Za vzácnými vltavíny do Českého Krumlova

Za vzácnými vltavíny do Českého Krumlova

Tisk

Vltavin 200Ojedinělé muzeum, věnované vltavínům, mají v Českém Krumlově. Zdejší občanské sdružení Muzeum vltavínů ho otevřelo v historickém domě v českokrumlovské Panské ulic. Expozice umístěná ve dvou podlažích je interaktivní, s cílem zaujmout nejen geologické nadšence, ale i širokou laickou veřejnost.


Kromě sbírky těchto drahých kamenů, pocházejících z jižních Čech, Moravy i Chebska, zde návštěvníci najdou také třeba mikroskopy a mnohé další zajímavé exponáty. Muzeum představuje nejreprezentativnější vzorky vltavínů, jaké kdy byly ve veřejné expozici k vidění. Tyto kameny, jimž jsou přisuzovány i léčitelské účinky, mají tajemný původ. 

Návštěvníci poznají příběh vltavínů v širším kontextu: od jejich vzniku až po dnešní laboratorní experimenty i zajímavosti, týkající se meteoritů, nebezpečných asteroidů, či velkého vymírání živočichů v historii Země. Vltavíny, někdy také nazývané Moldavity, se nejčastěji vyskytují v oblasti jižních Čech, v okolí Českobudějovicka. Kameny jsou zelené; některé jsou světle zelené, jiné olivově zelené, některé pak mají zelenou barvu doplněnou kresbou.

Muzeum vltavínů plánuje i doprovodné přednášky, komentované prohlídky, programy pro zájemce o geologii i pro školy. Vystavené vltavíny jsou zapůjčené ze soukromých sbírek a vybrané byly tak, aby ukázaly pestrost neživé přírody, která je na jihu Čech v tomto případě velmi štědrá. Během prohlídky návštěvníci zjistí, čím jsou vltavíny zajímavé a proč je tento typicky český přírodní klenot světovou raritou.

vltavin 1

Design muzea navrhl architekt Petr Tošovský, generálním dodavatelem rekonstrukce byly firma Povltavská stavební a. s. Z Českého Krumlova. 

Vltavíny nabízejí pestrou škálu zelených až hnědavých odstínů s nezaměnitelnou povrchovou strukturou. Vznikly po dopadu meteoritu na Zemi před zhruba 14,5 milionu let na území dnešního Bavorska.

Muzeum vltavínů vzniklo pod záštitou města Český Krumlov; oficiálním partnerem projektu je Českokrumlovský rozvojový fond. Přípravné práce podpořil i Jihočeský kraj. Projekt Muzeum vltavínů je spolufinancován Evropskou unií. Některé vzorky si mohou zájemci prohlédnout i v elektronické databázi muzea. Českokrumlovské muzeum je otevřeno denně od 9 do 17 hodin.

vltavin  2

Ctibor Čejpa, podle podkladů města Český Krumlov


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dělám vědu proto, abych se dozvěděl, co ještě nikdo neví

archiv Jaroslav PetrPPopularizovat vědu je to pro něj úžasná možnost podělit se s lidmi o dobrodružné příběhy, které píše věda. Kromě vědecké práce se profesor Jaroslav Petr věnuje také psaní, působí jako pedagog na přírodovědeckých fakultách a spolupracuje s Český...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

České muzeum stříbra láká na Kutnohorské léto, nabídne noční prohlídky dolu na stříbro i vůni baroka

Průvodce v dole Českého muzea stříbra Tajuplné noční prohlídky středověkého stříbrného dolu za svitu kahanu, které se konají každou středu. Letní muzejní čtvr...

Z archivu...


Literatura

Příliš vysoká očekávání jsou retro deníkem s velkou porcí humoru

Příliš vysoká 200Příliš vysoká očekávání Karoliny Hošek jsou zábavným deníkem, který se věnuje životu obyčejného člověka na pozadí událostí posledních desetiletí. Už úvodní obrázky jednoznačně dokazují, že lidé s mládím v devadesátkách se mají na c...

Divadlo

Muzikálové herce z JAMU zaujalo dílo španělské řeholnice

hrad v nitru 200Nezvyklou látku si pro inscenaci Hrad v nitru zvolil její scénárista a režisér Dodo Gombár. Nový titul, který připravil se šesti studenty muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU, je inspirován stejnojmenným dílem španělské řeholnice Te...

Film

Dokáže jeden muž zvládnout tři děti?

martin venuse perexŘíká se, že žena vydrží víc než člověk. Jak si tedy povede celý měsíc průměrný muž v ženské úloze a zda se potvrdí zažitá fráze, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše, se dozvíte v romantické komedii Jiřího Chlumského Martin a ...