Oslava svatého Valentýna po americku: Ke zbohatnutí stačil jeden šikovný obchodní nápad

Oslava svatého Valentýna po americku: Ke zbohatnutí stačil jeden šikovný obchodní nápad

Tisk

valentyn 200Nemám ráda, když mi kdokoli cokoli vnucuje, ať už se sebelepšími a vznešenějšími úmysly. Do téhle kategorie z části patří i svátek zamilovaných svatý Valentýn.

 

 

Ačkoli si z Máchova Máje pamatuji ze školních let sotva první čtyřverší, svátkem zamilovaných je pro mne v našich krajích tradičně první máj. Nerozhoduje přitom ani to, zda se zrovna mám s kým líbat pod rozkvetlým stromem, nebo ne. Nicméně jsem tolerantní. Ať si každý slaví, co chce, kdy chce a jak chce, tedy pokud tím neobtěžuje své okolí – a obchodní řetězce jsou bohužel svým reklamním obtěžováním už u mne na dost křehké hraně.

Oddával přes císařův zákaz

Svatý Valentin, který odvážně oddával snoubence podle křesťanských pravidel a 14. února 269 kvůli tomu zahynul mučednickou smrtí, samozřejmě nemůže za to, že moderní chrámy konzumu zneužívají jeho svátek doslova ke komerčním orgiím. Reklamní masáž vám dává jednoznačně najevo: Nekoupíte-li někomu Valentýnku, jste bezmála asociální vyvrhel. Když v době vlády římského císaře Claudia II. (213/214 – 270) navzdory panovníkovu nařízení oddával kněz Valentýn mladé páry (císař se bál, že by jeho zasnoubení a ženatí vojáci nechtěli odejít od svých rodin do boje), jistě netušil, co se z jeho svátku za mnoho staletí stane.

valentyn1

Den slepců nevyšel, den zamilovaných ano

Tradice jeho slavení ostatně byla obnovena právě z čistě obchodních důvodů. Americký výrobce vánočních přání Walter Scott se na začátku 20. století ocitl na pokraji bankrotu. Někde ale objevil legendu o svatém Valentýnovi a vymyslel přání k jeho svátku. Jednoduše natiskl jeho portrét se srdcem a zamilovaným začal vnucovat, že tím jediným a nejdůležitějším důkazem jejich lásky je posílání těchto obrázků. Sázka mu tentokrát vyšla, na rozdíl od jiných příležitostí, kdy chtěl třeba v roce 1902 prodávat přání ke Dni velké tmy jako oslavě slepců. Tohle mu nevyšlo, a tak to raději nakonec vzdal. Díky svátku zamilovaných si ale namastil kapsu, jeho společnost si do dvou let hodně polepšila. Nejenom, že nemusela žít ve strachu z blížícího se krachu, ale dokonce ztrojnásobila své zisky. Je na tom jasně vidět, že dobrý obchodní nápad má cenu zlata. Stačí zblbnout dostatečný počet lidí a penízky se jenom sypou.

A co vy a svátek Valentýna? Nebaví vás vrhat se do přeplněných obchodů a nechat se masírovat přihlouplými reklamami, že se neobejdete bez kýčovitých srdíček? Máte-li chuť slavit, dejte svému partnerovi třeba dárek vyrobený vlastníma rukama. A hlavně mu věnujte čas a pozornost. To má totiž mnohem větší cenu, než cokoli koupeného. Takže Valentýnským oslavám zdar!

valentyn2

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dům na samotě Michaely Klevisové míří na obrazovky České televize

Klevisova200Jedna z nejprodávanějších spisovatelek současnosti Michaela Klevisová obdržela v roce 2012 za román Dům na samotě Cenu Jiřího Marka za nejlepší českou detektivku. A právě touto knihou se Česká televize nechala inspirovat a natočila stejnojmenný fil...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Novinky z vydavatelství Familium

 Bible vína resVydavatelství Moniky Kopřivové Familium vám přináší skvělé tipy na své novinky a zároveň možné vánoční dárky pro vaše blízké. Rozhodně je co nabídnout, posuďte sami!

...

Z archivu...


Literatura

V mysli vraha

v mysli vraha  200V září 2019 vydalo nakladatelství Cosmopolis první díl série knižní série Zoe Bentleyová od izraelského autora Mikea Omera. Psychologický thriller, kde se prolíná minulost s přítomností na pozadí brutálních vražd nenechá čtenář...

Divadlo

Svezte se Tramvají do stanice Touha

altDne 5. dubna Divadlo pod Palmovkou uvedlo premiéru legendárního představení Tramvaj do stanice Touha. Silné psychologické drama v exkluzivním hereckém podání pod skvělou režisérskou taktovkou má za sebou už i druhou premiér...

Film

Kouzlo osobnosti aneb love story po Řecku

altDny evropského filmu je úspěšný festivalový projekt plný snímků s označením 100% made in EU. Kinosály se plní nejen v Praze, ale i v dalších šesti českých městech. Ve čtvrtek 19. dubna se ty pražské v rámci filmového maratonu naplnily naposled. A jedním z těch posledních sní...