bednáři připravili speciální 170litrové sudy, proběhne 5. října 2012 na plzeňském Náměstí Republiky. Příznivci tekutého zlata se mohou radovat: plzeňské se z nich u příležitosti oslavy 170. výročí Pilsner Urquell bude čepovat zdarma.

Zdroj foto: Plzeňský Prazdroj


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Melancholie Štefana Margity

200maAlbum plné slavných melodií od šansonu po muzikál, to je nová nahrávka světově proslulého operního pěvce Štefana Margity. Dostala název Melancholie a jde, jak sám pěvec říká, o jeho první album se skladbami na pomezí žánrů. „Když jsem v prodejně Metropoli...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak oslavit svátek republiky: Tipy na 28. října 2012

logo parlamentu a poslanecke snemovnyBlíží se 28. října, den, kdy si tradičně připomeneme výročí vzniku Československé republiky, tentokrát už devadesátéčtvrté. Pokud se vám nechce zůstávat doma a rádi byste se něco nového dozvě...


Literatura

Upírská mánie se dere z obrazovek zpátky do knih. Nechť tam raději zůstane

stefanovy deniky 200Bez mučení se přiznávám, že Upíří deníky sleduji. Viděla jsem skoro každý díl seriálu a ještě stále si je uchovávám ve svém počítači. A ano, je to pokleslá literatura, bez nějaké větší hodnoty, stejná jako tisíc...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Machete zabíjí zloduchy

machette perexFilm Machete zabíjí (2013) je brutální akční komedií, ve které hrají velké filmové hvězdy, dokonce i Mel Gibson. Přitom se příběh Mačety (Danny Trejo) zdá na první pohled jako z nízkorozpočtového béčkového filmu. Jenže oprav...