Zajíček, co nikdy nespí

Zajíček, co nikdy nespí

Tisk

velikonocni zajicek200Také zajíček patří mezi velikonoční symboly. V dobách před příchodem křesťanství, byl průvodcem bohyně jara.

 

 

 

V době středověku seděl u nohou Panny Marie a vyjadřoval vítězství čistoty nad hříchem a neposkvrněného početí.

Lidé dlouho věřili, že zajíc nikdy nespí, proto byl později používán jako symbol věčného života a zmrtvýchvstání.

Protestanti již od druhé poloviny 17 století obdarovávali děti vajíčky, které se hledaly v zahradě pod stromy.

velikonocni zajicek1

Do Čech přišel zajíček, který v poli snášel barevná vajíčka a rozdával dětem až v 19 století.

Později se pekl i chleba ve tvaru zajíčka, který měl na bříšku kapsu s malovaným vajíčkem.

Koncem 19 století se začali vyrábět velikonoční zajíčci z čokolády, marcipánu i sladkého těsta a tak je tomu i v 21 století.

velikonocni zajicek2

Pramen: Valburga Vavřinová „Abeceda Velikonoc“
Foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

SKUPINA KRAUSBERRY SLAVÍ: JEDENATŘICET LET S JEDENATŘICETI PECKAMI

kraus200Zaplaťpánbůh za některé vyhazovy! Kdyby nemusel Martin Kraus odejít z kapely Bluesberry, asi by nevznikla kapela Krausber ry. Scéna české populární hudby by byla ochuzena o energií nabitou, originální skupinu, o písničky jako třeba Vlakem na Kolín, S...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tradiční svátky: Proč se na Dušičky pilo studené mléko?

dusickyVětšina z nás se o Dušičkách nezapomene zastavit na hrobě svých blízkých a zapálit tam svíčku nebo i položit kytičku. Víme ale vůbec, kdy a proč se začaly slavit?

...

Z archivu...


Literatura

Zvláštně namíchaný koktejl Helen Fielding

bujna fantazie perexBujná (možná až přebujelá) fantazie – základní ingredience románu Helen Fielding. Olivia Joulesová, hlavní hrdinka a novinářka z Británie pohybující se na hraně své kariéry, ráda cestuje. Při je...

Divadlo

Soumrak monster: Zrození apokalypsy

Apokalypsa diskPražské divadlo DISK uvádí čtvrtou inscenaci studentů absolventského ročníku katedry činoherního divadla DAMU pod názvem Soumrak monster: Zrození apokalypsy. Tento projekt představuje hned dvě hry v jeden večer.

Film

Marion v New Yorku

altKomedie 2 dny v Paříži, známá rovněž z televizního uvedení, zachycovala, jak americký milenec Francouzky Marion byl pro neznalost jazyka i odlišné mentality zcela ztracen v jejím rodném městě. Ve volném pokračování 2 dny v New Yorku, k...