Moje hvězda měsíce

Moje hvězda měsíce

Tisk

Stendhal 200Rozhodnout, kterou osobnost si zvolit jako hvězdu minulosti v měsíci lednu, není jednoduché. Hned prvního ledna se narodil baron Pierre Fredi de Coubertin, zakladateli novodobých olympijských her by bylo 150 let.

 

 

Hudební velikáni jako Josef Suk, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert se také narodili v lednu.

Z herců pak Hana Vítová, Terezie Brzková, Jana Brejchová, Adina Mandlová, Alan Alda, Paul Newman a z režisérů Roger Vadim, Elmar Klos, Sergej Michaljovič Ejzenštejn. Nelze zapomenout na krále rokenrolu Elvise Presleyho či na holanského malíře van Goyena. Co jméno, to zajímavý osud a o každém z nich se toho dá napsat i napsalo dost.

Nejpočetnější zastoupení mají však spisovatelé. Někteří již upadli v zapomenutí jako Raisovi Zapadlí vlastenci (162 let od jeho narození) ,160 let uplynulo od narození kubánskému spisovateli José Martimu a nositel dvou Pulitzerových cen Norman Mailer by oslavil devadesátku.

Jiní již představují klasiku naší i světové literatury - Karel Čapek, Jack London, Moliére, Edgar Allan Poe, Fráňa Šrámek, Romain Rolland.

Díky filmovému a televiznímu zpracování stále žijí Lidé z maringotek Eduarda Basse (125 let), Jirotkův (102 let) Saturnin, který v roce 2003 vyhrál čtenářskou anketu Kniha mého srdce, Čechovův Medvěd s hereckým koncertem Jana Wericha a Stelly Zázvorkové. S jinými díly Antona Pavloviče Čechova (153 let) o zbytečných lidech, Tři sestry nebo Višňový sad se můžeme pravidelně setkávat v divadlech.

Znovuobjevení se dočkal John Ronald Reuel Tolkien (121let) a jeho Pán prstenů a Hobit. A i naše děti znají Medvídka Pú spisovatele Alana Milneho, od jehož narození uplynulo 131 let.

Mojí lednovou hvězdou se ale stává osoba, od jejíž narození uplynulo právě 230 let. Pod nevázanými a cynickými postoji skrývala romantickou citovost, milovala lásku, slávu, velkorysost, intenzivně toužila po opravdovém štěstí a neustále hledala pravdu. Francouzský romanopisec, literární kritik, autor cestopisů, představitel kritického realismu a mistr psychologického románu Stendhal.

Stendhal 1

Narodil se 23. ledna 1783 v Grenoblu jako Henri Beyle v zámožné měšťácké rodině. Matka brzy zemřela a on od útlého věku se bouřil proti otci, tetě Séraphii i proti svému domácímu učiteli abbému Raillanovi, kterého považoval za tyrana. Nejblíže měl ke své sestře a miloval svého dědečka, který ho přivedl k filozofii Gagnona. Studoval matematiku a kresbu, ale hlavně toužil po dobrodružném životě a tak v sedmnácti letech odchází do Paříže studovat. Brzy ale nastupuje vojenskou dráhu a s napoleonskou armádou jako intendant, tedy vojenský zásobovač, se zúčastňuje tažení do Ruska a zažívá i porážku u Moskvy.

V letech 1814 až 1821 žije v Miláně, kde se věnuje životopisům malířů a ve spisu Dějiny malířství v Itálií začíná používat jméno Stendhal. To si vypůjčil název německého města, rodiště historika umění Johanna Wickelmanna (zemřel 15 let před narozením Stendhala) .

Opět žije v Paříži, kde vydává svůj spis O lásce (1822) bez většího zájmu veřejnosti. Ve spise rozeznává čtyři druhy lásky – vášnivou, tělesnou, z marnivosti a podle vkusu. Jeho zrození lásky se odehrává v sedmi krocích a za nejdůležitější považuje krystalizaci, skutečný psychologický zákon. Později se spis stává oblíbeným čtením a za znovuobjevení tohoto díla mohl děkovat profesoru estetiky a umění Tainovi.

