Chrudimské hradby čeká zteč

Chrudimské hradby čeká zteč

Tisk

chrudim hradby200U příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel se v Chrudimi 16.dubna 2013 uskuteční Putování po hradbách, jehož součástí budou nejen komentované prohlídky hradeb s průvodcem, ukázky výcviku dravých ptáků, ale i možnost zkusit si hradby ztéci.

 

 

Nejstarší písemná zmínka o chrudimské hradu pochází z roku 1055, kdy zde zemřel český kníže Břetislav I. Chrudimbyla jako královské město založena kolem roku 1260 a na základě práva hradebního začala i výstavbou opevnění. Písemně jsou hradby doloženy až k roku 1349, dle archeologických nálezů ale pocházejí již z druhé poloviny 13.století.

Fortifikace se skládala ze dvou samostatných opevnění, a to jádra a předměstí. Jádro bylo přístupné dvěmi bránami, brankou a dvěmi fortnami. Druhá opevňovací linie (parkánová hradba) z 15.století obkroužila město v linii před hlavní městskou hradbou. Z bran se dochovala Pardubická fortna, čtverhranná věž s brankou poprvé vzpomínána v roce 1459, jež sloužila jako průchod pro pěší v severní části městského opevnění, a Tmavá fortna, zvaná Chrudimáky Myší díra, v jižní části hradeb.

chrudim Pardubicka fortna

Myší díra je úzká chodba dlouhá 27,5 m, která byla v hradbách proražena v roce 1439. Původně jí mohl projít jen jeden člověk. Svoji dnešní podobu získala v roce 1841, kdy byla rozšířena a bíle omítnuta.

Z hradeb se zachovala značná část, včetně bašt, věžic a znatelného průběhu příkopu. Nejvýznamnější památkou je bašta Prachárna, která stojí v severovýchodním nároží městského opevnění. Byla postavena v roce 1435 a určena pro obranu ručními palnými zbraněmi. Jedná se o nejmladší prvek městského opevnění. V současné době se zde nachází expozice o městském opevnění.

chrudim pracharna

Program:

dopolední program pro školy (9–13 hodin)
poznávání hradebního opevnění a sportovní vyžití (zdolávání hradeb)
komentované prohlídky hradeb s průvodcem ve 14 a 16 hodin (sraz v Soukenické ulici) zpřístupnění Bašty Prachárna (9–16 hodin)
v 15.30 hodin ukázka historického šermu na Resselově náměstí

chrudim hradby2

Bližší informace: chrudim.eu

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Příroda je krásná v každém časovém okamžiku a počasí

Miroslav SanigaVědec, popularizátor vědy, velký milovník přírody, vysokoškolský pedagog a publicista, Miroslav Saniga, svůj život zasvětil přírodě a právě přírodě věnuje také své knihy. Píše jak pro malé čtenáře, ta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Masaryk, Horáková, Lidice – co utváří českou paměť?

ceska-pamet uvodkaUvažovali jste někdy nad tím, co nás utváří jako národ, co si s sebou neseme a co je zakódováno v našem podvědomí? Nakladatelství Academia spolu s Památníkem Lidice připravily publikaci obsahující dvanáct odborných textů vztahujícíc...

Z archivu...


Literatura

Dobrodruh Bear Grylls v roli spisovatele: Hořící andělé

horici andele 200Čtyři měsíce po vydání Letu duchů nám nakladatelství Jota servíruje druhý díl série Will Jaeger britského autora Beara Gryllse. Akční dobrodružný román Hořící andělé vyšel v únoru a začíná přesně tam, kde skončil jeho předchůdce. Dok...

Divadlo

Mimefest 2023

mimeVe dnech 20. až 23. září 2023 se uskuteční 12. ročník tradičního festivalu pantomimy, tentokrát s podtitulem Mime & Smile. Zároveň, sté jubileum jednoho z nejvýznamnějších mimů Marcela Marceaua je příležitostí jak ke vzpomínkám na klasiky bílého umění, tak k setkán...

Film

Ben Hur přijíždí

ben hur 200Adaptací Wallaceova historického románu BEN HUR, pojednávajícího o ušlechtilém židovském šlechtici v časech Ježíšova působení ve starověké Judeji, jenž se vinou nešťastných náhod i zrady spřáteleného Římana ocitne v otroctví odsouzen k doživotnímu...