Navštivte svět prvorepublikových kaváren a cukráren na pardubickém zámku

Kultura21.cz

Navštivte svět prvorepublikových kaváren a cukráren na pardubickém zámku

Email Tisk

kavarny a cukrarny 200Východočeské muzeum v Pardubicích zve všechny milovníky kávy, čokolády a cukrovinek na výstavu Kavárny a cukrárny- fenomén společenského života, která návštěvníky přenese do dob prvorepublikových kaváren a cukráren, jež byly a stále jsou místem setkávání přátel a mají svou specifickou atmosféru. Výstava, jež přibližuje i tajemství výroby cukrovinek, je na pardubickém zámku přístupná do 31.března 2013.

Výstava návštěvníky seznamuje s historií pěstování, zpracování, dovozu a konzumace kávy a zejména s historií kaváren a cukrářských provozoven v Pardubicích, které jsou proslulé výrobou perníku. První cukrárna zde byla otevřena již v 80.letech 19.století. Výstava připomíná i oblíbené pardubické kavárny např. v hotelech Zlatá štika, Grand nebo Veselka a pardubické kavárníky. V Pardubicích též sídlil jeden z největších závodů na výrobu nahrážkové kávy cikorky z čekanky tzv. Franckovka, který byl založen již v roce 1896.

kavarny a cukrarny 1

Na výstavě jsou k vidění různé stupně pražení kávových zrnek, vybavení arabské alžírské kavárny, nádoby na přípravu arabské či turecké kávy – tzv. džezvy. Mezi divácky vděčné exponáty patří různá provedení mlýnků na kávu, domácích pražiček, kávovarů, porcelánových servisů či dóz na kávu. Velkému zájmu návštěvníků se těší diorama znázorňující prvorepublikovou cukrářskou dílnu s lisem na bonbóny, cukrářským vařičem Vesuv, cukrářskou pecí, hnětačem a šlehačem těsta, chladničkou na zmrzlinu a melanžérem, i dioramata prvorepublikového koloniálu s dobovými reklamami a zbožím a prvorepublikové kavárny.

kavarny a cukrarny 2

Unikátním exponátem je též model třípatrové budovy čokoládovny s maketami všech strojů a zařízení. Návštěvníky jistě okouzlí i vybavení cukráren a cukrářské náčíní jako např. formy na pečení dortů, formičky na cukroví, na pudink, na perníky či na marcipán, sekáčky na cukr, louskáčky na ořechy, formy na čokoládu a pralinky, dózy na cukrovinky a čokoládu. Sliny v ústech se vám budou sbíhat nad zákusky a dorty, které byly vytvořeny podle dobových cukrářských knih. Součástí výstavy je i soubor fotografií Jiřího Sýkory, který zachycují kávu od zasazení zrnka po voňavý mok v šálku.

Příjemný dojem z výstavy umocňuje i reprodukovaná kavárenská hudba 30.let 20.století a možnost ochutnat lahodnou kávu nebo čokoládu přímo na místě.

kavarny a cukrarny 3

Součástí výstavy je bohatý doprovodný program:

Kávové odpoledne – komentovaná prohlídka s ochutnávkou kávy a s povídáním o kávě sobota 2.3. 2013 v 16 hodin

Sobota 16. 2. 2013 od 14 do 18 hodin
Medové políbení: Dílna zaměřená na výrobu tradičního vytlačovaného perníku. Pod vedením zkušeného týmu z Perníkové chaloupky budete mít možnost nakouknout do perníkové dílny a vyzkoušet si tradiční tlačení do forem.

Středa 27. 2. 2013 od 14 do 18 hodin
Fialkové opojení: Studenti Střední školy potravinářství a služeb budou předvádět tradiční výrobu bonbonů dle receptury z doby první republiky. Přijďte se podívat na původní stroj v provozu.

Sobota 16. 3. 2013 od 14 do 18 hodin
Čokoládové mámení: Firma Kamila provoní pardubický zámek čokoládou. Budete moci nahlédnout pod ruce zkušeného výrobce pana Františka Hlavy a zakoupit si pralinky připravené dle receptů z doby první republiky.

Středa 20. 3. 2013 od 14 do 18 hodin
Velikonoční perníková středa: Cukráři ze Střední školy potravinářství a služeb Pardubice Vás zasvětí do tajemství zdobení perníčků. Zdobení si budete moci vyzkoušet a vlastnoručně ozdobený perník, který si odnesete domů, ozdobí Váš velikonoční stůl.

PŘEDNÁŠKOVÝ CYKLUS - začátek vždy v 18 hodin, vstupné 40 Kč.
27. 2. 2013 František Šebek Sláva pardubického perníku?
6. 3. 2012 Lada Hašková Prohřešky živnosti kavárenské v době první republiky
13. 3. 2013 Jiří Sýkora Putování světem kávy
20. 3. 2013 Marie Macková První hřích cukrárenský: čokoláda vždy vítězící
27. 3. 2013 Martina Halířová Střípky z pardubických kaváren a cukráren

kavarny a cukrarny plakat

Kavárny a cukrárny – fenomén společenského života
Datum a místo konání: 14.12.2012 – 31.3.2013 Východočeské muzeum v Pardubicích
otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin

Pořadatel: Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek č.p. 2, Pardubice
Zdroj foto: autorka



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 





Rozhovor

Štěpán Kojan: „Prvnímu ročníku Rocku pro faunu přeji podporu široké veřejnosti pro dobrou věc Fauny“

keks 200Rock pro faunu – je nový projekt, který chce pomoci přírodě a zvířatům. Předkládáme vám, našim čtenářům, první rozhovor s leaderem kapely KEKS Štěpánem Kojanem:

...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (11)

Čtěte také...

NA ROZHRANÍ

na rozhrani200Před dvěma roky vydaný sborník Povaha změny teprve naznačoval možné hrozby, které s sebou nese stěhování muslimských národů. Zazněly tam některé vtipné postřehy, třeba středověký příměr, že každý hrad býval natolik nedobytný, nakolik pevné b...


Literatura

Jak mít úspěšné dítě a proč je odhodlání, zvědavost a vytrvalost pro úspěch mnohdy důležitější než inteligence?

uspesne dite perexRJak již bylo před časem na našich stránkách avizováno, vyšla velmi zajímavá kniha Jak mít úspěšné dítě s podtitulem Proč je odhodlání, zvědavost a vytrvalost důležitější než inteligence amerického...

Divadlo

Pomozte svému divadlu: Kampaň slaví dílčí úspěch, ale divadelníci jsou stále bdělí.

pomozte svemu divadluNa tiskové konferenci Asociace profesionálních divadel ČR, která stojí za informační kampaní Pomozte svému divadlu, slíbil ředitel úřadu Ministerstva kultury Milan Kupka, za...

Film

Do kina Ponrepo přicházejí slavné dokumenty Tráva a Čang

trava cang 200Pražské kino Ponrepo, studnice nedávných, dávných i pradávných filmů, otevírá nový cyklus nazvaný vizuální antropologie. Hodlá v něm představit proslulé dokumenty o zvycích a obyčejích exotických národů, přinášející svědectv...