Průvod masopustních maškar: Medvěd symbolizoval plodnost

Průvod masopustních maškar: Medvěd symbolizoval plodnost

Tisk

masopust 200Oslavy masopustu začínají po svátku Tří králů, tedy 7. ledna a trvají až do popeleční středy (vypočítané na 46 den před Velikonoční nedělí). Co se během takových oslav děje? Pojďme se podívat na jejich průběh, který se ovšem může lišit třeba i od vesnice k vesnici.



Taneční neděle a pondělí

Přípravou na masopust je tučný čtvrtek (letos vyjde na 7. února), kdy se jí vepřová pečeně se zelím a knedlíky. Každý si má dopřát tolik tučného jídla, vína a piva, kolik snese, aby se připravil na přicházející hubené období. Masopustní neděli máme rovných 49 dní před Božím hodem velikonočním. Po nedělním obědě se na návsi sejdou muzikanti a začnou vyhrávat. Svými písničkami zvou vesničany k muzice. Jakmile dohrají, všichni kvapem opouštějí své domovy a míří rovnou do hospody, kde při hodování a pěkné muzice protancují boty. V tanci se vesele pokračuje i v pondělí, ale tentokrát mají smůlu svobodní. Na tuhle zábavu nesmí, teď se v kole jenom ženáči a vdané paničky! A na peníze se nekouká, jen aby muzika vydržela hrát co nejdéle.

masopust vepro knedlo zelo

Rituál plodnosti: válení se s huňáčem

Vesnicí jde na masopustní úterý průvod maškar. Vidíme šaška s barevnou čepicí s rolničkou. Bičem odhání kolem sebe pobíhající děti a zvědavce bez masky. Vedle něho jde medvědář, který si na mohutném řetězu vede své ochočené zvíře. Když se průvod zastaví před jedním ze statků, medvěd poskakuje kolem hospodyně, která právě vyšla ze dveří domu, posílá jí symbolicky neohrabanou tlapou polibky a občas ji také s požitkem plácne. Všichni dobře vědí, jaký význam tenhle rituál má, protože medvěd je symbolem plodnosti. Když ze stáje přiběhnou i děvečky, které přivolala hlasitá zábava, rozdováděná šelma jednu z nich nečekaně popadne a za spokojeného mručení se s ní vyválí ve sněhu. Cesta průvodu končí symbolickým zastřelením medvěda, jemuž předtím přečtou rozsudek.

masopust medvidek

Výhodný prodej kobyly

O masopustu se chodí také s klibnou, kobylou. Hospodáři se nejdřív doma nebaští pěkně propečeného bůčku, to aby se posilnili na štamprličky, které je později čekají u hospodářů z vesnice. Pak se ostrojí klibna, pod jejíž maskou se skryjí dva muži a sedlák s kočím se domluví, jakou vychytralou strategii si zvolí při přemlouvání hospodářů, aby s nimi uzavřeli výhodnou koupi. Přiberou k sobě ještě harmonikáře a veselý průvod vyráží na obchůzku. Za zvuků harmoniky se zastaví před prvním domem. „Kupte tuhle kobylu. Do tahu je jako čert a není mlsná, ta vám i dřevo sežere,“ přemlouvají rozverně hospodáře. „Ale kuš, takovou herku bych nechtěl ani zadarmo,“ ošívá se naoko hospodář, který právě vykoukl z vrat. Po chvíli vzájemného špičkování návštěvníky pohostí pálenkou a kobyla i se svým doprovodem táhne o dům dál. Nakonec se vydají ke starostovi a pak přímo do hospody, kde si s hostinským plácnou na uzavřený obchod a kobylu konečně porazí. Průvod s klibnou je připomenutím krále Baltazara, který se na bílém velbloudu šel do Betléma poklonit malému Ježíškovi.

masopust klibna

Ženy měly zákaz

V průvodu nechybí ani další rozveselené masky: Žid s pytlem na zádech, bába s nůší, kominík se žebříkem, kozel, smrtka s kosou a obtloustlý, strakatě oblečený Bakchus. Hudba zahraje u každého stavení a maškary se těší na odměny: pochutnají si třeba na koblihách nebo uzeném masu.

Ženám se kdysi zakazovalo převlékání do masek i účast v průvodu. Dnes už sice žádný zákaz neplatí, ale i tak masky nosí spíš muži. Vydržet celý den za mrazu v masce totiž není žádná lahůdka.

V úterý o půlnoci, těsně před popeleční středou (letos připadá na 13. února), radovánky skončí. Ponocný zatroubí na lesní roh a rychtář oznámí konec masopustu. Na závěr se symbolicky pochovává basa, což znamená konec tancování a muzicírování na dlouhých 40 dní.

O tom, jak a kde v Čechách budou letos slavit masopust, si povíme příště.

masopust zeny

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tina byla jen jedna a já jsem já, říká Soňa Drábková

sona200I když si Soňa Drábková nikdy nehrála na modelku, přesto začala pózovat a „visí“ na výstavách a jako manekýna předvádí na módních přehlídkách. Dříve ji bavil také moderní tanec, kde ji před devíti lety objevil jistý fotograf a ona stala tváří na jeho fot...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Člověk a společnost 19. století tváří v tvář katastrofě

clovekaspol perV Plzni se každoročně pořádají mezioborová sympózia věnovaná především předminulému století. Přednesené příspěvky se vydávají knižně – a tato tradice, vinoucí se již čtyři desetiletí, se letos naplnila sborníkem Člověk a společnos...

Z archivu...


Literatura

Odložený vesmír se připomene sám

odlozeny vesmir perexZačneme pěkně zesyrova. Ono to vlastně je takové čtení. Do hloubky, pořádně do masa, až do morku kostí. Michal Čagánek toto umí a jako červená nit se jeho příběhy linou vlastní bolesti, křivdy, pokřivené svědomí či viny. ...

Divadlo

Líza Ďulínková se vrací na jeviště MdB – a opět to bude betálný!

my fair lady 200„Lady ze Zelňáku bude hitem“, „Mošův tah s My Fair Lady se zdařil na výbornou“ nebo „Stanislav Moša se už zařadil mezi naše přední muzikálové režiséry a v Lady to opět stvrzuje přesnou mírou nadhledu i dokonalým vedením herců k bezešvému p...

Film

Film Tancuj Matyldo je excelentní, má silné téma i jedinečné herce

matylda200Hned na začátku je třeba říct, že nový český snímek režiséra Petra Slavíka Tancuj Matyldo je na české poměry vynikající, a to po všech stránkách. Je to silné téma, skvělá režie a samozřejmě dokonalí herci. Nehrají své osvědčené herecké finty (jak t...