Navštivte svět prvorepublikových kaváren a cukráren na pardubickém zámku

Navštivte svět prvorepublikových kaváren a cukráren na pardubickém zámku

Tisk

kavarny a cukrarny 200Východočeské muzeum v Pardubicích zve všechny milovníky kávy, čokolády a cukrovinek na výstavu Kavárny a cukrárny- fenomén společenského života, která návštěvníky přenese do dob prvorepublikových kaváren a cukráren, jež byly a stále jsou místem setkávání přátel a mají svou specifickou atmosféru. Výstava, jež přibližuje i tajemství výroby cukrovinek, je na pardubickém zámku přístupná do 31.března 2013.

Výstava návštěvníky seznamuje s historií pěstování, zpracování, dovozu a konzumace kávy a zejména s historií kaváren a cukrářských provozoven v Pardubicích, které jsou proslulé výrobou perníku. První cukrárna zde byla otevřena již v 80.letech 19.století. Výstava připomíná i oblíbené pardubické kavárny např. v hotelech Zlatá štika, Grand nebo Veselka a pardubické kavárníky. V Pardubicích též sídlil jeden z největších závodů na výrobu nahrážkové kávy cikorky z čekanky tzv. Franckovka, který byl založen již v roce 1896.

kavarny a cukrarny 1

Na výstavě jsou k vidění různé stupně pražení kávových zrnek, vybavení arabské alžírské kavárny, nádoby na přípravu arabské či turecké kávy – tzv. džezvy. Mezi divácky vděčné exponáty patří různá provedení mlýnků na kávu, domácích pražiček, kávovarů, porcelánových servisů či dóz na kávu. Velkému zájmu návštěvníků se těší diorama znázorňující prvorepublikovou cukrářskou dílnu s lisem na bonbóny, cukrářským vařičem Vesuv, cukrářskou pecí, hnětačem a šlehačem těsta, chladničkou na zmrzlinu a melanžérem, i dioramata prvorepublikového koloniálu s dobovými reklamami a zbožím a prvorepublikové kavárny.

kavarny a cukrarny 2

Unikátním exponátem je též model třípatrové budovy čokoládovny s maketami všech strojů a zařízení. Návštěvníky jistě okouzlí i vybavení cukráren a cukrářské náčíní jako např. formy na pečení dortů, formičky na cukroví, na pudink, na perníky či na marcipán, sekáčky na cukr, louskáčky na ořechy, formy na čokoládu a pralinky, dózy na cukrovinky a čokoládu. Sliny v ústech se vám budou sbíhat nad zákusky a dorty, které byly vytvořeny podle dobových cukrářských knih. Součástí výstavy je i soubor fotografií Jiřího Sýkory, který zachycují kávu od zasazení zrnka po voňavý mok v šálku.

Příjemný dojem z výstavy umocňuje i reprodukovaná kavárenská hudba 30.let 20.století a možnost ochutnat lahodnou kávu nebo čokoládu přímo na místě.

kavarny a cukrarny 3

Součástí výstavy je bohatý doprovodný program:

Kávové odpoledne – komentovaná prohlídka s ochutnávkou kávy a s povídáním o kávě sobota 2.3. 2013 v 16 hodin

Sobota 16. 2. 2013 od 14 do 18 hodin
Medové políbení: Dílna zaměřená na výrobu tradičního vytlačovaného perníku. Pod vedením zkušeného týmu z Perníkové chaloupky budete mít možnost nakouknout do perníkové dílny a vyzkoušet si tradiční tlačení do forem.

Středa 27. 2. 2013 od 14 do 18 hodin
Fialkové opojení: Studenti Střední školy potravinářství a služeb budou předvádět tradiční výrobu bonbonů dle receptury z doby první republiky. Přijďte se podívat na původní stroj v provozu.

Sobota 16. 3. 2013 od 14 do 18 hodin
Čokoládové mámení: Firma Kamila provoní pardubický zámek čokoládou. Budete moci nahlédnout pod ruce zkušeného výrobce pana Františka Hlavy a zakoupit si pralinky připravené dle receptů z doby první republiky.

Středa 20. 3. 2013 od 14 do 18 hodin
Velikonoční perníková středa: Cukráři ze Střední školy potravinářství a služeb Pardubice Vás zasvětí do tajemství zdobení perníčků. Zdobení si budete moci vyzkoušet a vlastnoručně ozdobený perník, který si odnesete domů, ozdobí Váš velikonoční stůl.

PŘEDNÁŠKOVÝ CYKLUS - začátek vždy v 18 hodin, vstupné 40 Kč.
27. 2. 2013 František Šebek Sláva pardubického perníku?
6. 3. 2012 Lada Hašková Prohřešky živnosti kavárenské v době první republiky
13. 3. 2013 Jiří Sýkora Putování světem kávy
20. 3. 2013 Marie Macková První hřích cukrárenský: čokoláda vždy vítězící
27. 3. 2013 Martina Halířová Střípky z pardubických kaváren a cukráren

kavarny a cukrarny plakat

Kavárny a cukrárny – fenomén společenského života
Datum a místo konání: 14.12.2012 – 31.3.2013 Východočeské muzeum v Pardubicích
otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin

Pořadatel: Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek č.p. 2, Pardubice
Zdroj foto: autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Monikou Váňovou

200rozS uměleckou fotografkou Monikou Váňovou jsem se před časem seznámila na kurzech tvůrčího psaní a velmi brzy jsem pochopila, že tato křehká blondýnka má nejen výrazně tvůrčího ducha, ale že si také dokáže tvrdě jít za svými sny a dovést je až k realizaci...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Žatecké muzeum zaplní Mýdlová bublina

bublina 200Vánoce už jsou definitivně pryč, a tak Regionální muzeum  K. A. Polánka v Žatci urychleně mění svou expozici. Po velmi úspěšné výstavě Za Ježíškem do Afriky, která návštěvníkům představila betlémy z černého kontinentu, se teď příznivci muzea mohou...


Literatura

Zasmějte se u příhod veterináře

krava na strome 200Pokud máte chuť na nějakou odpočinkovou knihu, u které se zasmějete a proniknete do tajů záslužného povolání, sáhněte po Krávě na stromě obsahující Neuvěřitelné historky ze života zvěrolékaře.

...

Divadlo

Zažijte atmosféru Glasgow ve Švandově divadle

johnny2 uvodkaV sobotu 17. října uvedlo Švandovo divadlo první premiéru nové sezóny. Hra skotského autora D. C. Jacksona se na české jeviště dostává po roce od její světové premiéry. Glagow, město s nejvyšší kriminalitou ve...

Film

Bizarní hříčka Davida Cronenberga jménem Cosmopolis

comopolis pattinsonDavid Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí, Východní přísliby) patří k jedněm z nejzajímavějších režisérů současnosti. Robert Pattinson (Twilight sága) naopak k těm nejvysmívanějším hercům z aktu...