Rouhův velešínský betlém 2012

Rouhův velešínský betlém 2012

Tisk

Rouhův velešínský betlém 2012V jižních Čechách, asi 8 km východně od Českého Krumlova se nachází městečko Velešín. U něj, na ostrohu nad hladinou nádrže Římov na Malši, stojí hrad Velešín, pocházející ze 13. století. Na velešínském náměstí, ve starém gotickém sklepení domu č.20 Na Kantůrkovci, se v adventním čase staví Betlém. A na tuto tradiční výstavu vás Společnost přátel města Velešína srdečně zve.

„Každoročně se v adventním čase změní staré gotické sklepení v domě č. 20 ve Velešíně ve velké staveniště. Po několika dnech práce se hromady materiálu promění v podivuhodný plastický obraz, v němž se prolíná betlémská legenda s českou krajinou plnou kouzelných postaviček. Každá někam spěchá, vykonává nějakou činnost. Jen snad pan otec ze mlejna v klidu pokuřuje svou fajfčičku. Mezi chalupami, mlýnem a dílnami vykonávají človíčkové starodávná řemesla, která ještě před sto lety byla běžnou součástí života lidí na vsi i ve městě. Cílem autora, zemědělce Pavla Rouhy je představit nejen hlavní motiv - jesličky, ale i ukázat stará řemesla a způsob života našich předků. Po těžké celodenní práci usedá po večerech i spíše nocích a vyřezává z lipových špalíků postavičky, které i když nepohyblivé vyjadřují tolik pohybu, že se jim složitě poháněné figurky mechanických betlémů těžko vyrovnají.

Betlém je stavěn vždy znovu, neboť patří k času vánočnímu a jako trvalá výstava by ztrácel svůj hlavní smysl. Protože je postaven pokaždé trochu jinak, přibylo nových výjevů a inspirací, je vždy jiný, je vždy co objevovat a hledat. Společnost přátel města Velešína Vás vítá u obdivuhodného díla a doufá, že právě zde k vám přijde ta pravá vánoční nálada, jak píší často návštěvníci do návštěvní knihy.“

Citováno z průvodce k vystavovanému betlému.

Rouhův velešínský betlém 2012

 

Zdroj foto: pratelevelesina.cz

V jižních Čechách, asi 8 km východně od Českého Krumlova se nachází městečko Velešín. U něj, na ostrohu nad hladinou nádrže Římov na Malši, stojí hrad Velešín, pocházející ze 13. století. Na velešínském náměstí, ve starém gotickém sklepení domu č.20 Na Kantůrkovci, se v adventním čase staví Betlém. A na tuto tradiční výstavu vás Společnost přátel města Velešína srdečně zve.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Já moc ráda vzpomínám,“ prozrazuje spisovatelka Renáta Šťastná

renata stastna 200Advent – čas rozjímání. Pojďme chvíli rozjímat, vzpomínat a připomínat časy dřívější i budoucí se spisovatelkou Renátou Šťastnou. Protože se s Renátou nějaký čas známe, v rozhovoru si tykáme – snad nám to čtenáři odpustí.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Víte, kolik jitrnic dokážete sníst? V Máslovicích to můžete zjistit!

masopust perexMasopustní veselí je v plném proudu. Zúčastnit se ho můžete i tuto sobotu, 15. února. Tentokrát se pravá vesnická zabíjačka bude konat v obci Máslovice, ve Středočeském kraji.

...

Z archivu...


Literatura

SMRT VE VRATISLAVI

SmrtVeVratislavi PerexV cyklu Hříšní lidé Království českého, vyšla další zajímavá knížka Vlastimila Vondrušky. Čtivý detektivní román z doby našich dávných prapředků, okořeněný brilantním a nečekaným rozuzlením, královského prokurátora Oldřicha z...

Divadlo

Na podzim do divadla: Listopad

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme hru s příznačným názvem Listopad v podání Šaldova divadla.

...

Film

Nevšední festival íránského filmu
ImageVe středu 11. ledna odstartuje v kině Světozor historicky první filmový festival íránského současného filmu, který potrvá do neděle 15. ledna. Co všechno divákům přinese letošní zahajovací přehl...