Jeho nejslavnější dílo Červený a černý vychází v roce 1830 a jeho hrdina Julien Sorel, syn venkovana, se dává do služeb náboženství, kterým opovrhuje. Je to ale cesta ke kariéře, po které touží. Jeho ctižádost ho žene do milostných dobrodružství, a když se konečně dostává do vysoké společnosti, postřelí jednu z lásek, která mu k tomu dopomohla a on končí před soudem. Milost od společnosti, kterou neuznává, odmítá a umírá na popravišti.

Stendhal 2

Také v dalším románě Kartouza parmská je hrdinou mladý ctižádostivý muž, který touží po skutečném životě, boji, odvaze a přímosti. Muž s touhou po lásce, který se ale střetává s omezujícím vlivem společnosti, proti které se může vzbouřit a zahynout, nebo se přizpůsobit a zvítězit nad ní přetvářkou.

Hrdina dalšího románu Lucien Leuwen je rozčarován poměry v armádě i na ministerstvu a jediné co mu zbývá, jsou vzpomínky na neplněnou lásku zmařenou měšťáckou závistí.

Co mají Stendhalovi hrdinové společné je marnost obrany proti společenským normám, když pochopí, že je to zbytečné, prohrávají. Podléhají společnosti, opouští své ideály a začínají se učit přetvářce, aby získali obdiv okolí. Všichni hrdinové se mu podobají, dotváří si je, soudí i laskavě se jim posmívá, ale také drtí svým pohrdáním. Za jeho autobiografii se pokládá román „Život Henriho Brularda“, kde hrdina, mimo jiné, říká „Obvyklý můj stav byla nešťastná láska, obdivování hudby a malířství, což mi přináší potěšení, nikoliv pokusy o neobratné tvoření. Krajiny rozehrávaly mou duši jako smyčec a stejně i pohledy, o nichž dosud nikdo nepsal“.

Ve svých Egoistických vzpomínkách uvádí „Nikdo nemůže dosáhnout velkého úspěchu bez jistého stupně nestydatosti. Člověk může poznat vše, jen ne sebe“.

Stendhal nepatřil v době kdy žil mezi známé spisovatele, nebyl pro společnost čtivý, on sám předpovídal, že bude objeven a pochopen až po roce 1880. Román Červený a černý byl přeložen do češtiny v roce 1899, Kartouza Parmská v roce 1905.

Stendhal do svých románů vybíral skutečné události, které rozvíjel dál v prostředí, jež dobře znal. Nejraději a nejčastěji žil v Itálií, ale zemřel v Paříži při jedné ze svých cest 23. března 1842.

Prameny: Wikipedie, Lagarde „ Francouzská literatura 19 století“


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nightwork: „Umění není zaměstnání, umění je životní styl.“

nightwork 200Víte co je Notifikační industrie gastronomických hybridních talířů workoholicky organizovaných radikálními kuchaři? Přece Nightwork! Odtajnil nám to Honza Maxián, který až z Beverly Hills odpověděl na mé zvídavé otázky.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Výstava kachlových kamen v ústeckém muzeu

kamna perexV předvečer prázdnin se otevřela v ústeckém muzeu další zajímavá výstava, aby návštěvníkům ukázala, jak člověk si z ohně udělal svého sluhu tím, že mu ohraničil prostor pro jeho činnost. Tato mimořádně rozsáhlá výstava k tématu kamnových kachlů a...

Z archivu...


Literatura

Město žen – komu věřit ve světě bez víry

mesto_zenBerlín roku 1943, ač to zatím tak nevypadá, blíží se konec války. Nacistická propaganda stále pokračuje ve vychvalováni všech dosavadních válečných úspěchů a slibuje brzké vítězství. Téměř všichni muži jsou na frontě a málokdo se vrátí zpát...

Divadlo

Divadelní festival v Avignonu

avignon 200Největší, nejproslulejší, nejoblíbenější, nejnavštěvovanější... ještě mnoho dalších nej má divadelní festival  - či spíše festivaly - v Avignonu.

...

Film

Velice účelná procházka Alexandra Hackenschmieda

Hackenschmied 200Alexander Hackenschmied nepatří k našim nejznámějším dokumentaristům - a není se čemu divit. Vždyť tu působil jen v době před druhou světovou válkou a poté se (s mírně pozměněným příjmením - jako Hammid) prosazoval ve Spojených státech. Jeho samost...