Velikonoční leporelo Jany Semelkové

Velikonoční leporelo Jany Semelkové

Tisk

Velikonoce leporelo200Na výzvu naší redakční kolegyně, která má na starosti téma Velikonoc, zareagovala redaktorka Jana Semelková. Začtěte se do jejího vyprávění a potěšte se krásně barevným leporelem, jehož je autorkou.



Jana S.: Zodpovědně jsem se ponořila do vzpomínek i knížek a nějak jsem k tématu Velikonoce nic nenašla (tedy kromě mého leporela Dědo, kdy už budou Velikonoce, nakladatelství XYZ, ani nevím, zda je ještě na trhu)

Dokonce ani žádný recept se u nás netraduje – jen můj pocit z dětství, že nechápu, proč by mi měl někdo nařezat, když jsem nic neprovedla…

Co jsem dospělá, tak každý rok peču mazance, každý rok je to stejné – buď těsto vykyne, nebo nevykyne. Pokaždé se zlobím, že mi to nejde. Pokaždé tvrdím, že už do toho nepůjdu. Pokaždé své rozhodnutí rok na to poruším, zadělám těsto, pěkně vypracuji bochánky a… Pořád dokola – tak to jsou moje Velikonoce.

velikonocni leporelo4

Když jsem byla vyzvána, abych udělala leporelo s velikonoční tematikou, pojala jsem ho jako čekání na jaro. Terezka s Viktorem na zahrádce hledají první kvítka – posly jara. Pomáhá jim dědeček, aby to čekání na pomlázku nebylo tak dlouhé – nejdřív probudí jaro:

Vstávej, jaro, už je čas – sluníčko pusť mezi nás!

Pak jdou s dědou na vrbové proutky k potoku:

U potoka vrba stojí, proutky k vodě sklání, ptáci kolem poletují, pěkně štěbetají.

velikonocni leporelo2

Děti nařežou s dědou proutky a než se pustí do pomlázky, tak si vyrobí píšťaličky:

Otloukej se, píšťaličko, spala jsi už dost, koho potkáš na tom světě, hraj mu pro radost.

Terezka s Viktorem vesele pískají a babička se ptá, zda volají jaro, oni se radují, že už budou brzy mít pomlázky a babička je učí koledovat a malovat vajíčka:

Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný…

Terezka s Viktorem se naučili velikonoční koledu, dědeček jim upletl pomlázky, s babičkou pěkně nabarvili vajíčka. Velikonoce mohly přijít…

velikonocni leporelo3

Tak to jsou moje Velikonoce

Jana

Velikonoce leporelo1

PS: Zjistili jsme, že toto leporelo je ještě k dostání, stačí zadat název Dědo, kdy už budou Velikonoce do vyhledávače na internetu :-) (pozn. redakce)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlastimil Vondruška: „Kopec Klíč je pro mne určitý symbol, který jsem rozhodně nemohl vynechat, když jsem se do psaní sklářské ságy pouštěl.“

Vondruska 200Čtyřdílná historická sága Křišťálový klíč Vlastimila Vondrušky je velkou rodinnou kronikou z období baroka. Příběhy sklářské rodiny se odehrávají v klíčovém období vývoje Čech, tzv. manufakturním období, tedy od konce 17. století do reforem ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Město ožije rejem masek – už podeváté

karneval perexCARNEVALePRAHA je kulturně společenským projektem. Záštitu nad ním převzal Magistrát hlavního města Prahy, městské části Praha 1 a Praha 7 a italské velvyslanectví v Praze. Akce se koná za podpory agentury CzechTourism a to o...

Z archivu...


Literatura

Zasmějte se u příběhů z venkova

vidlakbuuk200Vidlákbůůk má podtitul Úsměvné venkovské počtení do podivně zajímavých časů o tom, co mi zrovna od vidlí odpadlo a jedná se o knihu Nely Kyselové, kterou byste si neměli nechat ujít.

 

...

Divadlo

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Film

Trochu jiný pohled na filmy

oscarNač se neustále hnát do kin za novinkami, když existuje spousta filmů, které nejsou známé a ani příliš neoplývají hvězdným obsazením, a přitom dokážou člověka zasáhnout daleko více, než všude propagované „trháky“! Říkáte si občas po zhlédnutí filmu, co na n...