KANON MRAKY NEROZEHNAL

KANON MRAKY NEROZEHNAL

Tisk

zahajeni napoleonskych slavnosti 200Výstřely z kanonu zahájily dlouho připravované Napoleonské slavnosti v Ústí nad Labem. Jen co dozněl, jejich ohlušují rachot, ozvaly se rázné povely šikovatelů a armády čtyř zemí v dobových uniformách (jejich barva a tvar čepice v bojích rozhodovaly, kdo po kom má střílet a koho sekat šavlí) se vydaly rázným, dunivým krokem na pochod. Jejich cílem nebylo bojiště tak jak před 200 lety, ale jejich zbraně byly připraveny zakončit slavnostní projevy.

 

Ty byly vzhledem k neustále se řinoucímu dešti z černých oblak krátké. Ředitel muzea poděkoval všem, kteří se na přípravě tak rozsáhlé akce podíleli, zástupkyně města pak poděkovala nejen organizátorům, ale i přihlížejícím, kteří navzdory nepřízni počasí se zahájení zúčastnili.

Stánky dobového jarmarku jindy v obležení lidí, neměly komu co ukazovat. Za to své umění ukazoval kejklíř, ale ani jemu se nepodařilo rozehnat déšť, i když proti němu poslal i oheň. A jen pár jedinců si v to ubrečené dopoledne popřálo červené pivo Jordán.

zahajeni napoleonskych slavnosti

Příroda znovu ukázala, že je stále mocnější než člověk.

Slavnosti ale teprve začínají a jejich program bude pokračovat podle jednotlivých národů a to jak „pod střechou“, tak i venku (snad se počasí brzy umoudří). Do programů je zapojeno nejen muzeum se svou výstavou, ale má i doprovodné akce – koncerty, akce pro děti i cestovatele, Dům dětí a mládeže či Zoologická zahrada, ale také Severočeská vědecká knihovna, letní kino (poslední promítání před jeho ukončením), Kostel se šikmou věží i Červený kostel, sportoviště na Severní terase, Státní zámek Velké Březno, areál Větruše , koupaliště na Klíši i v Brné, Mušle v Městských sadech. A to vše doplní restaurace nabízející pokrmy podle jednotlivých národních týdnů, německým počínaje, přes francouzský a ruský až k poslednímu rakouskému.

Výběr akcí po celý měsíc červen je rozmanitý a každý si může vybrat podle svých zájmů a chutí, velká část akcí je zdarma nebo za snížené vstupné, což jistě ocení nejeden návštěvník.

zahajeni napoleonskych slavnosti 3

 

 

Fotogalerie

 

Zdroj : oficiální Průvodce slavností
Foto: autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vždycky si říkám, že se budu válet…“ tvrdí výtvarník a muzikant Jaromír F. Palme

jaromir f palmeJaromír F. Palme má letos velmi napilno. Po Začarované třídě (duben 2012) ilustroval další dvě knihy Dina a tajemství starých tenisek (srpen 2012) a Žižkovské strašidelno<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

„Vaří jako Rettigová!“

Magdalena Dobromila Rettigov200Kdo by dnes neznal toto pochvalné zvolání a jméno Magdaleny Dobromily Rettigové (1785 – 1845)? Je spojeno s představou o tradiční, výborné a vydatné české kuchyni. Zalistovala jsem její Domácí kuchařkou,...


Literatura

Když je Poustevník sériovým vrahem…

poustevnik 200Po Honicích psech přináší Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media další díl ze série s vyšetřovatelem Willliamem Wistingem od Jørna Liera Horsta, tentokrát s názvem Poustevník. Jedná se o devátý díl, ale návaznost spočívá pouze v přítomný...

Divadlo

Komédia Sladký domov na odozvu slovenského diváka ešte len čaká

Sladky domov 200V priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa 5. mája uskutoční premiéra hry v slovenskom preklade Sladký domov od  maďarského autora Györgya Spiróa.

 

...

Film

Rok konopí hrozí novou vlnou nespokojenosti s naší legislativou
ImageRok konopí je vyčerpávající český dokumentární film, který se snaží dobrat odpovědi, zda je marihuana skutečně tak zázračným lékem, jak mnozí tvrdí, a proč je tak těžké její využití legalizovat. Tvůrci filmu sbírali víc n...