Farmářské trhy: Návrat k tradicím na náměstích

Farmářské trhy: Návrat k tradicím na náměstích

Tisk

farmarske-trhy-200V průběhu mnoha staletí se stalo zvykem, že se na náměstích pořádaly trhy. Mít právo trhu byla pro město čest a zároveň podmínka jeho rozvoje. Právě možnost obchodovat přinášela městům zdroje příjmů do jejich kasy. V minulosti se ale prodej z náměstí postupně přesunul do kamenných obchodů. Typická atmosféra trhů jako míst, kde se setkávají lidé, vymění si nejnovější drby, poklábosí na sluníčku, nakoupí a spokojeně se pak vrátí domů, se bohužel vytratila. Naštěstí se ji v posledních letech na mnoha místech Čech a Moravy snaží obnovit farmářské trhy. A můžeme dodat, že úspěšně.

 


Dochucované uzeniny a ovadlou zeleninu nechci

Taky jste už celí umoření z univerzální nabídky našich supermarketů? Já ano a navíc si poslední dobou čím dál více všímám toho, co jím. Nemám náladu vybírat si z nabídky uzenin plných nejrůznějších konzervačních látek a dochucovadel, aby ty strojně mleté drůbeží separáty měly alespoň nějakou chuť, nebo masa napumpovaného vodou, aby víc vážilo. Chci si zkrátka pochutnat na šťavnatém párku plném masa, nad ohníčkem si opéct špekáček, který se mi nesmrskne na polovinu a nepřipálí se. I o tom je totiž kultura jídla, nejenom o stolování a drahých restauracích, ale i o jednoduché, ovšem přirozené chuti. Nechci vařit z ovadlé zeleniny a do knedlíků cpát shnilé ovoce. Jednoduše to nemám zapotřebí. Naštěstí právě farmářské trhy v současnosti hodně zvedají kulturu naší gastronomie.

farmarske-trhy-1

Vzpruha mezi negativními zprávami

Právě tady, na farmářských trzích, bychom měli najít ony tradiční potraviny, jako z dob našich babiček. Netvrdím samozřejmě, že všechno, co na trzích seženete, je stoprocentně v pořádku, ale kvalita mnoha zde koupených výrobků a surovin je rozhodně o několik tříd výš, než u stejné nabídky v supermarketech. Takže se nemusíte bát, že když je koupíte, v lepším případě si zkazíte chuť a v horším se lehce přiotrávíte. Farmářské trhy jsou pro mne také takovou vzpruhou. V dnešní době, kdy se na nás odevšad řítí negativní zvěsti a pozitivní zprávu aby v našich médiích člověk málem hledal v poledne s lucernou, se pro mne tato setkání stávají jakýmsi balzámem na duši. Proč?

Ošidná otázka proč něco vyrábět?

Jednoduše proto, že vidím, jak se v Čechách a na Moravě přes všechny snahy zkorumpovaných politiků, úředníků, tunelářů a dalších žab na prameni kupodivu stále ještě něco dobrého a kvalitního vyrábí a pěstuje. A to je podle mého názoru důležitá skutečnost. V supermarketu mezi těmi rajčaty ze Španělska a jahodami snad z Maroka nebo kdoví odkud totiž velice snadno dospějete k velmi ošidnému názoru: Proč vlastně tady něco pěstovat nebo vyrábět, když se stejně všechno doveze? Zesílí ve vás potom pocit, že u nás už asi neexistují zmiňovaná rajčata nebo jahody. Jak jinak je tedy možné, že se na pulty našich supermarketů nedostanou? Ale nebudeme se zabývat politikou našich supermarketů a vraťme se zpátky k trhům.

Nákup a pár vlídných slov

Z trhu obvykle odcházím spokojená nejenom proto, že jsem dobře nakoupila salámy vyrobené ze skutečného masa a čerstvou zeleninu bez přemíry pesticidů. Vidím na trhu, že existují malé české firmy, které se snaží něco poctivě vyrábět, nabízet a mají s tím úspěch. Zákazníci jejich zboží ochutnají, vyzkouší si ho, přijdou znovu a pak už chodí pořád. Lidé si najdou na trhu svého řezníka, který nabídne nejenom dobré buřty, ale i pár vlídných slov, které pokladní v supermarketu ani při nejlepší vůli v tom tempu nezvládne, a i kdyby zvládla, její zaměstnavatel by jí za to spíš vynadal, než pochválil.

Takže choďte na trhy, potkávejte se na nich, nakupujte u místních výrobců a pěstitelů a podporujte je!

farmarske-trhy2

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dalibor Buš: Herectvo ma zásadne zmenilo

DB perexNarodil sa v Hranicích. Odmalička veľa čítal a doslova hltal westerny. Neskôr knihy zahodil, začal športovať a objavil v sebe najhoršieho futbalistu okresu. Časom zahodil aj loptu, vzal do ruky meč a objavil v sebe srdce bojovníka. Raz šermoval s ta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Muzeum představuje poklady slavných rudolfinských sbírek

mis 200Muzeum hlavního města Prahy pořádá do 29. 3. 2015 výstavu Rudolfínští mistři – díla dvorních umělců Rudolfa II. z českých soukromých sbírek. Jsou na ní představeny obrazy, sochy a grafiky, které byly kdysi součástí sbírek Rudolfa II. na Pražském hradě...

Z archivu...


Literatura

Je to na beton?

beton perexBeton je stavební materiál skládající se z pojiva a plniva, ze kterých po zatuhnutí vznikne umělý slepenec, tolik k vysvětlení k betonové hmotě.

 

...

Divadlo

Parchant v klobouku, víc než „konverzačka“ v BuranTeatru v Brně

BT 2Už je to skoro zvyk. Profesionální divadelní soubor, kterému se říká Burani uvádí na jevišti pravidelně nové, často provokující díla ze světového repertoáru. Tak i divadelní hra pro pět herců, Parchant v klobouku, má zde českou premiéru.

...

Film

Cesta na Měsíc znovu po 110 letech aneb pojďme 6. 9. 2012 na premiéru unikátního, dokumentárního filmu!

cesta na mesic plakatKdo by neznal obrázek měsíční tváře se zabodnutým projektilem v oku? Který z kluků nečetl román Julese Verna a kdo by neznal díla H. G. Wellse? A kdo by neslyšel o slavném ztraceném, zničen...