Navštivte svět prvorepublikových kaváren a cukráren na pardubickém zámku

Navštivte svět prvorepublikových kaváren a cukráren na pardubickém zámku

Email Tisk

kavarny a cukrarny 200Východočeské muzeum v Pardubicích zve všechny milovníky kávy, čokolády a cukrovinek na výstavu Kavárny a cukrárny- fenomén společenského života, která návštěvníky přenese do dob prvorepublikových kaváren a cukráren, jež byly a stále jsou místem setkávání přátel a mají svou specifickou atmosféru. Výstava, jež přibližuje i tajemství výroby cukrovinek, je na pardubickém zámku přístupná do 31.března 2013.

Výstava návštěvníky seznamuje s historií pěstování, zpracování, dovozu a konzumace kávy a zejména s historií kaváren a cukrářských provozoven v Pardubicích, které jsou proslulé výrobou perníku. První cukrárna zde byla otevřena již v 80.letech 19.století. Výstava připomíná i oblíbené pardubické kavárny např. v hotelech Zlatá štika, Grand nebo Veselka a pardubické kavárníky. V Pardubicích též sídlil jeden z největších závodů na výrobu nahrážkové kávy cikorky z čekanky tzv. Franckovka, který byl založen již v roce 1896.

kavarny a cukrarny 1

Na výstavě jsou k vidění různé stupně pražení kávových zrnek, vybavení arabské alžírské kavárny, nádoby na přípravu arabské či turecké kávy – tzv. džezvy. Mezi divácky vděčné exponáty patří různá provedení mlýnků na kávu, domácích pražiček, kávovarů, porcelánových servisů či dóz na kávu. Velkému zájmu návštěvníků se těší diorama znázorňující prvorepublikovou cukrářskou dílnu s lisem na bonbóny, cukrářským vařičem Vesuv, cukrářskou pecí, hnětačem a šlehačem těsta, chladničkou na zmrzlinu a melanžérem, i dioramata prvorepublikového koloniálu s dobovými reklamami a zbožím a prvorepublikové kavárny.

kavarny a cukrarny 2

Unikátním exponátem je též model třípatrové budovy čokoládovny s maketami všech strojů a zařízení. Návštěvníky jistě okouzlí i vybavení cukráren a cukrářské náčíní jako např. formy na pečení dortů, formičky na cukroví, na pudink, na perníky či na marcipán, sekáčky na cukr, louskáčky na ořechy, formy na čokoládu a pralinky, dózy na cukrovinky a čokoládu. Sliny v ústech se vám budou sbíhat nad zákusky a dorty, které byly vytvořeny podle dobových cukrářských knih. Součástí výstavy je i soubor fotografií Jiřího Sýkory, který zachycují kávu od zasazení zrnka po voňavý mok v šálku.

Příjemný dojem z výstavy umocňuje i reprodukovaná kavárenská hudba 30.let 20.století a možnost ochutnat lahodnou kávu nebo čokoládu přímo na místě.

kavarny a cukrarny 3

Součástí výstavy je bohatý doprovodný program:

Kávové odpoledne – komentovaná prohlídka s ochutnávkou kávy a s povídáním o kávě sobota 2.3. 2013 v 16 hodin

Sobota 16. 2. 2013 od 14 do 18 hodin
Medové políbení: Dílna zaměřená na výrobu tradičního vytlačovaného perníku. Pod vedením zkušeného týmu z Perníkové chaloupky budete mít možnost nakouknout do perníkové dílny a vyzkoušet si tradiční tlačení do forem.

Středa 27. 2. 2013 od 14 do 18 hodin
Fialkové opojení: Studenti Střední školy potravinářství a služeb budou předvádět tradiční výrobu bonbonů dle receptury z doby první republiky. Přijďte se podívat na původní stroj v provozu.

Sobota 16. 3. 2013 od 14 do 18 hodin
Čokoládové mámení: Firma Kamila provoní pardubický zámek čokoládou. Budete moci nahlédnout pod ruce zkušeného výrobce pana Františka Hlavy a zakoupit si pralinky připravené dle receptů z doby první republiky.

Středa 20. 3. 2013 od 14 do 18 hodin
Velikonoční perníková středa: Cukráři ze Střední školy potravinářství a služeb Pardubice Vás zasvětí do tajemství zdobení perníčků. Zdobení si budete moci vyzkoušet a vlastnoručně ozdobený perník, který si odnesete domů, ozdobí Váš velikonoční stůl.

PŘEDNÁŠKOVÝ CYKLUS - začátek vždy v 18 hodin, vstupné 40 Kč.
27. 2. 2013 František Šebek Sláva pardubického perníku?
6. 3. 2012 Lada Hašková Prohřešky živnosti kavárenské v době první republiky
13. 3. 2013 Jiří Sýkora Putování světem kávy
20. 3. 2013 Marie Macková První hřích cukrárenský: čokoláda vždy vítězící
27. 3. 2013 Martina Halířová Střípky z pardubických kaváren a cukráren

kavarny a cukrarny plakat

Kavárny a cukrárny – fenomén společenského života
Datum a místo konání: 14.12.2012 – 31.3.2013 Východočeské muzeum v Pardubicích
otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin

Pořadatel: Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek č.p. 2, Pardubice
Zdroj foto: autorka



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 
Banner

Rozhovor

Wisdom: „Naše česká fanouškovská základna je pravděpodobně nejfanatičtější“

wisdom 200Na festivalu Made of Metal se v pátek 15. srpna představí maďarská metalová skupina Wisdom. Jakou plánují show, jak se těší a jaká je hudební scéna v Maďarsku? To se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (33)

Čtěte také...

Flašinetáři poprvé představí velkorozměrové pouťové hrací stroje

flasinetari perexUž podeváté pořádá Technické muzeum v Brně Mezinárodní setkání flašinetářů, aby tak na tři dny vrátilo do města atmosféru zábavy z 19. století. Flašinetáři z evropských zemí přivezou do Brna svoje malované kolovrátky, aby oživili ulic...

Z archivu...


Literatura

Lékárník z Osvětimi - Nevyřčený příběh Victora Capesia

 

Lékárník z Osvětimi, perexMyšlenka o vyhlazení evropských Židů a koncentrační tábory, kde genocida zuřila na plné obrátky, patří k nejděsivějším památkám na minulé století. Druhá světová válka a zvěrstva s ní spojená je milník naší ...

Divadlo

ÚHLAVNÍ PŘÁTELÉ

Uhlavni pratele 200Svěží francouzská komedie o tom, jak snadné je narušit dlouholeté přátelství... aneb Co způsobí neopatrné zacházení s mobilem při cestě autem na návštěvu nejlepších přátel.

 

...

Film

Jiskřivá dokumentární tvorba

CT perex 1Stejně jako podzimní listí, tak i letošní nabídka dokumentární tvorby bude na stanicích České televize hýřit barvami. Tvůrci přichystali téměř dvě desítky dokumentárních a publicistických projektů tykajících se přírody, historie či životního stylu, ...